2015. április 28., kedd

Meleg mangoldsaláta

A spenótról már áradoztam itt pár hete, a mangoldról ugyanígy lehetne, mégis olyan ritkán főzök vele. Pedig a spenóttal szemben van egy előnye: a szármangold, amelynek vastag, húsos szára van, jobban bírja a hűtőszekrényben való tárolást, mint a friss spenót. A mangold levelei sokszor egészen húsosak, így a párolásuk picit tovább tart, mint a spenóté, de még így is az egyik leggyorsabb főtt vacsora ez a langyos saláta.

Először is előkészítem a mangoldot (személyenként egy darabot, amennyiben főételnek készül a saláta): ahogy a szárzellert, ezt is levelenként letöröm a torzsáról. Én V-alakban ki szoktam késsel vágni a fehér részt, és ehhez a salátához csak a zöldet használom. A fehéret visszateszem a hűtőbe, azt is meg lehet párolni és fogyasztható, de mert nem azonos a párolási idő, ezért külön használom fel. A zöld részeket megmosom és felcsíkozom.

Egy nagy serpenyőben 2 ek vajon megpirítok két gerezd feldarabolt fokhagymát és ízlés szerinti mennyiségű (személyenként 1-2 evőkanál) szalonnakockát. Pár perc múlva a serpenyőbe öntöm a mangoldot, majd lefedve párolni kezdem. Személyenként 2-3 olajban eltett aszalt paradicsomszeletet lecsöpögtetek és felcsíkozok, majd ezt is hozzákeverem a mangoldhoz. Felkockázok ízlés szerinti mennyiségű (ez nálam azt jelenti, hogy sok) fetasajtot, s amikor már a mangold megpuhult, azaz kb. 8 perc múlva, ezt is beleteszem a serpenyőbe. Még egész rövid ideig kavargatom, hogy a sajt is megmelegedjen, majd még melegen tálalom.

A sajt, szalonna és aszalt paradicsom miatt nem épp zsírszegény étel, viszont igen kiváló vacsora, ami mellé nem hiányzik már semmi, hacsak nem egy pohár rozé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése