2014. május 28., szerda

Freeform horgolt virág leírás



Hála négy horgolótárs nyolc figyelmes szemének elkészült végre a megígért leírás a freeform virághoz. Remélem, a képek segítenek a vizuális típusú horgolóknak. Mintaírás közben újra kiderült, hogy mennyivel jobb és egyszerűbb (lenne) a rajzos minta, csak sajnos szabad kézzel nem tudok olyan szabályosan körformájú mintát rajzolni, mint kellene. Azért remélem, így is boldogultok, s ha mégsem, kérdezzetek nyugodtan. És köszönöm Zsuzskának, Eszternek, Dorottyának és Katának a hathatós segítséget és kritikát!

rövidítések:
lsz – láncszem
rp – rövidpálca
hp – hamispálca, másként kúszószem
erhp – egyráhajtásos pálca

A virágon belül tetszőlegesen lehet variálni a színeket, bármelyik sor kezdése alkalmas az új szín bevezetésére. Színváltáskor a lógó cérnavégeket biztosítjuk és elbújtatjuk a virág hátoldalán. A virágot először a szirmos szélek mentén körben haladva felvarrjuk a textilre, majd a közepére kontrasztos vagy harmonizáló gombot varrunk. A hullámos részeket szabadon hagyjuk lebegni a térben, azokat nem kell levarrni.
 
0.  kör: 6 lsz-ből kört kapcsolunk vagy magic ring
1.   kör: 1 lsz magasításnak (1 rp-nak számít), 15 rp a körbe, hp-val összekapcsoljuk.
2. kör: 2lsz magasításnak (1 erhp-nak számít) és 2 erhp együtt befejezve, (Itt is és minden együtt befejezett pálcánál minden egyes pálcát az előző sor külön szemeibe öltjük) 3lsz {1 erhp a következő szembe, 3 lsz, 3 erhp együtt befejezve a következő 3 szembe, 3 lsz} még kétszer ismételjük a {}-ben lévő mintát. 1 erhp, 3 lsz, hp-val zárjuk a kört. 
 
3. kör: 1 lsz magasításnak (nem számít rp-nak) , minden lsz-ívbe 4 rp. Hp-val zárjuk a kört.
4kör: Ez a kör két szakaszból áll. Az első szakaszban egyenletesen szaporítunk, a másodikban létrehozzuk a hullámokat. 3 lsz magasításnak (1 erhp-nak számít), 1 erhp a következő 2 szembe, 2 erhp a következő szembe. {1 erhp a következő 3 szembe, 2 erhp a következő szembe} A {}-ben lévő mintát még 4-szor ismétejük. Összesen 30 szemünk van eddig. Minden fennmaradó szembe a sor végéig 3 vagy 4 erhp. (Ez a rész hullámos lesz, ha 3 szemmel dolgozunk, akkor kicsit hullámos, ha 4-gyel, akkor nagyon.) Hp-val összekapcsoljuk a kört.

5. kör: Ez a kör két szakaszból áll. A szabályosan körként szaporított részek fölött virágszirmokat horgolunk, a hullámos részeket pedig már nem bolygatjuk.
1 lsz magasításnak (nem számít rp-nak), 1 rp ugyanabba a szembe, {1 szemet átugrunk, 6 erhp a következő szembe, 1 szemet átugrunk, 1 rp a következő szembe} A {}-ban lévő mintát 6-szor ismételjük. (7 szirmot kapunk összesen) A következő 4 szemre 1-1 kúszószemet horgolunk, és a szálat elvarrjuk, elvágjuk. A kilógó szálat a virág hátulján vezetve elbújtatjuk.


Ha mindennel végeztünk, varrjuk fel a virágot a helyére, a középső lukat pedig takarjuk el egy szépséges gombbal!
 

2 megjegyzés:

  1. Klassz lett a leírás - mennyivel nagyobb meló, mint magát a virágot meghorgolni! :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, tényleg vicces, hogy egy ennyire egyszerű dolgon mennyi mindent el lehet rontani. Pedig amúgy titkos tervem volt, hogy akkor majd csinálok leírásokat dolgokhoz, amiket csak úgy kitalálok, de hát a fene gondolta, hogy ez ekkora meló. Most az meg a másik, hogy számolni kell hozzá, azt meg én nem szeretek.:D

    VálaszTörlés