2011. április 9., szombat

Hullám és spirál

Ismeritek azt a problémát, hogy a bútorhuzatok vonzzák a foltokat? Meg a zsírkrétacsíkokat is. Nálunk legalábbis a fotelok eredeti halványbézs színét lassan sejteni se lehet. Nyilván át lehetne húzatni vagy venni rá póthuzatot - annak is legalább egy hétig látszana az eredeti színe, mintája, amilyen a mi formánk. Persze próbálkoztam gyorsan száradó polártakaróval - elméletileg jó megoldásnak tűnt, gyakorlatban azonban a takaró legtöbbször valamilyen játékba van bevonva. Vagy ha nem, akkor a fotel mellett a földről szedegethetem fel. Mert ha a fotelen valami van, az a gyerekekből kiváltja azt a feltétlen reflexet, hogy lehúzzák a földre. Ez egyébként bármilyen felülten lévő bármilyen tárgyra általánosítható, és mondhatjuk azt is, hogy ha a gravitáció törvénye nem lenne elég erős önmagában, akkor a gyerekeim még rásegítenek. Ez van, ezzel kell élni.


Tudom, naivitás, de még egy próbát teszek, olyan huzatot horgolok, ami nemcsak rá lesz borítva a fotelre, hanem valamiféle gumiszalaggal vagy egyéb okos módon rá is lesz erősítve. Ez a terv legalábbis, és ahogy most kinéz, a hétvégén akár el is készülhet a horgolás. Freeform stílusban persze, hogy minél több maradék fonalat fel tudjak használni hozzá. Az egyik blokk alapja egy spirál, amit aztán unalom okán elkezdtem szabadon értelmezni.


A takaró majdnem fele hullámminta - szintén szabadon értelmezve, bár ennek oka prózai: időnként elrontottam a mintát (értsd: fogyasztottam, pedig nem akartam), és túl későn vettem észre ahhoz, hogy visszabontani legyen kedvem. A későbbi sorokban korrigáltam, amennyire lehetett, meg amúgy is az volt a fejemben, hogy egy freeform takarót nem lehet elrontani. Végülis ezért szeretem.


Kedvencem az a barnásszürkés szőrös fonal, amit karácsonyra kaptam rollllertől. 
A lenti képen jobban látszik, a rózsaszín mellett van.


Színek tekintetében pedig egyetlen szabályt állítottam fel: bármi kerülhet bármi mellé. Nagy önlegyőzés kellett ehhez a döntéshez, de szerintem megérte.


Persze csak este fogok majd horgolni, most olyan szép idő van, hogy vétek lenne a négy fal között maradni. Jó hétvégét Nektek!

7 megjegyzés:

  1. Adél, ez irtó jó lesz !!! Nagyon kiváncsi vagyok a végeredményre. Nektek is szép hétvégét.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is jó lesz nagyon. Bírom az ilyen cuccokat. Ja,az a szőrös fonal tényleg klassz.

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó lesz! Tetszik a bármi kerülhet bármi mellé szabály, erre én is gyúrok egy ideje, remélem sikerül!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Adél! Én is pont most próbálkozom ezzel a spirállal, csiga háza lenne, ha sikerülne. Úgy gondoltam a két fonalat összefogva kezdem a közepét és hol az egyikkel, hol a másikkal horgolok egy kicsit. Van erről valami leírás? vagy tudnál ebben segíteni nekem?
    Egyébként nagyon szuper lesz ez a takaró, szuper vidám!

    VálaszTörlés
  5. A spirál egyszerűbb, mint látszik. Ugyanúgy eg színnel kezded, mint egy normális kört, pl. sapkát. Csak a kezdőkörbe 12 helyett 5-6 pálcát teszel az első színből, aztán kihúzod a tűt, és a második színből még mindig a kezdőkörbe beleöltöd a maradék 5-6 pálcát. Aztán még mindig a második színnel az első szín kezdőpálcájába (ami tkp 3 láncszem, tehát igazából mindegyik láncszembe) öltesz további pálcákat. Ekkor már megvan a spirál alapja. Aztán értelemszerűen, ahogy jön mindig cserélgetni kell a színeket. Mindig úgy, hogy nem varrod el közben, egyszerűen csak kihúzod a tűt. Próbáld meg, szerintem menni fog, aztán ha mégsem világos, szólj!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm, próbálkoztam az este,de nem lett túl szép az a pont, mikor a második szín rákúszik az elsőre. Ezek szerint a láncszemekbe kell egy-egy egyráhajtásos pálcát tennem. Köszi még egyszer!

    VálaszTörlés
  7. Reménytelen eset vagyok, itt a több szatyor fonal, s néhány ad hoc virágon túl még nem jutottam a horgolósdiban....

    VálaszTörlés