2012. november 10., szombat

Bogyós sál készítésének technikája

Az ebben a bejegyzésben látható sálhoz végre elkészítettem a képes segédletet. Nem is olyan egyszerű két kézzel horgolni és közben fényképezni a folyamatot, de azért remélem, használhatónak tartjátok majd. A szöveg mindig a fölötte lévő képre vonatkozik.

Kétféle fonalra lesz szükség: egy bármilyen egyszerű, egyszínű fonalra, lényeg, hogy színben harmonizáljon a bogyóssal, valamint egy bogyósra. A bogyós el fog fogyni teljesen vagy majdnem teljesen, a másikból maradék is elegendő.

Készítünk egy olyan hosszú láncszemsort, mint amekkora sálat szeretnénk. Ez kb. másfél méter. Elvágjuk a szálat és a végeket meghúzzuk, ezzel fixáltuk.

A pompomos fonalat csatlakoztatjuk a láncszemsor végéhez, ehhez kézzel is segíteni kell esetleg áthúzni a pompomot a hurkon.

Meghúzzuk a kezdő csomót, esetleg még egy csomóval rögzítjük.

Az első szem: A tűt bebökjük az első láncszembe. A pompomos fonalat úgy vezetjük, hogy a kezdő csomóhoz képest 3-5 pompom szabadon lógjon és az az utáni egyenes szakaszt ráhajtjuk a tűre.

A ráhajtott szakaszt áthúzzuk a láncszemen a tűvel. A tűn így a pompomos fonal egyenes szakasza van.

Beleöltünk a tűtől a második láncszembe, így a tűn a pompomos és a sima fonal van.

Vezetjük tovább a pompomos fonalat úgy, hogy ismét 4-5 pompom szabadon lógjon, s az azutáni egyenes szakaszt ráhajtjuk a tűre. Így most három fonal van a tűn: pompomos-sima-pompomos. A képen lila ráhajtott részt egy mozdulattal áthúzzuk a másik kettő hurkon. Ezzel kész az a szem, amit a láncszemsor végéig ismételni fogunk. A következő lépés az előző képen látható, aztán újra ez a kép jön végestelen végig.

Hogy ne legyen olyan szabályos a sál, variálhatjuk, hogy mennyi pompom van a lelógó részeken.

Így néz ki a sál a láncszemsornál, tehát olyan, mintha láncöltéssel hímeztünk volna a pompomos fonallal a láncszemekre.

A korábbi posztban mutatott sálnál még volt egy második sor is, ami ennél a többszínű pompomok miatt akár el is maradhatna. Az a sor a kontrasztos színű normál fonalból így készül: A láncszemsor utolsó szemében rögzítjük a normál fonalat. Elkezdünk láncszemsort horgolni és kb 6-10 centi láncszem elkészülte után rövidpálcával kapcsoljuk ezt a láncszemsort az első láncszemsor egyik szeméhez. Majd újra ugyanez a sor végéig. Minél sűrűbben kapcsoljuk a 2. láncszemsort az elsőhöz, annál dominánsabb lesz a kontrasztszín és annál nagyobb a fonaligény. Szerintem elegendő csak 3-5 centinként kapcsolni.

Amire az elkészült sálnál érdemes figyelni: óvatosan kössük a nyakunkba, rettentő könnyen gubancolódik. A tárolást lógatva javaslom szintén a gubancolódás elkerülése érdekében.

2 megjegyzés:

  1. nagyon jó! de még mindig nem biztos, hogy értem hogyan is készül:S pedig van itthon pompomos fonalam és kötve nem tetszett, így jobban bejön_ne, no majd próbálkozom :)

    VálaszTörlés
  2. Ha kézben van a tű-fonal, szerintem kevésbé elvont. Sajna ez a maximum, ahogy el tudtam magyarázni, azért remélem, elég lesz. :)

    VálaszTörlés