2016. március 7., hétfő

Hét-főzz: Wokos mediterrán csirke quinoával

A quinoa élet, erő, egészség, és ami a legfontosabb, 25 perc főzés elegendő neki, ami alatt pedig elkészíthető a hozzá tökéletesen passzoló mediterrán wokos csirke. A kettő együtt fényűző szombati, sőt, vasárnapi ebéd, mégsem kell az egész napot a konyhában tölteni miattuk.


Így készül két személyre:
A quinoát a használati utasításnak megfelelően sós vízben megfőztem.

20 deka csirkemellet kb 2*2 centis darabokra vágtam.
Feldaraboltam
15 centi póráhagymát
2 kápiapaprikát
szárzeller egy szárát.

Wokban (lehet öblös serpenyő is) fokhagymás-gyömbéres olajat melegítettem, beletettem először a csirkekockákat, azok mindkét oldalát fehérre sütöttem.
Ekkor beleszórtam az összes zöldséget, megsóztam, borsoztam, megszórtam 1 tk oregánóval és három csipetnyi köménymaggal. Egyenletesen elosztottam rajta 1 ek balzsamecetet.
Adtam hozzá három ek kimagozott olívabogyót.
Folyamatosan kevergettem a húst és a zöldségeket, amíg a zöldségek megpuhultak, a hús pedig enyhén pirosas-barnás lett.

Az év első tavaszi napjainak egyikén pont jól esett egy kis Olaszország illatú serpenyős-wokos fogás.

p.s.: Hét-főzz! ez az új rovatom címe, minden hétfőn - na jó, majdnem minden hétfőn - lesz egy recept. Remélem, tetszik majd nektek és kipróbáltok egyet-kettőt közülük. Nem titkolt szándékom, hogy a régi Lunchbox blog legjobb receptjeit is újrafőzöm, újrafotózom és átköltöztetem ide lassanként.

5 megjegyzés:

  1. Hű, ilyet még nem ettem, mármint csirkét igen, de quinoát még soha :-) Gyűjtöm az egészséges köreteket, mert a krumpli, a rizs meg a tészta nem tesz túl jót az úszóguminak :-D Mostanában pl. egyre jobb barátom a bulgur, az árpagyöngy meg a köles, és egyre gyakrabban hajlandó vagyok teljes kiőrlésű tésztát enni, pedig továbbra is úgy gondolom, hogy rossz :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A polenta is nagyon fincsi, nekem az volt a nagy felfedezésem pár éve, a quinoa nekem is új. Viszont abszolút pozitív meglepetés, ahhoz képest, hogy mekkora hipe van körülötte, nagyon egyszerű megcsinálni és az íze semleges. A teljes kiőrlésű tésztát én is pocséknak gondolom, és nem vagyok hajlandó megenni. Mondjuk úszógumi, az van :)

      Törlés
  2. Hét-főzz!, ez tetszik. Pont én is kajás bejegyzést posztoltam az előbb, és most látom a tiedet :)
    A quinoát mi is kipróbáltuk már, én valamivel vegyítve szeretem leginkább. Csináltam egyszer egy fincsi salátát vele, volt benne egy csomó zöldség, de már nem emlékszem pontosan, mi minden. Tudtétok, hogy kekszet is lehet sütni quinoából? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam, de majd keresek receptet. Neked van valami kipróbált, bevált?

      Törlés
  3. Pár hete vettem, de még nem jutottam el odáig (saláta és zöldség őrület miatt), hogy ki is próbáljam. :) Jó lesz helyettesíteni a többi köretet vele, kíváncsi vagyok. :)

    VálaszTörlés