2015. november 11., szerda

Szép boltok bécsben: a Morawa könyvesbolt


A Morawába nem megyek gyakran, eléggé kiesik a normál útvonalaimból, de ha valaki látogatóban van Bécsben, akkor szinte biztosan belebotlik. A Stephansdomtól csak 5 perc sétára van, és az egész utca megér egy misét, nemcsak ez a könyvesbolt. A Wollzeile egyébként fonalasok szívének különösen is kedves lehet, ugyanis nevét az egykor itt található gyapjúfeldolgozó műhelyekről kapta. Ma sajnos erre már semmi nem emlékeztet - ennyire központi helyen nehezen élne meg egy rétegigényeket kielégítő fonalbolt. Na de van itt azért sok érdekes üzlet: egy mézes-viaszos termékeket áruló pici boltocska, egy sonka-sajt specialista, egy kis konyhafelszerelési üzlet, ahol szerintem minimum 200 különféle sütiszaggató formát lehet kapni a legvadabb témákban, aztán a város legjobb reggeli sütijeit árusító Diglas kávézó, s közvetlen vele szemben a Morawa, a könyvesboltok egyik gyöngyszeme.

A Morawába menni nekem rituálé, amely általában szombat délelőtt zajlik. Persze nem minden szombaton, az sajnos nagyon veszélyes lenne a pénztárcámra. Különösen fárasztó, különösen frusztráló hetek szombatján zarándokolok el ide, vagy olyankor, amikor valami igazán nagy projektet zártam le és megszavazok magamnak egy jutalmat.

A Morawának több erőssége van. Az egyik a képregény részleg. Bevallom, én sosem voltam képregényes típus, képtelen vagyok képet olvasni, azaz annyira falom a szöveget, hogy közben nem figyelem a képet. De ahogy az ilyenkor lenni szokott, a természet megajándékozott egy képregényfaló gyerekkel, tehát kénytelen vagyok időnként elmélyedni az idevonatkozó irodalomban. A Morawánál egy egész szobányi képregény található, például Asterix mindenféle nyelven.

A másik izgalmas részleg a magazinok birodalma, ez több szobát jelent. Futás-jóga-sport témában úgy 30-40 újság, fonalas-varrós-mindenféle kézműves egy egész falnyi. Divatlapok, lakberendezés, kert, nyelvtanuló magazinok, technika - egész egyszerűen minden téma le van fedve. Azaz majdnem minden. Egyszer kerestem itt a Spin off magazint fonás témában - na erre nem tudtak mit mondani, pedig a hölgy állítólag 20 éve dolgozik ebben a boltban a magazinos részlegen. Jó, rendben, a fonás tényleg underground.

Legutóbbi felfedezésem a Made in Paper újság (ez nem az aktuális szám, viszont régebbi számokat részben meg lehet nézni itt, valamint ezen a linken találtok ingyenes a friss számból kinyomtatható karácsonyi mintás papírokat)


A harmadik kedvenc részlegem itt a papír-írószer-ajándék. Szép füzetek, szép tollak, szép mindenféle papíráruk és apró semmiségek, amikre ugyan végképp semmi szükség, de a legrosszabb napot is fel tudja dobni, ha ránéz az ember.

Ha Bécsben karácsonyi vásároztok, két forralt bor között szerintem érdemes benézni - addig is jó barkácsolást  kívánok a karácsonyi mintás papírokkal!

5 megjegyzés:

  1. Szia! Ez nekem is tetszene!
    Nagyon ismerős volt a Paper címlapja, és ráguglizva kiderült, hogy 2 száma Éva Kreatív Papír néven magyarul is megjelent :) Sajnos valószínűleg nem jött be, mert tavaly augusztus óta semmi :( Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? Nem ismertem. Nehéz lehet megélni az ilyen újságoknak, mert a neten annyi minden megtalálható ingyen. Kár...

      Törlés
    2. Az Éva Kreatív Papírból én is vettem egyet. Ha jobban belegondolok fogalmam sincs, hogy miért, mert én aztán nem vagyok az a barkácsolós fajta. Amikor jöttök majd szívesen odaadom. :)

      Törlés
  2. Szia?Minden évben megyek iskolával karácsonyi vásárra,de fonal,illetve kézimunkaboltot még nem találtam.Tudnál ajánlani valami klassz helyet?Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Márti! Szombaton szoktatok jönni vagy hétköznap? A legtöbb fonalbolt szombaton zárva van, de azért kettőt tudok ajánlani, mindkettő kicsit kiesik a turistaútvonalakból. Az egyik a Beatrixgassén van, közel az U3 Landstraße megállójához. A másik a 43-as villamos Lange gasse megállójával szemben. Ha valami más is eszembe jut, írok még.

      Törlés