2011. február 27., vasárnap

Horgolt cicasapka leírással

Meglepő dolog történt: K. kért tőlem egy saját készítésű sapkát. Azért meglepő, mert kreatív anyák gyermekeinek a vásárolt sapka a vágyak netovábbja, az, hogy olyan legyen, mint mindenki másnak az oviban/bölcsiben. De amikor Táltos Bandi sapkáját meglátta, azonnal felfedezte benne a hegyes fülű cicát és egy szuszra kért is egyet. Kicsit sokat kellett várnia rá, de végül megkapta, amit akart. Külön köszönet az ihlet forrásának, a fonalbolt téli kiárusításának, ahol ezeket a szőrös jópofa fonalakat 1 Euróért dobták az ellenállni nem tudó Anyahajó után.

Ezen a képen látszik, hogy a sapi fazonjában van valami fertőző: ahogy egy elkészül, egy másik ember is megkívánja magának. A rózsaszín Do-é lett.

Itt látszik, mi is a cicás a sapiban: a két csücsök legfelül. Meg az is látszik, milyen mozgalmas egy hároméves élete.

Ez a kép különösen is praktikus, mert végre használat közben is látszik a nemrég még félkészem bemutatott patchwork takaró, ami remek háttér a rózsaszín mikuláscicasapi számára. Azért mikulás, mert fehér szőrös a szegélye.

Itt pedig bevetés közben látható a sapi, valamint minden idők legéletveszélyesebb játszótere. Iskolapéldája annak, hogy lehet megépíteni úgy egy játszóteret, hogy az összes EU-szabálynak megfeleljen, mégse lehessen eltölteni fél órát anélkül, hogy ne kelljen többször megmenteni a gyerek életét.
Itt pedig egy kis saját rajzolású horgolásminta: kedvenc mintám, mert semleges a külseje (nem a tipikus erhp kinézet, hanem valahogy egységesebb), ugyanakkor rugalmas, tehát olyasmi, mintha passzét kötne az ember, csak horgolt. A pöttyök láncszemet, az ikszek rövidpálcát jelentenek.

Egy téglalapot horgolunk, a rövidebbik oldala kezdősor, ez a sapka magassága, s a horgolást addig folytatjuk, míg elérjük a gyerek fejkörfogatának méretét. (Belekalkulálva a horgolás nyúlását is.) Legjobb próbálgatni vagy egy meglévő sapkához viszonyítani - abban az esetben, ha alvásidőben horgoljuk.
Ha elkészült a téglalap, akkor két oldalát összevarrjuk/ összehorgoljuk értelemszerűen, aztán a szabadon maradt oldalt körbehorgoljuk a szőrös fonallal. Ennyi az egész, a siker pedig garantált! Jó horgolást!

p.s. Amúgy meg reménykedem, hogy az lesz, mint az esernyővel: ha van nálam, nem esik az eső. Ha pedig van új téli sapi, akkor nyilván jön a tavasz.

3 megjegyzés:

  1. A sapik is cukik, na de az ágyterítő... az valami álom, nagyon-nagyon szép lett, jók a színek, meg jó puhának is tűnik!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Igen, tényleg puha, nagyon vastag flízt használtam és csak a minimumot tűztem. Még annyival lehetne jobb, hogy kellene még egy sor négyzet, mert így pont lefedi a matracot, ha nincs rajta semmi, de ha már ágynemű is van rajta, akkor az kicsit kilóg.

    VálaszTörlés
  3. Ha Anyukám ablakot mos, tuti esni fog. A horgolok egy téli sapit, jön a tavaszt még nem teszteltem, de itt az alkalom, mert nálunk reggel óta esik a hó.

    VálaszTörlés