Az egész úgy indult, hogy sütni akartam, de szokás szerint nem vásároltam be előtte hozzá. Az időjárásra való tekintettel a keksz tűnt jó ötletnek, és volt otthon valamennyi zabpehely, így a zabkeksz receptjeim között keresgéltem. Mondanom sem kell, hogy minden recepthez hiányzott minimum egy hozzávaló, így végül jó bölcsész módjára sok receptből írtam egy sok plusz egyediket. A főkóstoómesterek véleménye szerint a recept érdemes a megörökítésre, sőt, az ismétlésre is. Így készült:
20dkg zabpelyhet és 20 dkg aprított mandulát külön külön száraz
serpenyőben illatosra pirítottam. A zabpehelynél ez 5 perc volt kb, a
mandulánál kevesebb. A kettőt összeöntöttem egy tálba. Hozzátettem még
10 dkg lisztet, 1 kk szódabikarbónát, 1 csipet sót.
Egy másik tálban elektromos habverővel összekevertem 15 dkg puha
vajat, 20 dkg cukrot, 1 tojást. Ezt hozzáöntöttem a mandulás
zabpehelyhez.
Két marék aszalt vörösáfonyát is szórtam bele, de ez fakultatív szerintem.
Összegyúrtam a tésztát. Utólag
apránként annyi lisztet tettem még hozzá, hogy a massza összetapadjon,
de a kezemhez ne.
Formáztam belőle lapos kekszeket és
sütőpapíron 160 fokon légkeveréssel sütöttem hmm, nem is tudom, olyan 15
percig. Picit megnőttek, inkább magasságra, széltében kevésbé. 25 db
lett, ha jól emlékszem. A Nils Holgerssonné-től kapott szülinapi kekszdobozban pont elfért. Ennyit a fogyókúrámról ;)
ez milyen jo otlet,hogy piritod elotte oket!!!
VálaszTörlésha epp vanotthon a zabkekszekhez az almaszosz, tej/vaj helyett NAGYON jo.
köszi, meg fogom próbálni! Úgy már sokkal diétásabb :)
Törlésnegyvenkettedik, Adél??
VálaszTörlésööö, ez most sok vagy kevés? :)
Törlésazt nem tudom, csak azt, hoyg tökéletes. örömünkre válik. az enyémre biztosan.
VálaszTörlés