2016. január 19., kedd

16/ 2016 Horgolástechnikai kihívás 2.

Folytatom a múltkor elkezdett ismertetőt a horgolástechnikákról.

9. Tapestry crochet: Ezt a technikát Xenobia Bailey munkái által ismertem meg, és az első gondolatom nem az volt, hogy hú de jó lenne ezt megtanulni, hanem hogy ezt én így sosem fogom tudni, rosszabbul meg nem érdemes. Azért az azóta eltelt évek alatt szerencsére sok más horgolástechnikát elég jó szinten elsajátítottam, úgyhogy kicsit nagyobb önbizalommal állok a dologhoz. Amikor pedig tavaly év végén láttam, hogy hamarosan megjelenik németül egy témába vágó füzet, akkor végleg eldöntöttem: 2016-ban megtanulom ezt a fajta horgolást.

A füzet azóta meg is érkezett hozzám, sőt, az első darab már majdnem kész is - már csak egy cippzár választja el attól, hogy beblogoljam, azaz kábé 5-6 hét - már ahogy a cippzárvarrási hajlandóságomat ismerem.

Amennyire dekoratív, annyira egyszerű ez a technika. Alapesetben rövidpálcákkal dolgozunk, bár láttam már egyráhajtásos pálcás takarókat is ilyen többszínű mintával. Azért a gyakorláshoz szerintem jobb a rövidpálca, mert a módszer lényege, hogy minden színt, ami előfordul a horgolásban, végig vezetünk a munkán. Azaz ha van egy takaró, amiben kék, piros, zöld és sárga szívminták vannak, akkor végig öt szállal dolgozunk. Mindig az van elől, ami az épp aktuális szín, a többit pedig hozzáfogjuk a kész munkához, így horgoljuk bele. Az épp nem játszó színek így azért picit átsejlenek a fő színen keresztül is - ez ad egy pluszt az egésznek. De a lényeg, hogy nagyon könnyen lehet így színt váltani csomózás nélkül.
A másik előny, hogy a sok szálnak köszönhetően stabilabb is lesz a kész kelme, tehát pl. táskának, kosárnak, edényfogónak, szőnyegnek kifejezetten alkalmas a technika. Értelemszerűen lenge stólához viszont érdemes mást választani.

Amire azonnal rájöttem: a legfontosabb, hogy a háttérben futó szálakat feszesen tartsuk, ellenkező esetben a kelleténél jobban kikukucskál a szemek között a kontrasztszín. A szép színváltás másik titka, hogy a színváltás előtti utolsó szemnek az utolsó áthúzását már az új színnel kell hurkolni. Ha ezt a két apró szabályt betartja az ember, akkor szerintem gyönyörű mintákat lehet kezdőként is létrehozni.

A fenti könyvben van is néhány minta, de egy kockás lap és színes ceruza segítségével saját magunk is rajzolhatunk. És persze keresztszemes hímzéshez való mintát is könnyen át lehet ültetni: egy kis négyzet egy rövidpálcának felel meg.

Nézegessetek még tapestry technikával készült holmikat itt és itt.

3 megjegyzés:

  1. Nahát, ez nagyon hasonlít a kétoldalas kötésre!

    VálaszTörlés
  2. Igen is meg nem is. Ennél azért látszik, melyik a színoldal. Vmelyik nap hozok képet.

    VálaszTörlés
  3. még videót is néztem ebben a témában, és mondhatom, nagyon tetszik. egy táskát szívesen készítenék ilyen technikával :)

    VálaszTörlés