2014. szeptember 30., kedd

Meleg reggeli ősszel

Mióta a paradicsomallergiámat elmulasztotta egy kínai gyógynövényes teakeverék és a napi háromszori meleg étkezés, fanatikus melegreggeli-hívő lettem. Előfordul persze, hogy nincs rá lehetőségem, időm, alapanyagom, konyhám, például utazások alatt háromszor melegen étkezni, de igyekszem megteremteni legalább a meleg reggeli lehetőségét. Ha bárki azt gondolná, hogy napi háromszor sülteket és vegyesköretet kell meleg étkezés alatt elképzelni, és hogy ezzel az ember két hét alatt duplájára növeli a derékbőségét, az szerencsére téved. A meleg ételek is lehetnek könnyűek és aki egyszer felfedezi, hogy milyen jó a hatásuk, az az ezzel járó kicsit több edénymosogatást és konyhai szöszölést is zsebre teszi szerintem.
A meleg reggeli korszakom előtt nagyon szerettem például a joghurtot reggelihez. A joghurt erősen hűtő hatású, nem véletlen öntenek nyakon sok salátát a mediterrán országokban joghurttal vagy kínálnak grillhúsokhoz joghurtos öntetet.


Hogy ellensúlyozzam a joghurt hűtő hatását, a bele való gyümölcsöt nem nyersen adom a natúr joghurthoz, hanem fahéjjal párolva és kevés mézzel édesítve. Ősszel-télen kínálja magát az alma és a körte, ősszel ezeken kívül a szilva is. Ha pedig igazán kényeztetni szeretném magam vagy ha sokat futottam a héten és elkél egy kis magnéziumpótlás, akkor még diót és mandulát is pirítok a gyümölcs tetejére. Általában kevés vajon és vízen párolom meg a gyümölcsöt, ami nem rossz, de a múlt héten egy kisebb konyhai malőr miatt valami még jobbat fedeztem fel. Elfelejtettem vizet önteni a szilva alá - biztos szólt hozzám valaki, miután a vajat és a szilvát már betettem a láboskába. Így a szilva nem lett leveses, befőttszerű, hanem csak pirult. Ausztriában a Zwetschenröstl egyébként kedvelt köret hús mellé, tulajdonképpen ezt sikerült előállítanom a párolt szilva helyett. Így megvan az új nyerő képlet:
1 adag natúr joghurt + 1 adag fahéjas sült szilva + pirított diófélék = egészséges, melegítő reggeli.

2 megjegyzés: