2012. augusztus 5., vasárnap

Végre egy játszótér, ami veszélyes (31.)


Semmi kifogásom az EU-konform játszóterek ellen, de az tény, hogy egy mai városi gyereknek viszonylag kevés lehetősége van arra, hogy megtanuljon bánni a veszéllyel. Biciklissisak, autósülés, térd- és könyökvédő, esésgátló - minden azért van, hogy ha baj van, se legyen baj. Nem mintha visszasírnám, hogy a Lada combi hátuljában henteregve utaztunk, meg hogy úgy másztunk fára a kertben, hogy egyetlen felnőtt se volt látótávolságban, mert jobb dolguk is volt, mint állandóan felügyelni ránk (szüreteltek), de azért volt ennek valami bája. És igen, estünk mi is, sőt, meg is ütöttük magunkat, volt egy-két kórházlátogatás is ezzel kapcsolatban, de azért jelent egyfajta szabadságot, ha az ember nincs mindig túlvédve. Épp ezért tetszik nekem annyira a Robinson Insel Spielplatz a 19. kerületben, ahol tegnap szülinapi bulin voltunk.


A játszótéren egyetlen készen vásárolt játék sincs. A fedett terület egy kiszuperált vonat, amit gyerekekkel dekoráltak ki. Eső esetén ide lehet behúzódni, és itt vannak néha kézműves foglalkozások is.


A játszótér tkp egy bekerített erdő, amit azért nem építettek be a jó fekvése ellenére sem, mert agyagos a talaj. Az agyag persze kapóra jön a játékhoz: a gyerekek nagy agyagszobrokat is építettek már, s jelenleg épp egy pizzakemence szárad, ezt is kis felnőtt segítséggel főleg gyerekek csinálták. Ezenkívül annyi búvóhely van a fákon és a földön, hogy ha egy gyerek nem akarja, hogy a felnőttek megtalálják, akkor nem is fogják megtalálni.



Ez egyébként a koncepció fontos része: a gyerekeknek szükségük van rá, hogy ne legyenek állandóan kontroll alatt. Egyébként az animátor szerint ebből még nem volt probléma. Pont a veszélyek miatt van pár alapvető szabály, amit a szabadságért cserébe minden gyerek betart. Például, hogy nem rongáljuk a játékokat, mert azokkal mások dolgoztak. Vagy hogy a nyulak ketrecébe csak két gyerek lehet egyszerre.


Kedvenceim a lombsátorkuckók és az indiánsátor.




Lehet ezen kívül lazulni a különféle függőágyakban, gyakorolni a slackline-on, mezítláb kipróbálni, milyen érzés a különféle felületeket járni (kövön, szalmán, homokon, faágakon, stb.)


A sok különböző Baumhaus (mi ez magyarul?) néha össze is van kötve függőhíddal.


De nemcsak a gyerekeknek van itt búvóhely, hanem darazsaknak, méheknek, nyulaknak, kacsáknak és a kis tóban mindenféle vízi növényeknek.


A szülinapokon szokásos kincskeresés itt különösen izgalmas, valódi kaland, valódi kincsesláda, valódi kincskereső térkép tartotta izgalomban a gyerekeket - olyannyira, hogy hazaérve is folytatni kellett a kincskereső térképek rajzolását. És ha valaki megéhezik, lehet grillezni is valódi tűzzel, és a gyerekek is közel mehetnek. Jelentem minden gyerek megúszta minden baj nélkül ezt a veszélyekkel teli kirándulást.

A játszótér nyaranta délután 2 és 6 között van nyitva (belépő nincs, de mert mindig építenek valamit, adományokat elfogadnak), hétvégente szülinapi bulikra lehet kibérelni, iskolaidőben pedig elsősorban ovis és iskolás csoportok látogathatják.

5 megjegyzés:

  1. Jujj, de szuper! Még így felnőtt fejjel is oda tudom képzelni magamat. :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez aztán a jó hely! A nyaralós bejegyzésednél gondolkoztam el, hogy azért a kiszámíthatatlan időjárásért cserébe hihetetlen helyeket lehet felfedezni...

    Amúgy nem lombház magyarul?

    VálaszTörlés
  3. nagyon koszi! felvesszuk a listara es viszek ehhez valo ruhat is:-)
    egyebkent ez olyan fura,mert az en varoslako fiaim nem kattannak be a `kerttol`, nemkezdik keresni a buvohelyeket stb. es nem ertettem mier, aztan mikor vegigneztem a `kerten` kidreult, hogy mert nincs, pont olyan mint egy lakas, meg van `csinalva`. es ha csak kimesz a szabadba, akkor sem talalsz egy helyen ennyi lehetoseget.szoval nagyon jo otlet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bécsi programok keresése közben jutott eszembe ez a blog, és milyen jó! 18-án utazunk egy hétre, Augartenhez közel lakunk majd, azt ismerjük is, és ha van még ötletetek, nagyon örülnénk neki!
      És ha esetleg egy találkozó is beleférne...:)

      Törlés
  4. Gyerekekkel Prater mindenképp, van egy jó kis kisvasút ott, remek játszóterek (JEsuitenwiese). Múzeumból Kindermuseum a Schönbrunnban és Haus der Musik. Állatkert és Technisches Museum is jó, ez utóbbi főleg fiúknak. A Schönbrunnban van még egy labirintus, erről is írtam már nemrég. És ha őzeket akartok lesni, akkor Pötzleinsdorfer Schlosspark. Így hirtelenjében :)

    VálaszTörlés