2013. január 16., szerda

Túllendülni a holtponton


Aki nem olyan önkínzó típus fegyelmezett, hogy egyszerre csak egy kötése-horgolása van műben, az valószínűleg találkozott már a problémával, hogy lendületes kezdés után hetekig, hónapokig egy zacskó / doboz / kosár mélyén lapul egy projekt és valahogy elalszik, nem halad tovább.
Én úgy vagyok vele, hogy van egy optimális szám, kb. 6-7 - ha ennél kevesebb horgoláson dolgozom egyszerre, akkor úgy érzem, hogy nincs elég választási lehetőségem, hogy melyiket csináljam egy adott pillanatban. Ha ennél sokkal több van, akkor meg úgy érzem, hogy ellepnek az UFO-k. Azért hat-hét darab esetén is előfordul, hogy vannak mostohagyermekek, amiket valami miatt nem veszek elő. A legidegesítőbb az a helyzet, amikor lenne időm, még kedvem is horgolni, csak épp úgy általában, de nem egy konkrét dolgot. Mert az egyik túl vékony fonalból van és lassan halad. A másiknál meg már csak a szálak eldolgozása van hátra, de azt utálom. A harmadiknál ha kész is lesz, az évszak nem stimmel. A negyediknél olyan hosszú egy sor, hogy beleőszülök, mire a végére érek. Egyszóval beáll a holtpont, alkotói válság és közben az a béna érzés, hogy bezzeg holnap délelőtt, amikor dolgoznom kell, majd akarnék horgolni, csak nem lehet.


A hétvégén is elkapott ez a hangulat, de eszembe jutott a megoldás, amely szerencsére működött is. Minden elkezdett horgolást elővettem és mindhez horgoltam egy keveset. Egy pár sort csupán, amíg meg nem untam. Az alábbi girlandokon meg elvarrtam a szálakat - pontot téve ezzel egy kb. egy éve húzódó projekt végére. 

A kísérlet érdekessége, hogy miközben egyik vagy másik fonalat, félkész holmit a kezembe fogtam, sikerült felidézni a kezdeti lelkesedést. Amikor a fonalat választottam hozzá a boltban, amikor a mintát néztem ki, azt, amikor az első soroknál kezdett kialakulni a minta. És kedvem lett újra ehhez is, ahhoz is. Próbáljátok ki, ha egyszer elér titeket is az alkotói válság!

P.s.: az első képen egy leendő freeform mellény vagy tunika látható, a másodikon egy SBS Zauberballból - ajándék, alul pedig egy lányszobai dekoráció tengerész témában. De sorra került még egy kardigán ugyanabból a Zauberballból, mint a kendő, egy nagyimintás asztali futó is. Egy másik pszeudofreeform felsőre nem jutott már időm, de ma este nekiveselkedem, bármennyire félek is a folytatástól.

4 megjegyzés:

  1. Ez pontosan így működik nálam is. Igaz háromnál több megkezdett munka kifejezetten frusztrál.

    VálaszTörlés
  2. a kendőd milyen minta? sbs? nagyon tetszik és van is itthon Zauberballom ;) bár nem ez a szín

    VálaszTörlés