2012. december 11., kedd

C mint cikória

A csőben sült zöldség még akkor is könnyű köret szerintem, ha besamelmártásban sütjük - nem kiált délutáni alvásért, lehet utána korizni indulni, tehát tökéletes téli hétvégékre.

Két főre 5 cikóriát megtisztítottam: megmostam, leszedtem a fonnyadtabb külső leveleket és kivágtam a torzsáját V alakban. Forró sós vízbe dobtam és két percig főztem, majd szűrőkanállal átszedtem a cikóriát egy mély tűzálló tálba. Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Elkészítettem a besamelt: 1 EK vajat serpenyőben megolvasztottam, hozzákevertem 1 EK lisztet, kevergetve sütöttem közepes hőfokon, majd lassanként felöntöttem fél liter tejjel. Kb. 10 percig fövögetett, közben néha megkavartam, végül valamennyire besűrűsödött a szósz.
A 10 perc alatt volt időm felvágni egy fél kis fej hagymát kis kockákra, egy fél csokor petrezselymet apróra és lereszelni 5 deka parmezánsajtot. Ezeket mind beleöntöttem a szószba, kicsit sóztam és borsoztam is. Amikor elégedett voltam a mártás konzisztenciájával, ráöntöttem az egészet a cikóriára és addig sütöttem az egészet, amíg világosbarna lett a mártás.

A sütési idő alatt pedig villámgyorsan csirkemellcsíkokat sütöttem serpenyőben minden különösebb fifika nélkül - ez volt az az eset, amikor a köret nagyobb figyelmet kapott, mint a hús. Nagyon finom, édeskés, könnyű étel. Az eredeti recept, amelytől csak kicsit tértem el, ebben a könyvben található a téli fogások között. Mindennel együtt kb. 45 perc alatt készült el.

1 megjegyzés: