2012. augusztus 17., péntek

A népviselet és a divat (38.)


A téma már akkor a listámon szerepelt, amikor az egy nyár, ötven bejegyzés kalandomba belekezdtem, de a múlt vasárnapi wamp után már tényleg nem halogathatom tovább a megírását.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy kollégám hónapokkal ezelőtt megjegyezte: már várja a napot, amikor majd magyar népviseletben jelenek meg az irodában. Ausztriában és Németország egyes részein ugyanis újra divat a népviselet. Teljesen elterjedt, hogy a család (a gyerekek is) bőrnadrágban, dirndl-ban mennek templomba nagyünnepekkor, és ilyen nemcsak vidéken, valamelyik tiroli völgyben fordul elő, hanem a mi progresszív bécsi gyülekezetünkben is. Ha picit is ünnepélyesebben kell felöltözni, sok nő dönt a dirndl mellett, fiatalokat és igazán cool pasikat is lehet látni az utcán a tipikus kantáros bőr térdnadrágban fehér népviseleti ingben. A kalap is újra divat, és még egy sima irodai nadrágos női összeállítás is népiesíthető egy népviseleti blézerrel vagy kardigánnal. Egyébként ez utóbbiakat én is simán felvenném, csak egyelőre még nem nőttem fel anyagilag a feladathoz. (Amúgy nem rossz befektetés és nem is őrülten megfizethetetlen, hiszen klasszikus, sok évig jó –  csak számomra egyelőre túl van a lélektani határon) Persze már nemcsak a hagyományos színekben lehet kapni ezeket a ruhákat, hanem akár rózsaszínben, pinkben is, szóval ki lehet sakkozni azt a megjelenést, ami hagyományos és modern egyszerre. 
 kép innen

Vannak alkalmak, amikor a dirndl illetve fiúknak a bőrgatya – ing - Trachtenzakó az egyetlen jó választás, például a vadászbálok, de a bajor Oktoberfest is nagyon kívánja a viseletet. Divatlapokban, horgolós újságokban is van nyoma, hogy ma már akár kamaszkorban is cool-nak számít a péntek esti buliba dirndliben menni. Még szexi is lehet így az ember, hiszen nemcsak földet söprő, hanem mini változatuk is van.

Bevallom, nekem is volt egy korszakom egyetemista koromban, amikor hordtam ilyen típusú ruhákat, bár akkor még nem is vagy csak nagyon haloványan tudtam, hogy mi is van rajtam valójában és az egész az alternatív-ősmanuart stílus jegyében zajlott alapozva az akkor még egész más hangulatú és színvonalú turkálókra is. Fátylat reá.

No de vissza az eredeti felvetéshez, hogy mikor fogok én magyar ruhában menni dolgozni. Elmagyaráztam, hogy olyan, hogy magyar ruha nem létezik, hanem léteznek tájegységhez kapcsolódó hagyományos ruhák, de hogy azok – különös tekintettel a százrétegű szoknyákra - azért nem illenek bele annyira a mai életstílusba, mint a dirndl. A hímzett blúzok persze nem rosszak, van is, ami tetszik, bár mintából a "kevesebb több" híve vagyok. Szóval mérlegeltem, hogy mekkora poén lenne a szeptemberi nagy nemzetközi rendezvényre, amire teljes gőzzel készülünk a melóban, valami magyar népi ruhát is vinni. Végül olyan blúzt, ami igazán tetszett volna, nem találtam abban az egy órában, amit a keresésre tudtam szánni a hétvégén, de nem adom fel. A hímzett farmerok már sokkal jobban tetszettek (mondjuk a női nadrágokra gondolok, de ez a kép itt legalábbis vicces), tényleg csak jelzésszerű mennyiségű dísz volt rajtuk. Annyira, hogy arra gondoltam, ezt talán megpróbálhatnám én magam is kihímezni. Persze nem a konferenciára  - arra már az idő is kevés meg amúgy sem elég ünnepélyes oda. Újabb tétel a végeláthatatlan kreatív to do listámon. 
 kép innen

Ami viszont meglepett: most, hogy ilyen szemmel nézegettem a wampot, meglepően sok magyar motívummal operáló ruhát és kiegészítőt láttam. Nyakláncokat különféle technikákkal, műbőr táskát, amelyre valamilyen grafikai technikával nyomták rá a hímzést imitáló mintát, szoknyákat, amelyeken rátétként szerepelt egy valószínű újrahasznos hímzett kelme. A szoknyánál egy pillanatra el is gyengültem, de a szabásról tudtam, hogy nem előnyös nekem, így otthagytam. A piros matyómintás bögre így elmondva szörnyen hangzik, de annyira jól nézett ki, hogy szerintem legközelebb feltankolok belőle, úgysem árt néha egy-egy jópofa magyar ajándék, amit lehet osztogatni.

Nemrég egyébként épp királylányos csillogós ruha után kutattam turkálókban, és a dirndl szekcióban annyira jó színű és mintájú népviseleti szoknyát talaltam, hogy megvettem. A két lehetséges felhasználás közül (lerövidítem magamnak vagy felszabdalom Do-féle kötényruhának) végül a rövidítést választottam. Szerintem vagány, szeretem. Értékelhető fénykép még nem készült róla, de ebben a bejegyzésben nem is ez a lényeg. Inkább a kérdés: nektek van kedvenc modern, mégis népies ruhadarabotok, ajándéktárgyatok? Hordotok népi motívumos kiegészítőt, ruhát? S ha igen, milyen alkalomra?

8 megjegyzés:

  1. Éppen ma turkálgattam szebbnél-szebb dirndlik között a mi kis zsámbéki hetipiacunkon, 2000 Ft-ért árulta a kedves árus, de végül meggyőztem magamat, hogy hova fogom én ez felvenni...? Pedig valóban álomszépek voltak. Kár, hogy nálunk ez a hagyomány sok évtizedre megszakadt /német és osztrák hölgytársainknál ez egy percre sem történt meg/, de jó, hogy újra felfedezzük értékeinket a divatban /is/. Még ha ehhez a Forma-1 kellett is! Én egyelőre még nem hordok magyar hímzésű ruhát, de komolyan tervbe van véve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mikor lesz megint ez a hetipiac és hol van konkrétan? Nagyon szeretnék egy dirndlt, de újba nem ruháznék be feltétlen...
      Köszi,
      Csigalány

      Törlés
  2. Gyerekkoromban volt dirndli ruhám, egy rövid- és egy hosszúszoknyás is. Mostanában nekem is eszembe jutott :)

    A matyó-kalocsai nekem színesben valahogy túl tarka, igazából egyszínűre (leginkább fehér) hímezve tetszik csak.
    Saját magyar motívumos holmim még nincs, de nagyon szeretnék egy-egy szép finoman hímzett gallért vagy kézelőt látni a ruhatáramban ;)

    VálaszTörlés
  3. nalam ez a soha kategoria. biztos van/lehet `szepet`, de en meg nem lattam es el sem tudom kepzelni. gyerekkent voltak `himzett` bluzaim es utaltam oket. annyira idegen az en minimalista izlesemtol, hogy valojaban meg csak el sem gondolkoztam rajta,hogy hogy lehetne hordhatova tenni:-)
    a drindli kicsit mas, sokkal izlesesebb es a fazonja sem egy hordora lett kitalalva. ott erzem, hogy ujra akarjak ertelmezni egy regi hagyomanynak a jo reszet, de ennel a magyaros himzesnel azt erzem, hogy egy eve a verdat himeztek ra a polora iden meg a kalocsait,jovore meg valami mast. nulla belefektetett energia, hogy tenyleg jelentese legyen.

    VálaszTörlés
  4. Nekem is volt kislánykoromban, a szász unokatestvérek Omája küldte nekünk bőröndszám. Nem nagyon szerettem, szerintem az sem áll jól mindenkinek. A dirndli nálam viseletként ma már nem jöhet szóba, kíméletlenül szétszedem, ha találok a turikban. Csakhogy itt is divat lett, most már drágábban adják. 7-8 éve még egy eurónyi pénzért vettem kilóját az egyik szomszéd falu templom melletti turijából, és még félre is tették nekem, akkor mentem érte, ha már volt egy jó zsáknyi. Régi szép idők!
    A magyar népviselet jelzésszerű, ízléses átültetésben tetszene, ha látnék olyant, de nem nagyon van. A sok agyonvirágozott tornacipő és mindenféle cseppet sem tetszik.

    VálaszTörlés
  5. Bizony én is sokat jártam hímzett blúzban ,sötétkék rakott szoknyában és fehér térdzokniban mindezt az óvodás évek alatt. Arra nem emlékszem, hogy szerettem-e, de a sok matyóhímzéses meg kalocsai terítőket, párnákat mindenfelé a lakásban azt utáltam. Anyukám mindig mosta és keményítette őket, egyre újabb darabok érkeztek nagy bánatomra.Még vett is nekem úgymond a stafírungba, ráadásul a riseliős fajtából. Valahová elástam őket, akkoriban rájuk sem tudtam nézni. Mára változott a viszonyunk, egy szép népi hímzéses blúznak nagyon- nagyon tudnék örülni, de csak farmerhez venném fel. Az álmom pedig egy szép népviselet blúzzal, szoknyával, köténnyel és ünnepnapokon viselném. Van néptáncos vonal a családban és annyira gyönyörűek a fiatal lányok viseletbe felöltözve, hogy torokszorító érzés. Attól eltekintve, hogy ez most úgymond mostanság divatos,helye van az életünkben. A népi motívumok felhasználásával készült tárgyak modernebb kivitelezésben nekem nagyon bejönnek, biztosan megvettem volna azt a piros bögrét is.Úgy elmennék most egy vásárba hiányzik ez a hangulat nagyon, kicsit uncsi már a sok vintage.

    VálaszTörlés
  6. Ugy latom, a himzett bluz kozos sors :) Nekem is volt, es amikor egesz kicsi voltam, akkor meg nagyon bejott a tarka, utana kesobb mar csak a feher. Aztan gimiben volt egy masik, amin kek himzes volt, de nem matyo vagy kalocsai, talan nem is magyar, de mindenkepp nepi. Azt nagyon szerettem farmerrel.
    Az a vicc, hogy amikor ezt a bejegyzest megirtam, meg aznap minimum 20 dirndlis-bornadragos fiatalt szamoltam meg a metroban, utcan. Valami rendezveny lehetett :) Es azota is mintha tolongananak. Meg alpesi stilusu I-pod tartot is lattam :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem van egy teljes öltözet kalotaszegi ruhám: rakott szoknya, kötény, mellény, blúz - sajnos ritkán hordom, mert nagyon féltem - de azért akad olyan alkalom, ahová ez illik a legjobban!

    VálaszTörlés