2010. december 26., vasárnap

Kreaszünet 1. - horgolt dugóhúzó sál

Soha nem volt még ilyen hosszú karácsonyi szünetem. Az óvoda január 10-én nyit ki újra, és Ausztriában teljesen normális, hogy addig aki csak teheti, kivesz pár nap szabadságot. (Gondolom, köszönhetjük ezt annak is, hogy ez az ország a síturizmusból él, meg annak, hogy január 6. - Vízkereszt, Háromkirályok, ki hogy ismeri - amúgy is munkaszünet lenne.)

Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy tudok napi horgolás-varrás nélkül élni, de az is, hogy ez jelentősen rontja a közérzetemet, így azt találtam ki, hogy ellensúlyozásképp a téli szünet minden napján befejezek és beblogolok(!) egy tavaly elkezdett horgolást vagy varrást. Ez nem is olyan elszállt terv, hiszen a) rengeteg elkezdett holmi fekszik itthon b) általában nem sok hiányzik a készhez.


Az első a sorozatból egy dugóhúzósál lilás-rózsaszínes árnyalatokban. Ajándék ugyan, azaz meglepi, de ha nem mondom meg kié, akkor talán nem lövöm le a poént. Ha meg az illető rájön, akkor legalább kétszer örül, egyszer amikor itt látja, egyszer meg amikor megkapja.


Ha jól számolom, ötféle fonalat használtam. Az első sor, ami csak néhol látszik: erős fukszia, egy gyapjú-akril keverék, Pittsburgh névre hallgat. Ugyanez a fajta a halványlila is, amely viszont nem összetévesztendő a mályvával, ami Relax, szintén gyapjú-akril, csak jóval vékonyabb, két szálat fogtam össze ehhez a sálhoz. A sötétlila szakasz tulajdonképpen két vékony fonal, az egyik egy turkálóból származó gyapjú, a másik meg szintén gyapjú, de nevére sajnos nem emlékszem. Eredetileg Ahama táskájához vettem.
A minta egyszerű, és már csináltam is hasonlót.
Egy olyan hosszú láncszemsort készítettem, amilyennek a sálat elképzeltem. Az első sor minden láncszemre egy egyráhajtásos pálca. A második sor pedig tele volt szaporítással, általában egy pálcára három, de néha négy pálca is került. Nagyon nagy a fonaligénye a második sornak, így amikor az egyik fajta fonalból kifogytam, kerestem egy színben harmonizálót, és azzal folytattam. Így jött ki az ötszínűség, amit nem is bánok - ha az ember lánya nyaka köré csavarja, akkor egy kellemes-bohókás egyveleg látható.


Bár csak két sor az egész, de vastag és az egész nyakat eltakarja. Hossza nagyjából másfél méter, talán kicsit több. Egyszerűen rajongok a végeredményért, így aztán hamarosan magamnak is készítek valami ilyesmit, már előre látom.

13 megjegyzés:

  1. Ohh ez nagyon aranyos lett!:)
    És várom a befejezett képeket...ami Neked is jó és Nekünk is!!:DDD

    VálaszTörlés
  2. nem csodalom, hogy rajongsz erte, nagyon jo lett!!
    es en hasonlo `fogadalmat tettem`, bar nem napi szintut:-)

    VálaszTörlés
  3. De jó, nem is gondoltam,hogy ezt ilyen egyszerű megcsinálni.
    Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  4. A kedvenc színeim! És tényleg nem tűnik túl bonyolultnak.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik, maga a sál is, a színe is.

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy kész lett! Kiváncsian várom a többit is... jó, hogy van időd ezekre és a srácokra is.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm - remélem annak is tetszik majd, akinek készült :)

    Gabi, bizonyos szempontból szerencsém van, mostanában elég hosszan eljátszik egymással a két gyerek (ez eléggé újdonság nálunk). Bár az is igaz, hogy közben meg félig betegek, félig nem, szóval nem biztos, hogy a tervet tartani tudom, de egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  8. Anyukám tegnap állt neki egy hasonló sálnak, a gazdája én leszek :-))

    VálaszTörlés
  9. És milyen színben? Majd megmutatod? ;)

    VálaszTörlés
  10. Üdv!
    Ezer éve keresem ezt a mintát. Megpróbálom az itt leírtak alapján, de nem vagyok profi. Ha lenne hozzá teljes részletes leírás, nagyon megköszönném. 11 éves kislányomnak szeretnék sálat horgolni, több "trendi" színben! Előre is hálás köszönetem!!!!! wevi25

    VálaszTörlés
  11. Helló!
    Valamit biztosan nem jól csináltam, mert nekem nem csavarodik ennyire. Pedig muszáj lesz valahogy megoldanom, mert a kislányom nagyon várja. Üdv!

    VálaszTörlés
  12. Szia Éva, a csavarodást lehet, hogy kicsit kézzel is kell segíteni. A második sorban látszik csak, az elsőben még nem és a második sor elején sem, hanem csak amikor már torlódnak a pálcák. Nagyon részletesebben ezt nem lehet leírni, mert tényleg csak ennyire szimpla. Amivel lehet játszani, az a fonal-tű arány, vagy ha már a fonal és tű fix, akkor dönthetsz úgy, hogy nem 3-4 pálca megy az első sor szemeire, hanem 4-5. Ekkor viszont már tuti működnie kell. Visszajelzel majd?

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönöm! Majd próbálkozom, és mindenképpen referálok az eredményről! Nagyon piciben is meg kellene csinálnom, fülbevalónak. Van kihívás rendesen. Igyekszem! Köszönettel!!!!!!

    VálaszTörlés