2010. október 12., kedd

Kedvenc fonalboltom

Imaginációs gyakorlat következik.

Csukjátok be a szemeteket és képzeljetek magatok elé egy pici, de annál barátságosabb üzletet. A falak mentén polcokon mindenütt fonalak: gyapjúk mindenféle árnyalatban, zoknifonalak, pompomosak és zseníliák, vékonyak és vastagok. Itt-ott kosarak is, azok is tele csupa tarkaságokkal.
A boltba alig lehet beférni, mert tele van fiatal lányokkal - olyan fiatalokkal, hogy kávénénikének érzem magam, és csak csodálkozom, hogy nahát, van olyan tizen- és huszonéves, akinek az esti program kötés és horgolás. Egy srác is téblábol, elkísérte a barátnőjét. Ahhoz képest, hogy mennyi ideje van a boltban, feltűnően érdeklődve nézegeti a választékot.
Itt is, ott is kötős-horgolós újságokat nézegetnek a lányok, keresgélnek a mintához való fonalat, s ehhez bátran igénybe veszik az eladónő segítségét. Ő persze ajánl és korrigál is "ez a fonal vastag meleg holmikhoz való, úgyhogy ehhez a fazonhoz kontraproduktív, mivel a pulcsinak nagy kivágása van. Ehhez másik fonalat érdemes keresni."
A lány végre döntésre jut, fizet, visszatenné a magazint, de az eladó megkérdezi: "Akkor elviszi fénymásolni és majd visszahozza?" A lány az órájára néz és latolgatja, van-e ideje "Köszönöm, akkor mindjárt visszahozom" "Á, nem kell most, elég valamikor, amikor erre jár" - válaszolja az eladó.

Igen, ez az a fonalbolt, ahol élete első zoknifonalát vettem 11 éve, s ahova most újra benéztem. Nem hiába, mert találtam még egy utolsó gombócot abból a csipkefonalból, amiből a túl picire sikeredett kendőmet horgoltam. Egyébként büszke vagyok magara, nagyon fegyelmezett vagyok, ez az első gombolyag fonal, mióta itt vagyunk, és még tartom magam a fonalfalási elhatározásomhoz.

10 megjegyzés:

  1. Bocsánat hogy így ismeretlenül...

    El se hiszem hogy létezik ILYEN bolt.

    Én csak olyat tudok ahol kis idő múlva kinéznek, mert megfogdosom, a nyakam hajlatához dugom a fonalakat, elolvasgatom a címkéjüket, válogatok.És megsértődnek mert nem hiszem el az eladónak hogy az általa ajánlott /20% gyapjútartalmú/ fonal nem szúr. Mert szúr!Nem is veszem meg, úgyhogy legközelebb máshová kell mennem. /de hová???/

    Meg ahol legfeljebb kétféle méretű zoknikötőtű és háromféle méretű körkötőtű kapható. Bambusztűről nem is hallottak.Nem rendelnek meeert... nem rendelnek.

    Kötésminta? Keressél otthon... Tanáááács???? Az eladó nem tud kötni. Egyik sem. Nem ért a kézimunkákhoz.

    Hol ez a csodabolt?

    VálaszTörlés
  2. Ó, de el tudnék én ott időzni:o) Persze szívesen el is dolgoznék egy ilyen helyen, mennyit lehetne kötni közben. Bár, ha ilyen nagy az érdeklődés, nem biztos. Jó helyre kerültél, mit kívánjak? Minél tovább tartson ki az önmegtartóztatásod, avagy hajrá fonalak?
    Picit nagyon irigykedek.

    VálaszTörlés
  3. Hát tényleg... bocs, de nem úgy végződik az egész, hogy az enter után felébredtél? Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, részleteiben is.
    /persze, ha mégis igaz, akkor nyilván minden olvasód örömmel fogadna egy kör-email-t, a pontos címmel/.

    VálaszTörlés
  4. Elgondolkodtató, hogy itt van a szomszédban, és mégis mennyire más a hozzáállás.

    VálaszTörlés
  5. hOl, HoL, HOL?

    de jo, holnap talalkozunk, akkor megtudom!

    Colette, szerintem ez inkább boltfüggo, mint orszagfuggo-

    VálaszTörlés
  6. Nem titok, Alserstr. 21. :) De a tobbi bolt cime is megtalalhato a honlapon, amit belinkeltem. Igaz, azokat nem ismerem. Meeeeg :D

    VálaszTörlés
  7. jaaaa, ok, telefonon néztem, és úgy csak valami világvége Melkentúli nagykereskedést találtam, de reméltem, hogy nem ott voltál.

    VálaszTörlés
  8. Elérhetetlenül messze van. :(

    De azért örülök hogy ilyen is létezik, -igaz szívesen hallottam volna hogy kies hazánkban....

    VálaszTörlés
  9. Cinkepiri, együtterzek, mivel hogy eleg sokaig eltem Borsodban. Ami viszont szerencse, most mar magyar webshopok is vannak, ahol megbizhato a valasztek fonalbol es kototubol is. Nezd meg pl a kototu-hu -t, ott biztos talalsz olyat, amilyet keresel.

    Na persze egy dologrol nem irtam: hogy azert itt a fonal szerintem egyertelmuen a luxus kategoriaba tartozik. A kimondott fonalkereskedesekben nem nagyon van 10 euro alatt fonal/ gombolyag, es ugye mire eleg egy gombolyag. Szoval nem esik nehezemre visszafogni magam :D
    None, meg annyit, hogy valoban horgolnak, kotnek itt az eladok a fonalboltokban, tobb helyutt is lattam, hogy a kaphato fonalakbol keszult munkadarabokat kiallitjak es van rajta eladasi ar. Mellette zarojelben pedig ott all, hogy melyik fonalbol mennyi gombolyag kell hozza. Gondolom, a delelotti nyugiban kotogetik :)

    VálaszTörlés
  10. :) Igen, találtam már webfonalboltot ahol viszonylag elérhető áron vehetek szép és természetes anyagból fonalat.

    Találtam lehetőséget a bambuszkötőtűk vásárlására is, már kötök velük.

    De egy valóságos fonalas-rövidárus bolt nagy választékkal és hozzáértő- netalán kedves - eladóval mégiscsak más.

    :)

    VálaszTörlés