2011. január 2., vasárnap

Kreaszünet 4. - szőrös dugóhúzó sál

Az ember sose lehet elég óvatos, ha a torkáról van szó - ez a mai napi okos mondásom gyulladt mandulákkal a torkomban. Úgyhogy ennek jegyében egy újabb befejezett darab, egy dugóhúzó sál variáció következik.Elkészítési módja kicsit különbözik az előző változattól:
Az első két sor két saját festésű (vöröshagymás és teás) gyapjú és egy bolti - a már sokszor emlegetett Relax - drapp gyapjú-akril keverék fonalból készült, csak egész enyhe eltérés van a három szín között, pont így akartam. (láncszemsorra 1. sor rövidpálca, 2. sor minden rövidpálcára 3 egyráhajtásos pálca) A harmadik sor (minden pálcára egy rövidpálca) egy plüssszerű törtfehér fonal a helyi százforintosboltból, természetes anyagot sose látott, viszont olyan puha és finom, mint az a növényke, amit nyuszifülnek neveztünk az oviban. És mert amikor a sor végére értem, még volt jó sok a fonalból, gondoltam egyet, és az első sor alsó részét is körbehorgoltam a nyuszifülessel.


Igazából magamnak készült, de jelen állapotomban nem vagyok túl fotogén, ezért külső modell segítségét kértem, ő meg beleegyezett, mert a darabot királynősnek találta.

A horgolásmintához - ha nem nagyképűség ezt a szót használni - meg annyi a tanulság a harmadik dugóhúzó sál után, hogy lényeg a józan ész és a rugalmasság, azaz a fonal vastagságától és minőségétől függ, hogy mennyit érdemes szaporítani, hogy hány sor adja kis a megfelelő szélességet. És hogy nyugodtan lehet rugalmasnak lenni és egyráhajtásos helyett rövidpálcákat használni, ha az egyik fonalból kevesebb van, s legfeljebb korrigál az ember a következő sorban. Ha nyakunk köré tekerjük, az apró szabálytalanságok úgysem fognak feltűnni, csak az összhatás számít.

4 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszik!

  (Viszont nem tudom figyelmen kívül hagyni a keresztben kötött csavart mintás pulcsit sem a csajszin! Mivel ilyesmit szeretnék kötni, de nem nagyon szeretnék leírás alapján, inkább fotóról... :) )

  VálaszTörlés
 2. Köszi! Az a kötött nem pulcsi, hanem poncsó, és úgy van a minta, hogy a középvonaltól indulva mennek a csavarások átlósan felfelé. Ha gondolod, szívesen lefényképezem sálálcázás nélkül is.

  VálaszTörlés
 3. Olyan mint egy zuzmarás ág vagy bokor. Nagggyon téli! És jobbulást!

  VálaszTörlés
 4. Köszi! Örülnék a poncsó fotójának! dbgabella kukac gmail pont com

  VálaszTörlés