2014. május 3., szombat

Re-ruha: pólókból tunika freeform horgolt dísszel


Ismeritek azt az érzést, amikor az ember lánya bevásárol épp divatos ruhákból, mert elhiszi a narratívát, miszerint az adott fazon tökéletesen palástolja a derékrész hiányát és a kelleténél kicsit nagyobb hasat? Aztán felveszi párszor az adott cuccot és megállapítja, hogy hülyeség volt, a szélesedő szabás az égvilágon semmit nem palástol, cserébe felhívja a figyelmet arra, amire nem kéne. És akkor a cucc a szekrény hátuljába vándorol és várja, hogy a pocak kisebbedjen. Következő évben bekövetkezik a vágyott állapot, de a holmi cseppet sem áll jobban és továbbra sem tetszik. És akkor gyorsan ki kell valamit találni, hogy mégse érezze magát annyira rosszul az ember az elhibázott vásárlás miatt. Na, pont ez történt velem.


Végy tehát egy ilyen izé szabású felnőtt pólót (mi ennek a fazonnak a neve magyarul?) és hozzá egy színben harmonizáló gyerekpólót. Itt épp M-es női és 122-es gyerekmérettel játszottam, de mert rugalmas anyagokról van szó, más méretek is találkozhatnak szerencsésen.

 Ha egymásra rakjuk a két pólót, láthatjuk, hogy a lánypóló alja és a felnőtt fodros része kis rásegítéssel ugyanaz a szélesség. Így hát a női póló alját a varrás alatt levágjuk.


Mindkét darabot kifordítjuk. A lánypóló visszájára ráhúzzuk a fodrot, ami szintén visszáján van és a póló szegett részének varrásvonalához illesztve felgombostűzzük. (Mégis, nem visszája a visszájához, hanem a felső visszája az alja színéhez ér, tehát nem fordul ki az anyag, mint ahogy általában szokás varrásnál!) Jobban jártok, ha a gombostű feje az ellenkező irányba mutat, mint a képen, de azért így is elboldogultam. A gombostűzés menete: először az eleje két oldalvarrásnál illesztünk, aztán az eleje közepén. Aztán érzéssel úgy nyújtjuk a kisebb darabot, esetemben a pinket, hogy egyenletesen illeszthessük a nagyobbhoz, esetemben a khaki részhez. Ugyanezt megismételjük a hátával is. A végén úgy van rágombostűzve az alja a tetejére, hogy nincsenek ráncok, szépen kifekszik az egész.

 Most még mindig a visszáján maradva, a varrógépen rugalmas öltést beállítva összetűzzük a két részt. Igyekezzünk egyenesen varrni, de mert nekem ez nem teljesen sikerült, varrtam végül is egy horgolt virágot az elejére, hogy inkább arra nézzenek a kritikus szemek, ne az elfuserált varrásvonalra.
Készítsünk tetszőleges horgolt virágot! Ez itt most egy freeform virág, de lehet teljesen egyszerű is. Varrjuk fel a két rész csatlakoztatásánál, majd a közepébe varrjunk harmonizáló gombot. Ez a helyes kis pöttyös A Gombolt-ból van, mégpedig ajándékba kaptam Judittól, amit ezúton is nagyon köszönök!  

És így néz ki a kész darab. A póló hosszától függően ruha vagy tunika - itt inkább tunika. 
És még van két másik színben is ez a rémes szabású női póló, szóval ki tudja, mi várható...

A freeform virághoz kértek leírást? Ha igen, akkor keresek két önként jelentkezőt, aki jövő hét végén tesztelné nekem, hogy érthető-e a minta.

7 megjegyzés:

  1. Szívesen tesztelek, klassz lett a cucc, szép a lány. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom, igen. Ugy csutortok este fogom tudni kuldeni a leirast. A lany meg tiszta apja, ugyhogy duplan tetszik :-)

      Törlés
  2. En is szivesen tesztelek. Nekem is tetszik, a leany is, az otlet is es a kivitelezes is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Így már négyen vagytok, ennyien már tutira kiszűritek, ha valami hülyeséget írtam. Jelentkezem csütörtökön nálad is, Zsuzska!

      Törlés
  3. Nagyon klassz lett! Éljenek a re-ruhák!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon csinos lett a ruha. A virág is klassz. /Éppen oda meg vissza vagyok a freeform horgolásért./ Ügyes vagy :-)

    VálaszTörlés
  5. érdekel a freeform virág , naná, hátha meg tudom horgolni én is :)
    tunika klassz!

    VálaszTörlés