2011. október 18., kedd

A puding próbája

A kötők-horgolók között időről időre felvetődő kérdésre válaszolok most: Hordod is, amit készítesz?

A kérdés elsőre furán hangzik, mert minek is horgolna, kötne az ember magának, ha nem azért, hogy hordja. De ott a másik oldal, ami miatt igenis, jogos a kérdés: sok kötőnek - és én is köztük vagyok - mások a preferált fonalszínei, mint a ruhatárának színei. És mert valljuk be, senki nem szeret mindenféle ruhadarabot készíteni, viszont amit szeret, abból általában többet termel, mint amennyit hordani lehet.

Nálam a kritikus szín a lila és a narancssárga. A lila bizonyos árnyalatai jól állnak ugyan, de én nemcsak ezeket szeretem horgolni. Sőt, nem elsősorban ezeket. Nagyon vissza kell fognom magamat illetve a kezemet, hogy ne éljen önálló életet egy fonalbolt lila polcai előtt vagy ne klikkeljen eszeveszetten a webshopok lila szekciójában. Azért van ez az SBS, ezt nagyon jól eltaláltam, itt stimmel a szín, a méret, a vastagság, ezt sokat használom minden évszakban: télen sálként, egyébként kendőként.

És akkor itt jön a kulcskérdés, hogy gombhoz-e a kabátot. Nálam így esett, az idén esedékes kabátvásárlásomnál az számított, hogy ezt a lila SBS-t tudom-e hordni hozzá. Meg ezt a vörös krizantémkendőt. Végül szerencsére találtam egy meleg, ha akarom sportos, ha akarom, elegáns kabátot a Zaraban, nagyon hasonlít erre, csak valamivel hosszabb és kapucni nélküli. A facebookon valamikor élénk eszmecserét folytattunk az ideális kabátszínről, és nálam kiütéssel győzött a semleges középszürke. Nem fekete, mert abban akkor is betegnek nézek ki, ha nem vagyok az, viszont elég semleges ahhoz, hogy többféle kendő is passzoljon hozzá. Például a superchunky SBS, a kis elfuserált, ami pont egy pár árnyalattal világosabb a kabátnál. De hogy ne legyen zavaró - és tőlem nagyon idegen - a csupa szürkeség, a képtelen Piroska-sapimmal szoktam feldobni. Azért képtelen, mert le se fényképeztem, annyira egyszerű.

Volt még egy ruhadarab, ahol inkább a technika izgatott, és nem voltam biztos benne, hogy hordható is lesz, végül mégis nagyon bevált a hétköznapokban. Erről a lajbiról van szó. A színe fonalban nem volt valami hajdeszép és élvezet a szemnek, viszont rettentő praktikusan a barnás topokat feketésíti és ezzel némi eleganciát kölcsönöz nekik, a feketéket meg színesíti és megakadályozza, hogy zombinak nézzek ki. Ráadásul tökéletesen illik hozzá a Kricsár nyakláncom, ami már nemzetközi ismertségnek örvend, mert kivétel nélkül minden konferencián megkérdezik, hogy honnan van és egekig dicsérik.

De például ezt a kardit már sokkal ritkábban hordom, mert valahogy ez a kék szín nem annyira illik a ruhatáramba. Egész pontosan egyetlen tengerészkék hosszúujjú felsőm van, amivel szeretem viselni. Még jó lenne persze világosokkal is - a tiszte fehér nálam kilőve, az ugyanaz a hatás, mint a fekete - de a basic bézs pólók is legtöbbször furán állnak vagy átlátszóak, szóval így marad a sötétkék meg az, hogy nem használom ki túlzottan.

Az utóbbi idők horgolásaival tehát úgy tűnik, sikerült a ruhatáramat is jól bővíteni, nemcsak a szekrényben lévő cuccok számát gyarapítani. És persze ezzel együtt jön a gondolat, hogy mire is van még szükségem. Hát, úgy nagyjából semmire, illetve amire, azt nem tudom magam elkészíteni. (pl. ötujjas kesztyűt) Na jó, a félkész dolgokat még majd befejezem valamikor, na de aztán?

Azon is morfondírozok közben, hogy mi legyen azokkal a fonalakkal a készletemből, amikből egész biztos nem lenne a ruhatáramba beilleszthető darab, mert totális melléfogás a színük. Ötletekért, javaslatokért hálás vagyok!

Most már csak egy kérdés maradt: Mit csináltok a megunt, elhasználódott saját készítésű cuccokkal? Nekem nagyon nehezemre esik leselejtezni ezeket, pedig ezeken is látszik egy idő után az a bizonyos vasfog...

8 megjegyzés:

  1. Persze. Kivéve, amit Janinak készítek, vagy ajándékba...

    A meguntakat újrakötöm.
    Volt már olyan darabom, ami elvásott (20-30 év alatt...), ezeket egy ideig őrizgettem, de ma már - hála a digitális technikának - lefényképezem és kidobom (tekintve, hogy többnyire műszálasak ezek a régi holmik. A gyapjút, pamutot lehet komposztálni...)

    Az ilyen "nem tudom elkészíteni" darabok pedig ösztönöznek arra, hogy azt a technikát is megtanuljam. :-D

    VálaszTörlés
  2. azt a keveset emit csinaltam hordom, ha varrva, ha kotve van. horgolni meg magamnak nem horgoltam, de eppen ma tekeretm Lili nyakaba a nyaron keszult SBS-t, szoval hasznaljuk. de azert van ami nem kerult meg bevetesre.

    a ruhatarba nem illo fonalak karacsonykor majd elfogynak, vagy csak nekem van annyi ovisnenim, ismerosom es rokonom? :) egyebkent en a szinatmenetesekkel vagyok igy mint te a lilakkal, megveszem, de kotve mar altalaban nem kedvelem.

    VálaszTörlés
  3. Valamiért azt hittem hogy egyedül én vagyok olyan félőrült, aki olyan fonalakat vásárol amelyek nem illenek hozzá. Mások szerint pazar darabok készülnek - olyan színekből amiket nem veszek fel.... Soha.

    Viszont elég nagy a női rokonságom, hogy elajándékozzam az ilyen holmikat. Volt már hogy az ünnepelt elé tártam a készletet kötött-horgolt sálakból, kendőkből, aki boldogan választott belőlük. Nyilván eszesebb mint én és megtalálta a hozzá passzolót.

    Szóval én elajándékozom az inkriminált darabokat.

    A régiek pedig... A meguntakat a családban közkinccsé teszem. Mindenki viszi amit megszeret.
    A rongyosakat fényképezem, kidobom. Kivéve ha emlékezetes, igen kedvelt cucc volt.

    VálaszTörlés
  4. a nem kellő fonalakt add nekem :D nekem még rengeteg tervem van :DDD

    VálaszTörlés
  5. @muzsi: Jó ötlet. Akkor is érdekel, ha csak kevés van egy fajtából? Mondjuk freeformokra jól lehetne használni.

    VálaszTörlés
  6. Én kellő óvatossággal először a barátnőimnek horgoltam pl. kendőt, aztán mikor már tudtam, miből mi lesz, akkor magamnak is. Most egy vállmelegítő készül nekem, úgy tervezem, hogy sokat fogom hordani. Persze ki tudja...
    A maradék fonalakkal meg körbe lehet horgolni ezt-azt. Freeform székszoknya?

    VálaszTörlés
  7. A maradék fonalakra én nemrég találtam a ravelry-n egy opciót. (Persze én is mindig csak tervezem, még nem tettem fel oda semmit.) Szóval fel lehet adni eladásra/cserére/ajándékba akármennyi kis maradék fonalakat a "stash yarn" rovatba.
    Nálam az is a bibi, nem tudom, te mennyire tartod rendben a maradékokat, hogy egy csomóról már rég kidobtam a papirt, hogy milyen nevű, összetételű is egyáltalán...

    VálaszTörlés