2011. április 16., szombat

Bécsi tömegközlekedési kisokos

A húsvéti szünet alkalmából íme egy régóta tervezett poszt a bécsi tömegközlekedésről.
Véleményem szerint sehol a világon nem éri meg bliccelni buszon-villamoson - Bécsben meg még annyira se. Villámgyors, az egész városra kiterjedő busz, metró, villamos és S-bahn hálózat kényezteti az ittlakókat és turistákat, és ez a szolgáltatás gyakorlatilag kevesebbe kerül, mint a BKV-nál ugyanez a funkció rosszabb minőségben.

A legfontosabb aktualitás: gyerekek 6 éves korig illetve az iskola megkezdéséig ingyen utaznak (az életkort kell tudni igazolni, pl. útlevéllel), iskolakezdéstől 15 éves korig a félárú jegyet kell megvenniük. A hivatalos iskolai szünetekben , pl mától húsvét keddig, viszont egész 15 éves korig jegy nélkül lehet utazni.
A felnőttek is jobban járnak, mint Budapesten, ugyanis egy vonaljeggyel egy órán keresztül akárhány átszállással lehet utazni, így pl. átvillamosozni-metrózni a városon mindössze 1,80 Eur - összehasonlítva Budapesten: a Keleti pályaudvartól eljutni a Baross utcai villamosmegállóig két vonaljegy, azaz 640 Ft.


A bérletjellegű - tehát kedvezményes - jegyeket is nagyon tudom ajánlani: van bevásárlójegy, ami reggeltől este nyolcig érvényes, van 24, 48 és 72 órás jegy, de a kedvencem a Klimakarte. Ez 8 sávból álló tömbjegy, minden sáv egy személy egynapi utazására jó, mégpedig az érvényesítés napját követő hajnali egyig. Használhatjuk úgy is, hogy egy ember nyolc tetszőleges, azaz nem feltétlenül egymást követő napon, vagy úgy is, hogy mondjuk egy négyfős család (ahol már mindenki elmúlt 15, de még senki nem esik a Senior kategóriába), ha egész nap együtt maradnak, érvényesít négy sávot, s azzal aztán szabadon utazhatnak. (Letépni a sávokat nem szabad, tehát egy kupacban kell maradni a csoportnak) Ugyanez a család aztán másnap is használhatja a megmaradt négy jegysávot, s mindez 28,80 Eur-ba kerül.Idősebbek külön kedvezményt kapnak, ezzel kapcsolatban nem ismerem ki magam, de itt utánaolvashatunk.

Persze Budapestről érkezve az sem rossz megoldás, ha a MÁV turistajegyét kétnapos bécsi tömegközlekedési jeggyel kérjük - ha mondjuk szombat reggeltől vasárnap estig maradunk, akkor ez a megoldás éri meg talán a legjobban. Ha péntek este jövünk, akkor már el lehet kezdeni mérlegelni, hogy péntek éjjel ki tudjuk-e használni a napijegyet. Ha nem, akkor érdemes a vonatjegyet helyi közlekedés nélkül kérni (nem mindig ajánlják fel a pénztárnál, célszerű szólni.), pénteken sima vonaljegyet venni és szombatra-vasárnapra azt a jegyet megvenni, ami a terveinkhez legjobban illeszkedik.

Jó tudni, hogy mindenféle közlekedési eszközre érvényes a jegyünk, ami az ún. Kernzone-n belül jár, tehát z S-bahnra is. Az S-bahn állomásokon  ki lehet bogarászni vagy megkérdezni, hogy hol van a városhatár, amin belül még vonatozhatunk.

S hogy ha már felszerelkeztünk jegyekkel, bérletekkel, akkor élvezzük ki, mennyi mindent kínál a Wiener Linien, a bécsi BKV! Ott van például a Schottentortól induló 38-as villamos, ami kivisz minket Grinzingbe, a szőlőhegyek és pincék hangulatos negyedébe. Vagy például az U6, a barna metró, ami hosszú szakaszon viadukton megy, élvezhetjük belőle a kilátást a városra, s ha Spittelau állomáson szállunk ki, akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy egy szemétégető is lehet látványosság - ha mondjuk Hundertwasser tervezi.

Másik kedvenc vonalam a 2-es villamos, ami egy ideig a belvárosban, a Ringen visz, aztán a városházánál elkanyarodik és kedvenc kerületembe, a Josephstadtba visz. Fonalmániások, vigyázzatok, lesz útközben kísértés. Ha bérlettel vagytok, akkor persze nyugodtan le lehet szállni, s később folytatni az utat. Mondjuk a Cafe Hummel-ig, ami egy kedves, hangulatos kávéház. Ahogy egyre jobb lesz az idő, ráadásul megnyit a hangulatos terasza is. Mondjuk a kávé és az Eszterházy-torta kifogástalan, úgyhogy télen is kár kihagyni.
A D jelű villamos visz a Belvedere-hez, ugyanide a 71-es is - de ha már ezen ül az ember és sok ideje van, a Zentralfriedhofig is elvillamosozhat. A sok híresség sírja mellett van még két szép látnivaló. Az egyik a zsidó temető, a másik a Park der Ruhe und Kraft, amiről még írok valamikor bővebben. A négyes metró nemcsak Schönbrunnba visz vagy a bolhapiacra, Naschmarktra, hanem a Technisches Museumba is, amiről ha még nem zengtem ódákat, akkor hamarosan megteszem, csak időm legyen blogolni.

Egy szó mint száz, ha valaki nem először van Bécsben, és az első kerületi látnivalókat már kipipálta, üljön villamosra vagy éppen metróra - ez utóbbi sem mindig föld alatt megy, szóval városnézésre is ideális lehet - és hajrá Bécs! Nem véletlen hangzik így a Wiener linien szlogenje, hogy Tiéd a város - Die Stadt gehört dir.

p.s.: Nem, nem fizetnek nekem a reklámozásért, csak egyszerűen le vagyok nyűgözve, hogy egy közlekedési vállalat ilyen flottul és felhasználóbarát módon is működhet.

3 megjegyzés:

  1. adél drága, ezer köszönet a részletes útmutatásért! most ugyan nem megyünk, de előbb-utóbb biztosan, és lesz hol utánanézni a tudnivalóknak.
    (a minap stuttgartban 4 metrómegállóért 2 eurót fizettünk, ez kicsit megrázó élmény volt:-/

    VálaszTörlés
  2. Én is köszönöm! Amikor kint voltunk mi is arra jöttünk rá, hogy mennyire jól szervezett és tiszta, no meg elviselhető az ára. Nem hiába kapta meg Bécs a leglakhatóbb város díjat.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen, remélem, mihamarabb tudjátok gyakorlatban is használni :)

    VálaszTörlés