2012. december 9., vasárnap

Á mint átalakulás


Ahogy észrevehettétek, eléggé megváltozott a blog külalakja. Ennek több oka van: egyrészt untam a régi sablont. Másrészt szerettem volna, ha az új nem egyszerűen más színű, más dekorelemekkel, hanem felépítésében is új, jobb. Több mint két éve írom ezen a címen a blogot, és azt hiszem, elég sok egészen hasznos és inspiráló tartalom gyűlt össze mostanra. Ugyanakkor a régi felépítéssel a korábbi posztok gyakorlatilag eltűntek a süllyesztőben, hiszen ki lapoz vissza harminc oldalt csak úgy, kíváncsiságból. Ez a mostani oldal elsőre kaotikusabbnak tűnik, viszont cserében sokkal gyorsabban fel lehet mérni, van-e még olyan poszt a régiek közül, amelyiket épp most szeretné elolvasni az ember. Nem kell lapozgatni, elég átfutni a tartalomjegyzékszerű főlapot.

Ami elsőre összevisszának tűnik, azért egész logikus, ha jobban megnézzük. A legfrissebb bejegyzés mindig felül látható nagy képpel. (Hm, ezek szerint ezután már kivételesen se posztolhatok kép nélkül?) A mellette lévő oszlopban - fent középen - a következő néhány posztból látható kivonat, de ez már nem mutatja a képet. Mellette pedig egy oszlopnyi bejegyzéscím látható, melyek kattra szintén megnyílnak. Lejjebb görgetve az oldalt ugyanez a háromoszlopos felépítés marad meg: egy képes, egy kis kivonatos, egy csak címmel.
Ha valakinek ez a felépítés nem tetszik, akkor a fenti fekete sávban választhat másfajta nézetek közül. A classic például teljesen olyan, mint a régi blog, tehát időrendben egymás után jönnek a posztok mindenféle fakszni nélkül. Én a magazinos (Timeslide) sablont állítottam be, tehát feltehetőleg ez lesz az, ami mindenkinél elsőként megjelenik, de aztán egy kattintással lehet váltani egy másik sablonra. Nézegessétek meg, hiszen nem vagyunk egyformák, nem kell, hogy mindenkinek ugyanaz legyen esztétikus meg logikus.

A régi sablonnal az oldalsávban látható tartalom sem veszett el (linklista, kedvencek, rendszeres olvasók, stb). Ha az egeret a képernyő jobb széle felé mozgatja az ember, akkor előjön egy fekete függőleges sáv, ott lehet megtalálni a régi oldalsáv tartalmát. (Pedig számítottam a legrosszabbra és szépen elmentettem mindent a sablon átalakítása előtt, de ezúttal úgy látszik, nem volt rá szükség.) A kiemelt blogok a Kedvencek menüpont alatt vannak, a linklistában olyan más oldalak találhatók, amelyeket szeretek, de valami technikai ok miatt nem vette be őket a bloglista.

A nevet is visszaváltoztattam: bécsi szelet helyett újra anyahajó lett. Az ok prózai: az új sablonnak túl hosszú volt a régi cím és alcím, így drasztikusan rövidítettem. A tartalom továbbra is olyan lesz, amilyennek megszokhattátok: horgolás, Bécs, néha egy kis család, gyakrabban főzés. Idővel átköltöztetem a Lunchbox receptjeit is ide, de ez még várat magára egy kicsit. Ha már magazin, akkor legyen színes, változatos.

Remélem, hogy ti is úgy megszeretitek az új oldalt, ahogy én. Hogy az esetleges idegenkedő korszakot - amely remélem, nem lesz hosszabb egy-két napnál - kicsit megszépítsem, újabb játékot indítok. Most nem azt tűztem ki célul, hogy két hónap alatt mennyi bejegyzést írjak, bár az se volt rossz motiváció. Most a szabály: a bejegyzések címe az ABC betűinek sorrendjében következik majd. Kíváncsi vagyok, meddig sikerül tartanom magam ehhez a szabályhoz. Az Á már el is készült: Á mint átalakítás, épp most olvassátok. A B pedig hamarosan jön, jön, jön!

8 megjegyzés:

  1. nekem nagyon tetzik, tenyleg letisztult!

    VálaszTörlés
  2. elsőre kicsit furcsa, de semmi újnak nem vagyok elrontója :D
    az határozottan tetszik, hogy kiugrik előre az a bejegyzés, amit épp olvasok :)

    ami picit zavar, hogy mobilon lefagy az oldalad, ez nem tudom mitől lehet, ha majd itthon lesz az uram megkérdezem, hogy csak új alkalmazás kell a mobilra, vagy szokjak hozzá, hogy csak gépről tudlak olvasni

    VálaszTörlés
  3. ami lemaradt, hogy nekem a flipcard nézet is nagyon bejön ;)

    VálaszTörlés
  4. Nekem határozottan tetszik ez az új forma. Ami viszont engem zavar, hogy a képre kattintva eltűnik a bejegyzés, vagyis nem az az úgynevezett átvilágítódobozos megoldás működik, ahol nem tűnik el a bejegyzés, csak fölötte látható a kinagyított kép. Nekem az jobban bejön, nem kell visszaléptetni az oldalt. Nem tudom, ennél a formánál meg lehet-e csinálni...
    De egyébként semmi gondom vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, ez tényleg kár, nem is vettem észre. Fogalmam sincs, van-e rá megoldás, még nézegetem, hátha be lehet valahol állítani.

      Törlés
    2. A hagyományos sablonnál itt lehet beállítani: Beállítások/Bejegyzések és megjegyzések/Képek megjelenítése átvilágítódoboz használatával. Nem tudom, hogy itt is így működik-e, de hátha ez segítség.

      Törlés
  5. Mici, ne aggódj, én 35 év alatt se bírtam megtanulni, melyik a jobb és a bal kezem. Jó sokáig kell gondolkodnom mindig és általában még így is melléfogok :)
    Ami a gördítősávot illeti: ha a felülről közelíted meg, akkor nem jön elő a fekete - legalábbis nálam. Esetleg próbáld meg, hátha nálad is működik.

    VálaszTörlés
  6. annyira tetszik, h alkalmaztam én is! valóban sokkal áttekinthetőbb saját magam számára is, meg itt Nálad is! köszi, h megosztottad!

    VálaszTörlés