2012. április 24., kedd

Horgolós könyvtár: Wrapped in crochet

Régi tervem, hogy a mostanra egész szép horgolós könyvtáramat bemutassam. Óriási a választék, főleg, ha valaki angolul és/vagy németül is ért valamennyire, de sokszor nem könnyű kattintani egy webshopban, hiszen ott nem lehet belelapozni a könyvbe. Az áruk pedig elég borsos ahhoz, hogy később derüljön ki, nem is erre lett volna szüksége az embernek. Remélem, a Horgolós könyvtár sorozat segít majd eldönteni, érdemes-e megvenni egy-egy könyvet.

Kristin Omdahl könyvét Ágitól kaptam szülinapomra tavaly, azóta sem tudtam megunni - köszi, Ági!
Három fő része van a könyvnek: sálak, kendők és "wrap"-ok  - ez utóbbi normális magyar fordítását még nem sikerült kitalálnom, de ötleteket szívesen fogadok. Szóval olyan dolgok, amikbe az ember beburkolózhat. Van közte poncsó, kardigán és stóla is.

A könyv erőssége a sokféle technika bemutatása. Nem minden modell olyan, hogy feltétlenül kedvem lenne egy az egyben megcsinálni, viszont minden modellben van valami technikai érdekesség, csavar. Amikor először átolvastam, akkor főleg ezekre figyeltem. Jó érzés volt, hogy végre egy olyan könyv van a kezemben, amiből nem egyszerűen egy új fazont ismerek meg, hanem tanulni tudk, fejleszteni a horgolástudásom. Ebből következik, hogy ez a könyv nem kezdőknek szól, hanem haladóknak, akik már kicsit unják mindig ugyanazt csinálni és a horgolós újságokat sóhajtva teszik félre, mert már megint nincs bennük olyan modell, amit nem a különleges, ám beszerezhetetlen fonal "visz el".

És most röviden az egyes modellekről, legalábbis a legizgalmasabbakról:
- Dugóhúzó sál: igen, ez a fazon minta nélkül is meghorgolható épp, de kiderül, hogy lehet cifrázni.
- sál, amely olyan, mintha patchwork blokkokból állna (házikónak hívják talán), de horgolva van. Ilyet csináltam már, tehát nekem nem volt újdonság, de mégsem egy szokásos technika.
- Szövött horgolt sál: a harmadik dimenzióba való átlépés egyik könnyen megvalósítható és dekoratív példája. A hosszú horgolt csík mintáját biztos, hogy fogom másra is használni még.
- hullámmintás sál relief pálcákkal. Nekem sálként nem annyira tetszik, de pl. takarómintának nagyon jó el tudom képzelni. És mind hullám, mind relief terén van még mit tanulnom.
- Hairpin lace sál, azaz villahorgolás. Teljesen kezdőként is neki lehet állni, legalábbis érthetőnek tűnik. Alig várom, hogy a kedvenc fonalboltomban megérkezzen a következő szállítmány speciális tű és kipróbálhassam. Idén több nagy márka kiegészítői között van ilyen technikával készült sál, kendő, úgyhogy kihagyhatatlan.
- Olyan kardigán, amelyet hosszú csíkok összehorgolásával állít elő az ember. Elmagyarázhatatlan, látni kell, de zseniális. Még keresem a megfelelő fonalat hozzá. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá méretpróba :)
- stóla, amely több S alakhoz hasonlító kétszeres csavart csigaházból áll. A hétvégén meghorgoltam egy ilyen blokkot és ha leszámítjuk, hogy marhára kell koncentrálni és szerintem nem lehet felállni, amíg egy blokk el nem készül, akkor nagyon jó kis blokk. És tuti újdonság technikailag, én legalábbis még sehol nem láttam ilyet.
- Van egy tuniszi horgolt poncsó, ami nekem nem tetszik, de a technikát innen kezdtem el gyakorolni és érthető a leírás, a többszínűség ötletéért is hálás vagyok a szerzőnek.
- Van egy körkardigán is, kicsit bonyolultabb mintájú, mint amiket eddig horgoltam.
- Néhány alkalmi, egyszerű mintázatú stólaféleséget is találunk, amelyeknek a különlegessége, hogy bizonyos sorokkal kilép a térbe. Ezeket lenne kedvem meghorgolni, más kérdés, hogy nincs alkalom, ahova hordhatnám őket. Hátha egyszer...
- A broomstick lace technikát is jól elmagyarázza teljesen kezdőknek. Mondjuk én még piskóta vagyok és kínlódom az egyenletességgel, de a lényeg érthető és csak idő kérdése, hogy sikerüljön. Egy szép vállkendő készül evvel a technikával egy másik mintával kombinálva.
- Van egy minta, ami nagyon kilóg a sorból, horgolt háromszögek összehorgolva kendővé - ez elég nagymamás, és takaróhoz való inkább, de 18 modellből egy rossz talán megbocsátható.

Szóval a Wrapped in crochet szerintem ötöst kap, nemcsak modellek, hanem amolyan technikai továbbképző könyv, amit újra és újra előveszek és amely alapján még egy konkrét modellt sem készítettem, viszont annál többször merítettem belőle ötletet, amelyek aztán belefolytak egy-egy horgolásomba. Angolul persze kell tudni hozzá, de vannak rajzos minták is mindenhová, tehát aki kicsit tud, az a szövegből és a rajzból már elboldogul. Kapható az 1001fonal.hu-n is.



3 megjegyzés:

  1. Ha, ha! Az a hairpin lace csak egyszerűnek tűnik. Én megpróbáltam, de egyáltalán nem annyira egyszerű ám.

    VálaszTörlés
  2. Na, akkor egyre kíváncsibb vagyok.

    VálaszTörlés
  3. De jó kis ajánló, ezek után szívesen meg is veszem! Köszönöm ezt a sorozatot, várom a következő részt. :)

    VálaszTörlés