2009. október 15., csütörtök

Mikor van karácsony?

Természetesen december 24. és 26. között. Minden évben. Előtte négy hétig pedig ádvent: izgalom, készülődés. Elsősorban lelkileg. Mert persze a praktikus készülődésre, pláne ha az ajándékok kiválasztását, megvásárlását is hozzászámítjuk, az a négy hét már nem elég. Azt a négy hetet én élvezni szeretem, a stresszt igyekszem mellőzni amennyire lehet. (Ennek persze egyenes következménye, hogy nálunk ádventben több a sütemény, mint karácsonykor, hiszen addigra elfogy, az utolsó napokban meg már nem sütök. És ennivaló is csak annyi van, amennyi szükséges, nem a szokásos magyar traktamennyiség.)

Már novemberben elkezdem megvalósítani a lakás díszítésével kapcsolatos terveimet. Még nem pakolok mindenhova angyalkákat, de mondjuk vágok, hímzek, varrok, horgolok. Ha a karácsonyra gondolást tekintjük a karácsony kezdetének, akkor az első fagyoknál kezdődik nekem a karácsony, akkor már át tudom érezni, hogy igen, idén is lesz. Ajándékokat valamikor november közepe felé szoktam először nézegetni, akkor írok listát is.

Az is igaz, hogy amikor valaki karácsonyi díszek eladásával foglalkozik, akkor már jóval korábban kezdi a készülődést. Debrecenben volt egy játszótéri anyuka, aki már júliusban termésangyalkákat készített alvásidőben. Egy szentendrei boltocskában árulták decemberben a csudaszép díszeit. Még ha érzésre fura is, de ilyen az élet.

Avval kapcsolatban viszont, hogy a meskán október 15-én miért van a címlapon egy tucat karácsonyi angyalka - legyenek bármilyen szépek is - meghitt karácsony jeligével, egy nagy kérdőjel vagyok. Oké, hogy hideg van, na de ennyire? Komolyan jó az nekünk, ha októbernek nem az októberségét élvezzük, hanem előrerohanunk a karácsonyba? Miután két hónapnál tovább is tart így az "ünnep", lesz még jelentősége a decemberi készülődésnek és annak a bizonyos három napnak?

Én nagyon szeretek ünnepelni, igyekszem minél több oldalát megélni egy-egy ünnepnek: jellegzetes ételek, díszítés, spirituális tartalom, gyerekek öröme, szép ruha, minden. De októberben szeretném, ha október lenne, ádvent pedig legyen decemberben, vagy ha nagyon sietni akarunk, akkor november közepe-végétől. Ha már sok helyen abszolút az üzletnek rendelődik alá a karácsony, legalább a kézművesek (azaz egy bizonyos értelemben antimultik) körében valami mást várnék.

7 megjegyzés:

  1. szo szerint ez jutott ma nekem is eszembe!!!
    Ugy erzem a meskan (amit nagyon szeretek) elindult a verseny. En meg az oszt akarom elvezni (utalom a telet) es nem ug tekinteni, mint egy rakeszulest a karacsony varasra. Es nem lattam igazan jo dekorokat sem halloween diszeket.
    Egyebkent a karacsonyi ajandekokat en is folyamatosan gyujtom es ugy december elejen atnezem, hogy konkretan mi kell meg.

    VálaszTörlés
  2. Nekem több Karácsonyomat is elrontotta már ez az ünnepre-varrós hajsza.Varrtam már december 24-én késő délután csak még egy fél tucat szaloncukrot és varrtam ugyanazt júliusban is.
    Csüggesztő élmény mindkettő.Az idén nem csinálom.Inkább kihagyom ezt a nagy üzletet,ami nekem nem is olyan nagy ,mert itt a vásár az ünnep előtti hétvégén van,ami ott nem fogy el,már jövőre marad.Azokban az években,amikor ezt csináltam,tönkretettem teljesen a saját Karácsonyomat.Karácsonyra varrok persze én is,de nem karácsonyit.
    A kaja nálunk is hasonló,s még így is van mindig felesleg,nagymamák nem bírnak magukkal :-).
    Régebben már januárban került ajándék a karácsonyi dobozba,most már lustább vagyok,lehet,hogy az idén csak könyvek lesznek...

    VálaszTörlés
  3. Míg Mo-on éltem, azt hittem az ottani helyzet botrányos. Hogy mennyire erőltetik a karácsonyt már októberben, és hogy ordít mindenhonnan a kötelező ünnep.
    Ma már nosztalgiával gondolok Mo-ra ilyen szempontból...
    Mikor tavaly júliusban bekerültem a cégemhez, eleinte nevettem, hogy hetente 2x-3x felhozzák a karácsonyt témának. Később is azt hittem, hogy csak viccelnek. De miután eltöltöttem velük több, mint egy évet, muszáj vagyok észrevenni, hogy ezek az emberek egész évben a karácsonyról beszélnek. Arra készülnek.
    Már most úgy érzem, hogy lemaradtam az idei karácsonyról. Hiszen a céges karácsonyhoz még nem vettem báli ruhát (aminek az időpontja természetesen már augusztusban megvolt...) még egyetlen ajándékot sem készítettem, vagy vásároltam... Szóval én itt kisebbségnek számítok azzal az elgondolással, hogy majd csak novemberben kezdek el vásárolni.

    Nem hiszitek el, de itt már múlt héten elkezdődött a karácsonyi bevásárlások időszaka. Ezt onnan tudjuk, hogy a bevásárlóközpontok extra parkolói is dugig vannak, bár még csak hétvégén. A centerek körüli autópályákon több mérföldes dugók vannak, bár még csak hétvégén. Sztem két-három hét és folyamatos lesz a dugó a belvárosban és a körgyűrűn. Szegény párom tudna mesélni, ő sofőrként dolgozik és ilyenkor nagy szívás van neki, mert sokkal tovább tart, míg beér a cégéhez, kevesebbet tudunk együtt lenni amiatt, hogy órákig áll a dugóban...

    Szóval kicsit pislogok még erre az egész káoszra. Hogy milyen gusztustalanul viszik tulzásba ezt az ünnepet itt Angliában... Azt hiszem mi idén minimalizálunk. Nagyon. Nem vagyok hajlandó résztvenni az őrületükben!

    VálaszTörlés
  4. Épp én is ezen gondolkodtam,igaz csak zeneügyileg.
    Én úgy hangolódom,hogy bekapcsolom a rádión a karácsonyi csatornát.
    Aztán azt veszem észre,hogy karácsonyra épp meguntam.
    Szóval most még megerőszakolom magam és nem vagy csak nagyon ritkán kapcsolok oda.:O)
    Haloween,tökös díszeket talán még azért nem látni,mert az ugye "még annyira" nem jött be,de most lehet hülyeséget mondok.
    Talán tényleg az van a háttérben,hogy mindenki a Karácsonyra gyúr már.
    Az újságosnál minap kb.10karácsonyi kreatív újságot láttam...

    VálaszTörlés
  5. NOs. Magunknak semmi karácsonyit, szigorúan november végétől. De a Meska... az üzlet és Katafolttal értek egyet, nincs annál rémesebb, amikor december 20-án találja ki valaki, mit is szeretne rendelni, miközben 20-án, meg 21-én (és minden további napon)én már csak a családommal szeretnék lenni, nekik sütni, nekik készíteni meglepetést.
    Egyébként éppen valaki kért tőlem valamit, mert meglátta a díszeket és megbeszéltük, hogy az ő kérésének azért rendesen utána kell járnom + elkészíteni is... de mivel időben szólt, hát meglesz. Ennyi.Érthető?

    VálaszTörlés
  6. Persze, teljesen érthető, hogy az ember karácsonyi cuccokat készít, ha eladásra csinálja - akár már nyáron is felőlem. Csak az nem érthető, hogy miért csinálnak karácsonyi szemezgetőt október közepén. Nem is igazán gondolom, hogy tömegek keresnének már ilyenkor karácsonyi díszeket, szóval én még a meskára feltöltésre is korainak érzem az októbert, nemhogy szemezgető témának. Számomra ez valahogy ünneprontás.

    VálaszTörlés
  7. Én minden évben szeptemberben gondolok először a karácsonyra. Akkor kezdem el végiggondolni a szeretteim listáját, kinek mit lenne jó ajándékozni. Szeretem ilyenkor elkezdeni a vásárlást, az utánajárást, van idő komolyabb előkészületet igénylő meglepetésekre is. Ettől nekem még ősz van, kirándulunk, terméseket szedünk, de az agyam résen van, figyel, ki mire vágyik.
    Egyszer volt "szerencsém" a karácsonyt megelőző utolsó munkanapon Pesten ajándékot keresni. Pokol volt, hárman lesték, hogy kérem-e vagy sem a kezemben lévő 46-os papucsot, mert ha leteszem, azonnal viszik ők a kasszához (mindenkinek ekkora a párja lába?). Még egyszer átélni nem szeretném, ahogy az adventi plázaőrület eluralkodik az embereken. Inkább most vásárolgatok, nem terheli sem a pénztárcám, sem az idegeim.
    De ettől nálunk még ősz van, nem karácsony. :-)

    VálaszTörlés