2015. február 13., péntek

Kelbimbós mindenes

Brit tudósok szerint a lakások legkevésbé higiénikus zuga nem a WC, hanem a hűtőszekrény. Hogy ne folyamatosan legyen igazuk, azért időnként kipakol mindent az egyszeri háziasszony és ha már úgyis itt tart, az egészen kevés maradékokat nem is teszi vissza az alapos tisztítás után, hanem készít belőlük mondjuk fritattát - csak mert az sokkal előkelőbben hangzik, mint a zöldséges rántotta.


Ehhez a fajtához - 1 adaghoz - a következő maradékokat használta fel az egyszeri háziasszony:
8 db kelbimbó, 1 ek szalonnakocka, 1 gerezd fokhagyma, 1 egész tojás és 2 tojássárgája (mert ez maradt a macaronkészítésből), pár deka kecskefrissajt - bárhogy is írják helyesen -, valamint ízesítőül 1 kk mézet, sót és borsot.

Kevés olajon megpirította a szalonnát, majd megdinsztelte a zöldségeket pici vízzel fedő alatt, majd ráöntötte a felvert tojásokat. Ekkor kicsit békén hagyta, hogy a kelbimbónak legyen ideje megkaramellesedni, aztán rámorzsolta a frissajtot, rácsorgatta a kanál mézet, fűszerezte a felül még félig lágy tojást, majd egy bátor mozdulattal megpróbálta megfordítani a serpenyőben az egészet, kudarcot vallott, tovább próbálkozott, végül valahogy csak sikerült. Ekkor még ezt az oldalt is sütötte egy darabig, majd amikor a sajt is szépen elkezdett barnulni, a tányérra csúsztatta az egyszeri háziasszony a zöldséges rántottáját, és boldogan nyugtázta, hogy egy olyan ünnepnapon, amikor tiszta a hűtő, tényleg megérdemli az elegáns nevet ez az egyébként igen egyszerű fogás.

2 megjegyzés: