2011. augusztus 5., péntek

Hogyan vásároljunk sok fonalat lelkiismeret-furdalás nélkül?

Az elmúlt napokban egy ingyenes anyagon dolgoztam. Piackutatásom során kiderítettem, hogy várhatóan sokatokat fogja érdekelni. :) Íme tehát a lépésről-lépésre leírás, amelyet a szerző gondosan ellenőrzött:

1. Nézzük át ruhásszekrényünket! Állapítsuk meg, hogy nincs egy rongyunk. Vagy van, de a kedvenc kardigánjainkat már annyit hordtuk (és hála a gyerek könyöközési szokásainak a bal karok passzéja annyira kinyúlt), hogy irodába nem szalonképesek többé. Legyen annyi önismeretünk, hogy tudjuk, ha nem visszük el charitybe, akkor annak ellenére tovább fogjuk hordani az irodában is, hogy csak magunkat blamáljuk.
2. Tehát minden gyanús kardigánt - és ha már itt vagyunk, pár más cuccot is - tegyünk szépen zacskókba és sétáljunk el vele a sarki ruhakonténerig vagy a legközelebbi gyűjtőpontig.

Ha eddig a pontig elértünk, akkor már tettünk egy nagy jót magunknak (selejtezés-helyfelszabadítás), és ha még látszólag nincs is szó fonalakról, ez a pár lépés is fontos része önmeggyőző és lelkiismerettisztító akciónknak.

3. Vessünk egy pillantást a tükörbe, és ismételjük át, milyen színek állnak jól nekünk. Ha még nem vagyunk ezzel tisztába, akkor a nagy fonalvásárlás előtt érdemes ezt tisztázni. Nekem pl. megváltoztatta az életemet az Találd meg a színeidet! című könyv.
4. Vessünk egy pillantást egy aktuális nőcis magazinba, vagy ha ehhez még az újságosnál sincs idegünk (amit nem csodálok), akkor nézzünk be ide és játsszunk kicsit az őszi divatszínekkel.
5. Állapítsuk meg, hogy van-e átfedés a saját alapszíneink és az idei ősz színei között. Ha igen, akkor könnyű dolgunk lesz a fonalvásárlásnál, ha nem, akkor pedig nincs is más módunk a kidobott kardik pótlására, mint a fonalvásárlás és saját kezű elkészítés. (ugye! Ne bízzunk semmit a véletlenre.)
6. Nevezzünk meg három lehetséges színt, amilyen színű kardigánra szükségünk lehet. Ha ebből kettőt meg tudunk venni, már jók vagyunk - ha amúgy stimmel a ruhatárunk, akkor két kardigán elég egy szezonra. (Na jó, ez mondjuk rám igaz, nem biztos, hogy másra is.)
7. Sminkeljünk és induljunk el kardigánmustrára! (A smink akkor is fontos, ha máskor hajlamos vagy elhanyagolni. Fogunk ugyanis olyan boltba menni, ahol muszáj jó benyomst kelteni.) Erre a célra én három órát szántam egy kellő üzletsűrűségű környéken. (Vigyázat, ekkor még kerüljük a fonalboltokat, ha lelkiismeret-furdalás nélkül akarunk vásárolni!)
8. Vegyük elő felelősségteljes családanya üzemmódú agyunkat, gondoljunk arra, hogy a gyerek (nem a fiú!) havonta rúg szét egy pár cipőt, majd menjünk be az alacsonyabb árfekvésű boltokba.
9. A kínálat átfutása után állapítsuk meg, hogy a kardigánok egyik felét 20 év és 34-es méret alatti, a másik felét 50 év és 42-es méret feletti nőknek tervezték.
10. A másik alacsonyabb árkategóriás boltba is kukkantsunk be, de csak azért, hogy lássuk, ez annyira nem a mi világunk már vagy másfél éve, hogy nincs értelme időt pazarolni.

11. Itt vegyünk egy nagy levegőt! Mondjuk szépen háromszor egymás után, hogy ALEGSZEBBKORBANLÉVŐNŐVAGYOK
 és EGYSZÉPKARDIGÁNTJÓLKITUDOKHASZNÁLNIEGÉSZJÖVÖNYÁRIG.  (szerk.megj.: ha a jövő nyár is ilyen lesz, mint az idei, akkor még július, augusztusban is, hehe.)
Majd elfelejtve a gyerek cipőelhasználási szokásait, forduljunk be egy érett, jól kereső nőknek vagy jól kereső pasival rendelkező nőknek kitalált üzletbe. Én most e célra a Peek&Cloppenburg-ot választottam, majd kommentben ki lehet egészíteni, hogy Mo-on mi van ilyen jellegű - akkoriban még nem tudtam, milyen fontos ilyen üzletekbe járni fonalvásárlás előtt.
12. Nézegessünk, próbálgassunk kardigánokat a célzott színekben! Adjunk időt bőven magunknak, ne hagyjuk magunkat befolyásolni holmi eladók képzelt tekintetétől. Az árcédula nézése ebben a fázisban szigorúan tilos! Nézzük, mi áll jól, mi kombinálható a meglévő ruháinkkal. Ha szoktunk ilyesmire gondolni, akkor nézzük meg az ápolási útmutatót is: lesz-e idegünk megfelelően mosni, gondozni a darabot. Válasszuk ki a két kedvencet! Persze csak olyat, ami csont nélkül, színre, méretben, stílusban passzol. Egy igazán jó üzletben valószínű lesz ilyen - nekem például kettő is lett.
13. Tadadadam! Most lehet ránézni az árcimkére!
Ez a pont talán a leginkább egyénileg változó, nálam mindenesetre egy 69,90 EUR és egy 119,90 EUR fogyasztói árú kardigán volt az, ami megfelelt az összes kritériumnak.
14. Ne vessük el azonnal, hogy megvesszük! Gondoljunk például arra a Salamander szandálra, amit még a szocializmus idején édesanyánk vásárolt magának (óriási luxus volt), és ami még hat év múlva is gyönyörű volt. Ugye, van amikor megéri az árát a drágább holmi. Gondoljunk arra, mennyi minden másra is elfolyik pénz, például havi egy szétrugott cipő és szezononkét két szétrúgott csizma csupán egyetlen gyereknek. Mi pedig egy kardigánt akár évekig tudunk hordani.
15. Ha a rábeszélési hadművelet mégsem sikeres - mint esetemben - vagy ha eleve a fonalvásárlás volt a cél, akkor most törjünk ki (magunkban, szép csendben) örömkiáltásokban!
16. Induljunk el lazán kedvenc fonalboltunkba (ha előrelátóak voltunk, akkor már ott a táskánkban a két kinézett fonalas projekt leírása), hogy ott aztán mindkét darabra elegendő fonalat vegyünk - szépet, különlegeset. Kevesebbért, mint amennyibe csupán egyetlen (az olcsóbb) kardigán került volna.

Hogy az elmélet mellé egy kis gyakorlatot is írjak: a képen szereplő fonal kid mohair, merinó gyapjú és selyem keveréke (Baby Seta, Lana Grossa), csudaszép rozsdavörös, és egy Doris Chan kendő készül belőle, ez a címlapmodell. A másik választott pedig egy sötétszürke baby alpakka (Inca, Lana Grossa), abból pedig egy ujjatlan kardi lesz, szintén Doris Chan. Szerintem megérte ez a kis háromórás bevezető komédia :D

25 megjegyzés:

  1. Óriási hála, hogy megírtad ezt a posztot, kellőképpen megalapozta a hétvégi jó hangulatomat! (És mellesleg minden egyes szavaddal egyetértek!!:)

    VálaszTörlés
  2. :o))
    Ez nagyon tetszett, és milyen igaz!

    VálaszTörlés
  3. Imádtam. Dolgozom az anyag-, ill. könyvvásárlási konvertáláson. :)))) Évi

    VálaszTörlés
  4. Brilliáns bejegyzés, és csak egyetérteni tudok! :)
    Ugye, belinkelhetlek?

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus vagy! Azt hiszem sokunk nevében írtad ezt a posztot, és minden egyes szavával egyetértek! Arról az apróságról nem is beszélve, hogy így még az a kínos helyzet is kikerülhető, hogy a kedvenc kolléganőnk is ugyanazt a kardigánt vette meg, ergó az irodában nem is hordhatjuk a drága darabot :)

    VálaszTörlés
  6. En ezt ugy 6-7 eve fejlesztettem ki ruha ugyben:-) azota csak utalok ra, mikor anyagot veszek. De meg kell mondanom az en elmeletem nem volt ennyire megalapozva a forras munkakkal:-P

    VálaszTörlés
  7. húú, és már el is kezdted?

    én idén rövidre zártam a dolgot, és lazán a szülinapomra hivatkozva vetettem meg a fonalat a velünk levő férfiemberrel. (mármint anyahajó ott volt, és látta, ezt a többieknek írtam, mint opciót :D)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó! Előbb beszerzem a könyvet! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jóóó!
    Ugye, hogy mindent meg lehet magyarázni?! :-)

    VálaszTörlés
  10. elképesztő vagy :-)
    köszi a remek írást!

    VálaszTörlés
  11. Örülök, hogy tetszett, sejtettem, hogy a téma közérdekű lesz :) Ha jól számolom, több mint öt éve halmozom az élvezeteket (fonalakat), úgyhogy épp itt volt az ideje az elméleti megalapozásnak.

    rojalka: a könyv nagyon megéri az árát szerintem. Pont azoknak, akik a szokásos négyévszakos tipológiában nem találják a helyüket. Ez ugyanis kicsit más, kicsit árnyaltabb és nem is csak színtan, hanem fazonokról meg stílusról is nagyon jó kis összefoglaló. Lehet, hogy még írok is róla többet, ha újra netközelben leszek.
    NH-né: Mi az, hogy elkezdtem, 27 sorból már a 18.-nál vagyok!
    Gabi: Persze - egyébként a látogatók fele a te blogodról jön, úgyhogy mindenképp megtalálják :D
    Évi: a könyvvásárlásosra kíváncsi vagyok én is! A hangoskönyves mondjuk már a fonalasból következik, hiszen kár lenne azt a sok időt csak horgolásra pazarolni, hallgassunk közben hangoskönyvet.
    Kicsoda: És ha valaki meg amúgy is utál ruhát vásárolni, akkor nem is kérdés, hogy mi éri meg jobban :D

    VálaszTörlés
  12. Kötelező olvasmányként ajánlva már fel is tettem a facebookra, remélem, onnan is sokan eljutnak Hozzád. :)

    VálaszTörlés
  13. Az előző megjegyzésemet elnyelte egy fekete luk.

    Szóval azt akartam kinyögni, hogy tőlem messze van bármely valamire való ruhabolt, ezért a magas útiköltség szolgál hivatkozási alapul a fonalrendeléshez. Bizonyos "B" betűs helyről.

    VálaszTörlés
  14. Én is gratulálok az írásodhoz! Hasznos :)

    VálaszTörlés
  15. meg bizony! Szörnyen jól szórakoztam (megint). Köszi, nagyölelés!
    néma.

    VálaszTörlés
  16. Szuper!!! Elkészítenéd a férjeknek szóló változatát is? :)

    VálaszTörlés
  17. Mona: Apahajó szerint ez egy tipikus női poszt, nincs férfi párja. Ugyanis ha egy férfi elmegy mammutra vadászni, akkor nem örül annak, hogy csak egy nyuszival tért haza. (Ezért aztán az egész okfejtést nem érti) Szóval ezek szerint nekik valami más szöveget kell beadni :)

    VálaszTörlés
  18. en `ilyen` helyzetekben MINDIG valahogy a sutemeny sutessel kapcsolom ossze a helyzet javulasat:-)azt szerinem minden ferfi erti.
    a mosogatogepnel volt a legrovidebb indoklas, a fonallal kicsit bonyolultabb lenne a kapcsolat, nade eleg magas IQ-ju pasikkal vagyunk megaldva, hogy megertsenek egy hosszabb levezetest... foleg ha suti a vege:-P

    VálaszTörlés
  19. :) Mondjuk szeméyes szerencsém, hogy semmiféle meggyőző hadjáratra nincs szükségem, én vagyok a saját visszatartó erőm, a mosogatógépnél vagy két véig tartott, mire rábeszélt. Nem bántam meg. Talán máskor is kéne hallgatni rá? ;)

    VálaszTörlés
  20. Milyen igaaaaz!
    És ez a módszer arra is jó, hogy az ember lánya ne vásároljon olyan fonalakat is plusszban, ami"nagyon szép, megveszem, majd csak csinálok belőle valamit" kategóriába esnek, hanem valóban azonnali felhasználás lesz a fonal sorsa...

    VálaszTörlés
  21. Hehehhh..Így szoktam én kardigán nélkül maradni: korábbi a karitásznál, újabb még gombolyagban.. De! A két kardi leírás már letöltve, kinyomtatva.. ;)

    VálaszTörlés
  22. KArdigán nélkül azért nem maradtam, de tény, hogy az a korallszínű, amit kiszelektáltam, rettentően hiányzik. De azt csak nyárra pótolom majd.
    Azért elég jó motiváció az elfekvő projekt befejezésére, hogy nincs mit fölvenni ;)

    VálaszTörlés