2011. augusztus 19., péntek

Farmerfoltozás lányoknak - lépésről lépésre

Ranschburg Jenő mondta, hogy az a hat év alatti gyerek, akinek nincsenek állandóan plezúrjai az nem is normális. (Vagy a szülei nem azok - ezt már én teszem hozzá.) Feltételezem, hogy ha ez igaz, akkor nemcsak nálunk van az, hogy a gyerek térdén felül a nadrágok térde is örökké problémás. Azaz szakadt, meg lukas. És akkor jön a nemszeretem elfoglaltság, a foltozás. Szerencsére lánynadrágoknál szárnyalhat a kreativitás!

1. Szükségünk lesz természetesen - farmer esetében - maradék farmeranyagra (esetünkben egy olyan nadrág szára, amiből rövidnadrágot csináltam), valamint kétoldalú ragasztófátyolra. Ezenkívül hímzőfonalra, pamutfonalra, gombokra. Nem használok ezekből mindent, de azért kikészítettem, hogy legyen miből válogatni.


2. A kétoldalú ragasztóból kivágjuk a foltot - pár mm-es ráhagyással. Rávasaljuk a folt anyagának visszájára. A vasaló talpa alatt van a kétoldalú ragasztónak az az oldala, amin a lehúzható papír van.

3. Kivágjuk a foltokat - a pár mm ráhagyás csak azért jó, mert így biztos a széléig fog ragadni a folt. Lehúzzuk a papírt a kétoldalú ragasztóról, és ezzel az oldallal lefelé elhelyezzük a nadrágon ott, ahova a foltot szeretnénk. Rávasaljuk - a vasalót inkább nyomjuk, mintsem toljuk az anyagon.

4. Ha úgy is tűnik, hogy a folt már ott van a helyén, akkor se engedjük megtéveszteni magunkat. Ha így hagyjuk, az első mosás alkalmával leválik a folt. (Khm. Nem hasból mondom.) Körbe kell tehát varrni szépen kézzel, pelenkaöltéssel. Ehhez az egyik oldalon türkiz, a másik oldalon rózsaszín hímzőfonalat használok. A felvarrás akkor esik kézre, ha a nadrág szárát visszahajtjuk.

5. Most jön az izgalmas része: körbehorgoljuk a foltot a pelenkaöltésekbe öltve rövidpálcával. Én úgy csináltam, hogy egy öltésbe egy rp, de ez természetesen az öltés sűrűségétől és a fonal vastagságától függ.
Az egyik oldalon színátmenetes fonalat használtam, a másikon pedig a varrás színével kontrasztos egyszínű fonalat. 


6. Aztán már csak horgoltam egy virágot, felvarrtam a zsebe alá, közepére gomb került, és kész is. Miért is halogattam egy hónapig ezt a foltozást, amikor annyira szórakoztató volt?

p.s.: megpróbáltam lerajzolni a virág horgolásmintáját, de nem lett túl szép. Nem tudtok esetleg olyan ingyenes programról, amive horgolásmintát lehet szerkeszteni?

9 megjegyzés:

  1. Arra gondoltál már, hogy kitömd a foltot? Görkorizáshoz, rollerezéshez, biciklizéshez vagy földön csúszkáláshoz, térdvédő helyett. :-D

    VálaszTörlés
  2. Köszi a tippet, ez még nem jutott eszembe. Igaz, hogy térdvédőt sem hordanak, a görkorit még nem próbálták, a roller nem hozza őket lázba, bringával meg jól tudnak esni. :) A kitömött verzióhoz szerintem valami nagyon erős varrás kellene, hiszen akkor nincs a rávasalás. Erre van esetleg valamilyen ötleted? Milyen öltésfajta ideális? (Feltéve, hogy géppe nem férek hozzá, tehát csak kézi öltés jöhet szóba.)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jópofa lett! Én úgy szoktam a Vlisofixet használni, hogy egy nagyobb darabot levágok, arra vasalom az anyagot, majd kivágom az anyagból, a hátoladalára megrajzolom a kívánt formát, kivágom és a lehulló már vlisofixes darabokat elteszem aplikációknak más müvekhez :)

    Nagyfiam egyik felsöjén csak rávasalatm az aplikációkat és 1 évig bírta a mosást, söt most is csak egy elem adta meg magát, szóval ideje lesz nekem is körbevarrnom :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz lett :D (nekem már a pelenkaöltéses is tetszett) de a virág állati! ügyes vagy!
    Doresz is odavolt?

    VálaszTörlés
  5. Igen, kivételesen el volt ragadtatva. Ami ritka mostanság :D

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jópofa! Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  7. fiúknak hogy foltoznál farmert? szerencsére a nagy eddig megkímélt, de a két kicsi folyton folyvást kilukaszt minden nadrágot :/

    VálaszTörlés
  8. Kristófnak úgy szoktam, hogy előre kilyukasztott foltot veszek, amit könnyebb rávarrni és azt öltögetem fel kézzel kétszínű cérnával, pl barna-zöld vagy ilyesmi fiús színnel. Ami meg menthetetlen, annak levágom a szárát és rövidgatya. Mondanom sem kell, rengeteg rövidgatyája van :)

    VálaszTörlés