2013. április 21., vasárnap

Szülinapi zsúrra készült sapka


Az iskolai szülinapi meghívások mindig fejtörést okoznak - szeretnék olyan ajándékot adni, ami kicsit túl van a rózsaszín kutya-barbi-hello kitty háromszögön, ugyanakkor annyira el vannak árasztva játékkal az ismerős gyerekek, hogy nagyon nem egyszerű olyat találni, ami még nincs és értelmes és mégis örülnek neki. Szerencsére Isabelláról tudom, hogy tetszenek neki a Do sapkái és egyéb horgolt cuccai, úgyhogy neki nyugodt szívvel visz Do sapkát ajándékba.  (az alábbi képen még wip.)

 A színek kiválasztásában segített, hogy az osztályban keringenek azok a fajta emlékkönyvek, amelyekbe mindenféle kérdésre kell válaszolni, így a legtöbb osztálytárs kedvenc színeit lehet tudni. Egyedül a sárga volt saját ötlet: egymás mellé keveredtek a fonalak és jól mutatott a sárga a többi mellett. Onnan meg már csak egy lépés volt, hogy egy régebben készült sárga virágot továbbgondoljak 3D-ban. A lila szirmok azért kunkorodonak ilyen szépen befelé, mert a sárga virág hátuljára készített láncszemívekbe 1 rp, 4 krhp, 1 rp-t öltöttem. (És akkor feküdne ki síkban, ha 1 rp 1 fp, 1 erhp, 1 krhp, 1 erhp, 1 fp, 1 rp lett volna).


Az alsó képen jól látszik, hogy a láncszemíveket mindig a sárga virág egyik pálcája köré öltve készítettem, így lett a lila "fércöltés".

Ami még ebben a sapkában különleges: bár sokat váltottam színt,  mégis alig vannak szálvégek. Amikor egy-egy színt éppen nem használtam, akkor se vágtam le a fonalat, hanem amikor újra sorra került a szín, akkor láncszemekkel a visszáján elvezettem az aktuális helyig, s így megtakarítottam sok-sok csomót és tisztázást. Abban a sorban pedig, ahol a lila alapon kék bogyók vannak, egymás mellett vittem a két színt, mint a norvég minták kötésénél. Nem olyan bonyolult, mint amilyen hatásos és pici odafigyeléssel a szálak összegabalyodását is el lehet kerülni.
Felül buggyos fazon, így képtelenség szépen kifektetni 2D-ben.

3 megjegyzés: