2013. szeptember 28., szombat

Vessünk számot!

 Mennyi fonalra van szüksége egy átlagos horgolónak? Ha igen fegyelmezett és egyszerre csak egy projekten dolgozik, mondjuk egy pulcsin, akkor legfeljebb 60 dekára. Ha sapkában utazik, akkor csak 5-10 dekára. Na de akkor hogy lehet, hogy szinte mindenkinek, akinek a horgolás szenvedélyévé vált, a fonalak mértékegysége nem a gombolyag meg a deka, hanem az IKEA-s műanyag doboz? Oké, esetemben Expedit doboz, de az se sokkal kisebb.Miért küszködik szinte mindenki, akit kötős-horgolós összefüggésből ismerek, krónikus helyhiánnyal és miért tűnik úgy mindannyiunknak, hogy a fonalak a szekrényeinkben osztódással szaporodnak?

Ideje volt az őszinteségnek, szétnéztem a dobozok mélyén. Meg kellett állapítanom, hogy a fonalaim nagyobb része árva. Egy gombóc, fél gombóc, gombócvég. Ilyen-olyan projektek maradványai, igazából nem sok mindenre használhatók azon túl, hogy "dobd a fonalat valakinek, aki bemutatkozik és továbbdobja" típusú játékokat lehet velük játszani. Na jó, esetleg egy freeform cuccot még ki lehetne hozni a hasonló színvilágú maradékokból.
Erre a kupacra nézve azt mondtam, hogy oké, legyen belőle "Materialmix" jellegű pulcsi, úgyis annyira menő most a mindenféle szabály nélkül mindenféle színekből és textúrákból összerakott felső (és nemcsak a Desigual márkanév alatt futók). Aztán nekiálltam a kupac mellett a földön horgolni (éljen a spontaneitás!) és úgy egy-másfél óra múltán ki kellett józanodnom. Még a pulcsi elejére sem volt elég a rengetegnek tűnő maradék. A félkész freeform motívum a kép jobb oldalán sem dobott sokat a cucc méretén. Most úgy áll a helyzet, hogy félretettem a pulcsit és majd megálmodom, hogy vegyek-e hozzá fonalat - ami újra növeli a készleteket - vagy várjak, amíg magától összegyűlik néhány zöldes-barnás maradék és reménykedjek, hogy még akkor is menő lesz a foltozott stílus.

A felső narancsos-pirosas-lilás kupacot már csak a fonalak szőrös volta miatt is inkább sálnak vagy nyakmelegítőnek tudnám elképzelni. Rajtatok múlik: ha lesz mondjuk egy hét alatt 12 jelentkező, aki szívesen megnyerné és hordaná a még csak tervben lévő nyakbavalót, akkor meghorgolom és rendezek egy játékot. No, mit szóltok?

5 megjegyzés:

  1. Jelentkezem :)

    A probléma egyébként kötős oldalról is ismerős: a zoknit pl a száránál kezdem, így mindig marad a gombolyagból, hisz a talpát, orrát nem lehet a végtelenségig kötni :). Én azokból kimondottan itthonra való zoknit szoktam csinálni, ami nem annyira szép, de jó meleg...

    VálaszTörlés
  2. Ismerős :)
    Nekem vasalódeszka huzat lett belőlük, de ilyenekből lesz a kötött zokni, ill a horgolt,gyümölcsök,zöldségek, sütik. :)

    VálaszTörlés
  3. Én is szívesen hordanám! Sőt! Nagy örömmel!

    VálaszTörlés
  4. ha elkészíted örömmel fogom viselni :)))

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok, újra itt vagyok! Örülök, hogy tetszik Nektek és még néhány más FB-os ismerősnek a fonalkupac, így mindenképp elkészítem az ígért sálat, s lesz játék. Igyekszem, hogy még november vége előtt kész legyek. Addig is nektek is további jó fonalfalást kívánok :)

    VálaszTörlés