2012. december 20., csütörtök

F mint fenyőfa




A fenyőfadíszítési dilemmánk továbbra sincs még megoldva, de most nem akarlak titeket ezzel untatni. Inkább egy másik f betűs kihívással, a karácsonyi főzőcskézéssel.

Nem elég, hogy származási családjaink meglehetősen különböző karácsonyi étkezési szokásokkal rendelkeznek (he: karácsony = rácponty élő halból, she: karácsonykor élvezni kell az evést, nem szálkákat szedegetni, ami amúgy az év minden más napjára is vonatkozik). Van egy további nehezítő tényező is:  gyerekek. Ha eddig még nem meséltem volna - amit csodálnék -, gyerekeink kedvenc étele a főtt tészta üresen, jobb esetben tejföllel, esetleg kecsappal, de csak akkor, ha megfelelő szögben döntjük meg a flakont és adott méretű pöttyöt nyomunk ki belőle adott helyre, de akkor se sok. Időnként vannak étkezések, amikor elfeledkeznek arról, hogy az ételeket utálni kell, de ez ritka és nem is lehet előre kiszámítani, hogy mikor. (Dehogynem: vendégségben.) És nem, karácsony miatt sem tesznek kivételt. Pláne, mert még mindig van a mikulásra kapott csokikból, amikre rájárnak és úgysem éhesek. (Viszont nem vehetem el tőlük az ő csokijukat, mert akkor ők is elvennék az enyémet, szóval patthelyzet.) Így fapofával megyek neki az ünnepeknek főzőcskét tekintve és mindenféle stressz nélkül, mert úgyis tudom, hogy négyből két fő bármilyen terítés és feltálalt étel ellenére fintorogni fog. S az egyik gyerek elfelejtené, a másik úgyis figyelmeztetni fogja. Ilyen az élet, nem mint a karácsonyi magazinokban mutatják.

Azért egy esélyt mégis adok nekik karácsony valamelyik napján, azt hiszem. Megsütöm ezt a karácsonyfa alakú pizzát. Szigorúan hagyma nélkül, persze, hiszen ha nem tudnátok, a hagyma bármilyen formában emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Amúgy azzal vigasztalom magam, hogy ez is csak egy korszak, elmúlik, mint minden rémség a gyereknevelésben.

4 megjegyzés:

  1. ez most annyira aranyos volt:-) 2 napja foztem toltott kaposztat, amibol B, aki hasonloan eszi a tesztat, megevett este 6!!! gombocot, es reggelire kettot:-P
    a karacsonyfas pizza nagyon jo otlet!!

    VálaszTörlés
  2. jót mososlyogtam ... nem vagyok egyedül ... én sem vagyok kecsap evő, csak egy meghatározott nagyságú pici pöttyöt fogyasztok el a wurst-tal :), nagyon jó ötlet a karácsonyfa-pizza :)

    VálaszTörlés
  3. Ismerős a helyzet. Nálunk a menü, amit kérnének: paradicsomleves, és paradicsomszószos spagetti. Mondjuk minden nap ezt kérnék. Néha palacsinta, esetleg rizseshús... Ez utóbbit meg mi nem szeretjük. De mi is kisérletezünk karácsonykor, mert az jó. Nekünk. s felvesszük a fapofát mi is. :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem Te az én gyerekeimről írtál. :D
    Bár nálunk szerintük nemcsak a hagyma ehetetlen, de a gomba és a bab is.(és még sorolhatnám spenót, sóska...etc.) Nagyon nehéz nekik főzni, mert tényleg szinte csak tészta lenne jó(főzve,pizzának, tojásos nokedlinek, nudlinak, smarninak, palacsintának, goffrinak...stb.) DE mostanában egyre többször figyelmen kívül hagyom ezt és főzök mondjuk paprikás krumplit...és néha bejön, mert megeszik. :)
    A mai menü Hagyma leves volt pirított sajtos kenyérfalatkákkal és Rántott tengeri halfilé majonézes burgonyasalátával ill. a gyerekeknek majonézes kukoricasaláta. Ugye nem kell mondanom, hogy a levesre és a burgonyasalátára meghívhatnánk még egy családot vendégségbe ellenben a kukorica sali elfogyott. :D
    További kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!!!

    VálaszTörlés