2010. május 23., vasárnap

Lazacfonal, Baba szappan és nosztalgia kendő

Vannak hetek, amelyek mintha elmaradnának - a múlt heti esőzések nem épp serkentőleg hatottak a hangulatomra és munkakedvemre. A korábban elkezdett horgolásokra ránézni sem volt kedvem egészen tegnapig. Akkor viszont sikerült befejeznem egy kisebb és egy nagyobb falatot.

A Baba szappan csomagolása ihlette ezt a kis sapkát - ő a kisebb falat. Bővebben a Meskán.


A nagyobb pedig egy nagyimintás kendő, ami még nagyobb akart lenni, de egyszerűen nem jutok el már hetek óta abba a fonalboltba, ahol ez a rafinált barnásrózsaszín árnyalat kapható.


Halogathattam volna tovább a befejezését, de úgy voltam vele, hogy amilyen idő van és amennyire fáj a torkom, sürgős szükségem van egy laza pamutkendőre. Így pont akkora, hogy háromszögletű nyaksálnak vagy gyerek vállkendőnek megfelel. Egyébként deklarált cél is, hogy ezt a kendőt mindketten hordhassuk: Doresz a franciás kabátkájához, én meg egy tompa szürkéslila blézeremhez, meg otthon bármihez torokfájós napokon.

Végül pedig a lazac- vagy korallszínű festett fonalamról is mutatok egy képet.

Az összehasonlítás kedvéért ráfényképeztem az épp aznap rajtam lévő piros-fehér pöttyös felsőmet is, azon lehet látni, hogy mennyiben tér el a normálpirostól. Ahogy az már lenni szokott, a gombolyagon belül többféle árnyalatra festődött, vannak egész halványak és nagyon élénkek is. Ha megtanulok valaha kendőt kötni, akkor annak ez a fonal lesz az oka.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szépeket alkottl! A piros fonal nagyon izgalmas lesz:-)

    VálaszTörlés
  2. Vannak csodaszép _horgolt_ kendők is. ;-D

    VálaszTörlés
  3. Tudsz olyan kendőmintát, amihez elég 20 deka fonal is, mégis vállat-hátat beterítő méret? Én főleg ezért kacsingatok a kötött felé, mert azok olyan könnyűek, és elég 10-12 deka fonal is.

    VálaszTörlés
  4. Aha, tudok.
    http://horanna.blogspot.com/2010/05/zabot-hegyezek.html
    Szerintem ez olyan. :-D

    A kötött is azért olyan könnyű, mert sokkal nagyobb tűvel készül, mint ami a fonalhoz kellene. Van még néhány horgolt bogyós-virágos minta, ami szintén jól mutatna (pl. a horgo-blogon az egyik sláger sapka virágjaival is el tudom képzelni).

    VálaszTörlés
  5. Eszembe jutott még valami. A Ravelryn lehet tárgy, fonalhossz és technika alapján is keresni. Ugyan horgolásmintát még nem kerestem így, de a kötésmintákkal jól működik. :-)

    VálaszTörlés
  6. Köszi, ezt a zabmintát néztem is már, és nagyon tetszik. Meg kellene tanulni, remélem, a nyári szabadság alatt sikerül, mert tényleg jó kis minta. Hasonlóan a tanulnivalók listáján van a "Gabelhäkelei", az is ilyen légies, de ahhoz még tutorialom sincs.
    Egyébként kendőben jobban vonzanak a tömöttebb minták, szóval akár a teljesen sima kötéssel készült vagy csak nagyon kevés lyukkal díszítettek. Violininél láttam ilyet, és az is nagyon szép volt. Még azt a szempontot is figyelembe kell vennem sajna, hogy a csipkékbe előszeretettel csimpaszkodnak a bébik :)

    VálaszTörlés
  7. Az nem sajna. :-)

    Egészen az elmúlt évig abban a hitben éltem, hogy vállkendőt csak horgolni érdemes. Az én anyukámnak van egy fantasztikus, színes darabja malomkerékmintával. Lukacsos, de mégis elég meleg (a vékony fonálból kötött kendők nekem hidegek). Nekem az az etalon. :-D

    VálaszTörlés