2011. március 20., vasárnap

Catania pro és contra

 Vajon van-e, aki nem érzékenyül el, amikor ilyen színeket lát a fonalboltok polcán? Ráadásul ezek mellett még harminc más árnyalatot is? Talán nincs is olyan fonal, amiből ennyi szín kapható Magyarországon - még olyan extra kívánsága is lehet az ember lányának, hogy egy színből, mondjuk rózsaszínből legyen három különböző, ami még egymás mellett is jól mutat. Még hamvas rózsaszín és vele harmonizáló szép szürke is akad. Hát mi kell még a kreatív lányos anyának - kérdezhetnénk.

Ahogy azt több helyen hallottam mostanában, ez mind szép, de nem elég. A Cataniát övező kezdeti rajongás mintha csitulna, egyre több contra érvet ismerünk.
Itt említem, hogy van a blognak egy felszín alatti élete is: van pár olvasó, akikkel időnként e-mailezünk is. Ők jól ráéreztek, hogy bár posztok megírását sokszor halogatom, de konkrét emiles kérdésekre mindig gyorsan válaszolok :) Szóval florentine írta, hogy neki például a Catania rettentő mód szöszölődik. Zazálea meg panaszkodott, hogy rossz a tapintása a Catania-nak és rossz érzés horgolni. Ezért gondoltam, hogy leírom az én tapasztalataimat ezzel a fonallal, s persze kommentben folytatható a tapasztalatok megosztása.

Horgolási kalandom kezdetén a Catania az egyik első fonal volt, amit kipróbáltam. Csábítottak a színek, naná. Bébiholminak ideális, hiszen 100% pamut, és elsőgyerekes bioanya mindentől idegenkedik, ami nem természetes - nem viccelek, az elején még a polárt is gyanakodva nézegettem. (Mostanra azért már - ebben is - kevésbé vagyok dogmatikus.) Van még egy előnye, s ez kezdők számára különösen fontos: könnyen bontható, s másodszorra, harmadszorra is szép marad. Van egy pici fényessége, jól csúszik a tűn, szépen kiadja a mintákat. Bizony, a legelején, még a horgolás előtt kötöttem is, és a csavart ill. sima-fordított variálásával készülő minták nagyon szépek voltak Cataniaból. (Kötött csipkét még nem próbáltam, de sejtem, arra alkalmatlan) Egy másik előnye, hogy ha külföldi kötős újságokat használ az ember - pl. Bambino - akkor viszonylag sok olyan modellt lehet benne találni, ami ha nem is ebből a fonalból készül, de jól helyettesíthető, mert a gramm/méter adat megegyezik és a használandó tű is.

Van viszont, ami a Catania ellen szól. Nagyon nehéz fonal, így pl. nagyobb takarókra teljesen alkalmatlan, mert daru kell hozzá. A súlya miatt hajlamos a nyúlásra is, pláne, ha nem a megfelelő tűvel (jó szorosan) kötjük, horgoljuk. Gépi mosástól könnyen sprőd lesz és a kézitől is, ha dörzsöljük. Szóval jobb a kézi, óvatos mosás, inkább lögybölés. Mondjuk gyereksapkákhoz szerettem használni, mert azt mégsem kell minden hordás után mosni, nem használódik el annyira, mint egy pulcsi, ami kábé minden étkezés után a szennyesbe vándorol. (Vagy ez csak nálunk volt így?)

Táskahorgolásra szintén nem a legalkalmasabb ez a fonal. A dörzsölődés hordás közben sem tesz jót neki. Az meg, hogy valaki bélelés nélkül táskához használja, egyenesen képtelenség. Belerak az ember egy mobilt, és már annak a súlyától is elveszti az alakját (nem az ember, hanem a táska). A táska pántját vagy fülét is alá kell bélelni, ha valaki mégis Cataniából álmodta meg.

Kendőt is próbáltam már horgolni belőle. Szép lett, de csak úgy falja a gombolyagokat, s itt akkor újra jön az a probléma, hogy egy vállkendő, ami fél kiló (és ez még nem olyan nagy méretű), nem épp alkalmas hordásra. Az áráról már nem is beszélek. Akkor már sokkal jobban jár az ember egy elsőre drágábbnak tűnő, de jóval kiadósabb, ráadásul azért a pénzért már egyedi festésű!, gyapjúfonallal.

Persze például granny párnahuzatra gyönyörű és praktikus is, amint az előző bejegyzésem is mutatja. S ennek a bejegyzésnek a képei is a Catania előnyös felhasználását illusztrálják: játékbabáknak való takaró és kispárna lesz belőle, s amint elkészül, ki fogom sorsolni. Mert bizony, 155 rendszeres olvasó és majdnem 150 FB-os rajongó igazán nagy öröm és megtiszteltetés számomra. Köszönöm :)

S ti hogy vagytok a Cataniaval? Miért szeretitek, miért nem? Kíváncsian várom a válaszaitokat!

15 megjegyzés:

  1. Kb. pont így. Van viszont mostanában olyan, hogy Catania fine. Vékonyabb. Még nem próbáltam, remélhetőleg könnyebbek is a belőle készült motyókák...

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok egy nagy fonal szakértő, de szeretem a Cataniát, legfőképp talán azért, mert nem szöszölődik. Legalábbis közel sem annyira, mint más fonalak, bár mondom, nem nagyon értek a témához. :)

    VálaszTörlés
  3. Szeretem, horgoltam is belőle takarót és sapka van készülőben. Tapasztalat szerint egy egy színnek más a tartása, volt ami keményebb volt ami puhább hatású volt. A takaró meg csak nyelte a fonalat, de szép maradt pedig folyamatos használatban volt, gépben mosva. Valószínű segített neki, hog csak rövid hidegvizes mosást kapott és nagyon melegben szárad pillanatok alatt.
    Egyébként mostanában váltanak a boltok erről a fonalról sajnos, mert állítólag drága, és van helyette olcsóbb hasonlóan sok színben talán Pictor a neve vagy hasonló. Az ára, hát láttam már 420tól 680 Ftig, és nekem a takaróba kb 10-11 gombolyag kellett :(
    Most régi színt vadászom, erre is volt már másnak is gondja.

    VálaszTörlés
  4. Én továbbra is imádom... alig várom, hogy újból csináljak belőle valamit:-) Semmi hátrányát nem tudom igazolni ( persze én mindenhol bélelem, ráadásul gyapjúfilccel )... szerelem kell ehhez a fonalhoz, semmi más:-)

    VálaszTörlés
  5. Nem csak a Cataniát nem szeretem, de az összes pamutfonalat igyekszem kerülni. Szerintem, mind elnyúlik és/vagy kemény. Kevertszálassal jobbak a tapasztalataim; a kedvenc nyári pulcsim ilyen fonalból készült.
    Lakástextilnek viszont megfelelnek, öblítővel. Igaz, napon nem szárítanám és napos helyen sem tartanám, szerintem idővel rendesen kifakul, és a pamut nekem nem tetszik fakón, a gyapjúval ellentétben. (Ez még a sokkal jobb minőségű horgolócérnákra is igaz.)

    Ha választanom kell, akkor inkább az akril fonalakat választom. Tényleg fényesek, tényleg könnyű velük kézimunkázni, kellemes viselni is (a poliészter fonalakkal szemben) és némiképp természetes anyagok...
    Meg persze gyapjút, vagy akrillal kevert gyapjút.

    VálaszTörlés
  6. Imádom a színeit! :))) Mindent leírtál, nem tudok újat hozzászólni.

    VálaszTörlés
  7. én horgolni szerettem, ez igaz, mert a tapintása nem volt rossz, de a kész blokkokat nem tudtam elképzelni takarónak, ott megváltozott a tapintás, az, mi addig fényes volt és jó, onnantól fényessé és nem-jóvá változott - sajnos.
    a színei, azok frenetikusak, de már másképpen tekintek rájuk, ráadásul ismreősöm mondta, hogy iszonyúan szöszöl egy idő után, szóval, nem, köszönöm, mégsem.
    csak a színek, azok ne lennének...!

    (és azt is értem, hogy nehéz lesz a kész takaró, teljesen értem)

    VálaszTörlés
  8. Meglepően sokféle véleményt hoztatok :)
    Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy igen, Colettenek igaza van, szerelem kell hozzá - mint minden fonahoz. Meg még valami: tudni kell a határait meg az erősségeit. Alábélelve, kisebb projektekhez, amik nincsenek nagy strapának kitéve, tökéletesen megfelel. És hát ha az ember tortára éhes épp, akkor legtökéletesebb szusi sem hoz megelégedést - ha értitek, mire gondolok. :)

    VálaszTörlés
  9. Akkor éljenek az apróságok Cataniából, no és nem utolsó sorban: ÉLJENEK A SZÍNEK! - egy lelkes amatőr horgoló:-)))

    VálaszTörlés
  10. Szeretem, de kendőnek alkalmatlan. A súlya pedig a legmeglepőbb számomra.

    VálaszTörlés
  11. sziasztok, épp most vágok bele a horgolásba, és rendeltem sok szép színű catania fonalat :) úgy látom, a vélemények alapján, hogy arra, mire rendeltem, jó lesz: a gyerekeknek kis állatkáknak. de ha egyszer valami nagyobb fába vágnám a fejszém: takaró, pulcsi horgolása, milyen fonalat ajánlotok? nagy színválaszték, elfogadható ár? valahogy az akriltól idegenkedek, lehet, hogy hülyeség. :) nemcsak mo-on vásárolható érdekel, svájcban élünk, úgyis az ebayről rendelnék :)

    VálaszTörlés
  12. Szerintem pulcsinak jöbb egy könnyebb fonal, gyapjú ill gyapjú-akril keverék. Ma már nem olyan recsegősek az akrilfonalak, mint régen. De persze neked kell tudni, mit szeretsz. Én mielőtt postán rendelnék valamit, inkább szeretem megfogni a fonalat. Ha a nyakadhoz téve kellemes érzés, akkor vsz fogod szeretni viselni.
    A fonalfajtákról meg annyit, hogy szerintem az itteni olvasók nagyobb része főleg Mo-on beszerezhető fonalakat ismer. Én is még nagyrészt az otthon vásároltakat használom. De persze az összetétel a lényeg, nem a márkanév, az alapján jól lehet tájékozódni. Ha még esetleg nem ismered, akkor ajánlom a ravelry.com-ot, ahol fonalfajtára is lehet keresni illetve lehet látni, hogy egy minta milyen fonalból megkötve hogy néz ki.

    VálaszTörlés
  13. Ismerem már, igen, köszi :)
    Nagyon esélytelen élőben kipróbálni bármit is, itt olyan árak vannak, hogy ijesztő... A Cataniát megrendeltem az ebayről 1,63 euróért (kb 440), helyi boltban 3,9 frank (780)... Úgyhogy marad a netes vásárlás, meg ha hazamegyünk, akkor veszünk, amit tudunk :))) Bp-en jó kis fonalas bolt merre van?

    VálaszTörlés
  14. Ez tényleg elég nagy különbség. És ha csak bemész és megfogod a fonalat, akkor kinéznek?
    Bp-en én a Burdában szoktam vásárolni, a Blaha közelében és a Vámház körúton is van. És persze a Barka.

    VálaszTörlés
  15. nem tudom, hogy kinéznének-e. de mi van, ha beleszeretek valamibe? :) kibírom-e, hogy aztán máshol vegyem meg? :DDD most is alig várom, hogy jöjjön a cucc, nemzetközi shipping, szóval gondolom, nem 2 nap lesz...

    VálaszTörlés