2009. november 4., szerda

Mi van a fazékban? (Vigyázat, nem recept!)


Itt még titkolózom, de hamarosan kiderül.


Itt már látszik, hogy engem is elkapott a Fonalfestő Láz. Már jó ideje tervezem, és Zsukka segítségét is kértem, amikor Külföldiába mentek. Szerettem volna hozatni vele Cool Aid italport, mert Wollhuhn azt ajánlja, de kiderült, hogy már egy ideje nem kapható Németországban sem. Így aztán egy Közelebbről Meg Nem Nevezett Magyar Italporra fanyalodtam és Ercsu receptjét és ezt a könyvet követtem úgy nagyjából - bár a fonal kimosását nem vittem túlzásba (jelképes egy áztatás, egy öblítés, de még bőven nem volt átlátszó az öblítővíz. Nekem viszont vészesen fogyott az időm, és türelmetlen voltam, de később kiderült, hogy így is remekül működött minden, úgyhogy éljen a türelmetlenség!). A szín már a készítés közben nagyon ígéretesnek tűnt.


Az is megnyugtatott, hogy amikor egy óra főzés után kivettem a fonalat az üvegből, akkor ez maradt hátra - azaz a festékanyagok hiánytalanul belevándoroltak a tolnai gyapjúba. (Mivel sosem iszunk ilyen műitalt, az a része kevésbé aggasztott, hogy festékanyagok nélkül 100 fokon főzve ez a galauskafőzőléhez hasonlatos cucc marad az amúgy remek illatú italporból. Ami tényleg remek illatú, a fonal is még vagy egy hétig narancsillattal töltötte meg a szobát, a konyha meg aznap olyan volt, mint ádventben.)


Ez pedig a végeredmény. Tökéletesen elégedett vagyok vele, sőt, még szebb lett, mint gondoltam. Egyébként az egyik befőttesüvegben narancs, a másikban multivitamin por volt, a köztes részt pedig mindkettővel illetve még egy kis őszibarackkal festettem. Ahol fehérebb maradt, ott volt a zsineg illetve a belsőbb részek is halványabbak lettek, de valahogy az egész nagyon harmonikus még az ilyen kisebb bakik ellenére is. Az legjobb, hogy 0%-ban ereszti a színét, pedig ecetes áztatást nem is alkalmaztam. Ez a főzős festés előnye.

A tolnai gyapjút, amit szintén Ercsutól rendeltem, pedig csak dicsérni tudom. Jól bírta a főzést, változó vastagságúra van sodorva, ami amúgy is a gyengém, és ami a legfontosabb: abszolút nem szúr. És nemcsak gombolyagban, hanem meghorgolt állapotban sem. Ezt onnan tudom, hogy már van egy majdnem kész csipkesál belőle, és az egy álom! Coming soon!

13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a színe!
    Macus

    VálaszTörlés
  2. nagyon rendben van!! aranyokrol mondj mar valamit legyszives, meg hogy mi is ez a vegyifegyver, mert nalunk max cola van:-)! es ha jol ertem ezzel csak ilyen `termeszetes szinek` gyarthatoak, ami kicsit sem baj, mert a fuvekkel sosem sikerulne ilyen narancs:-)

    VálaszTörlés
  3. jaj, de nagyon szép NARANCS!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Hát igen, valóban vegyifegyver jellegű, amúgy Bolero névre hallgat. Mióta festés céljából érdekel, azóta látom, hogy valóban minden boltban ott van, csak eddig érdeklődés hiányában sosem vettem észre. Vannak ezek a narancsos színek, van erdei gyümölcs-szerű, ami gondolom pirosas, rózsaszíneset ad, és van az alma, na, annak elég ronda színe van, ment is a lefolyóba.
    Egy standard bolti uborkásüvegnyi vízbe (de nem tele, hogy még a cucc is beleférjen) három zacsi italpor. Ennyi, tkp a legnehezebb része a dolgok kivárása, na meg előtte a fonal előkészítése.

    VálaszTörlés
  5. es eloben meg sokkalsokkal szebb:)

    VálaszTörlés
  6. Én Kool Aid porral próbálkoztam már, azt nem kell így főzni, csak addig kell a vízben tartani, míg az összes szín belevándorol a fonalba, az meg csak néhány perc. :) Ecet pedig azért nem kell ezekhez, mert alapból van valami citromsav vagy hasonló ezekben a porokban, amitől tartós lesz a szín.
    Nagyon szép lett, szeretem ezt a színt.

    VálaszTörlés
  7. Nekem marad a jól bevált előre festett fonal, mert nem mernék magam festeni. Mária :D

    VálaszTörlés
  8. nagyon szép fonalat főztél:o)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű ez a sárga! De aggasztó, hogy ilyeneket itatnak az emberekkel...

    VálaszTörlés
  10. Na ma vettem a piacon vegyifegyvert, de amennyi eszem volt a csomagolas szinet neztem es nem vettem eszre, hogy 4 zacsko barackos TEAT vettem, ami barna:-) Egyebkent melle vettem meg 4 zacsko gumicukrot es egy masik narancsszinu valamit mert holnap utohalloween lesz. A kicsi kinai eladono nagyon furan nezett ram;-)de teny, hogy ezert egy elolenynek sem kellett meghalnia:-D

    VálaszTörlés
  11. A kedvenc színem, csodaszép fonalat főztél :)

    VálaszTörlés