2013. február 3., vasárnap

Okos játékok: pénzszámolós puzzle

Írtam korábban, hogy Do ugyan érdeklődik a pénz, pénzgyűjtés és effélék iránt, de hogy mennyire nehezen megy annak megértése, hogy 10 egycentes nem ér többet, mint egy tízeurós.
Most Hildesheimban, ahova lassan már haza járok, a kedvenc játékboltomban találtam egy épp a témába vágó játékot.


Az Euro-puzzle lényege, hogy kártyákon különböző érmek és bankjegyek láthatóak különféle variációkban. A gyerek feladata először is az, hogy eldöntse, centekről vagy eurókról van-e szó, aztán pedig össze kell számolnia, mennyi pénz látható a képen. 


Végül pedig beilleszti a megfelelő helyre a kirakóban. (A kártyák alatt látható mindig az összeg.) A játékot persze meg lehet oldani kizárólag alak utáni illesztéssel is (Kristóf így játszik vele), de igazából sokkal egyszerűbb összeadással. Mivel az iskolában még csak 20-as számkörön belül ment a számolás, így telt kis időbe, amíg megértette Do, hogy ha 2+2=4, akkor 20+20=40, de amikor ez megtörtént, már ment minden, mint a karikacsapás.

A játék amúgy norvég gyártmány, ami ha belegondolunk, elég nonszensz. De legalább felkészülnek a norvég gyerekek is, hogy ha az Euro-zónába utaznak, akkor hogy néznek ki a különféle pénzek. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése