2013. április 1., hétfő

7 kínzó kérdés a freeform horgolásról

Az idén indult freeform horgolós FB-csoportban már eddig sok szép holmi készült - de még többen vannak azok, akik bár nagyon szeretnék kipróbálni ezt a technikát, de valami miatt mégis visszariadnak. Az ő kedvükért is gyűjtöttem össze hét kínzó kérdést a freeform horgolásról. Hátha a válaszok elolvasása után leomlanak a belső falak és megnyílik az út a felszabadult alkotás előtt.

1. Mennyire kell tudni horgolni, mielőtt bele lehet kezdeni az első freeform projektbe?

Semmire és bármennyire. Mivel magamtól tanultam horgolni, csak könyv alapján - és akkor még youtube sem volt, vagy én nem tudtam róla - rögtön az első horgolásom freeform lett. Igaz, nem szándékosan, mert eredetileg táskát szerettem volna készíteni. Csak nem tudtam, hova szúrjam a tűt, nem tudtam eldönteni, hogy milyen öltéstípussal - legszívesebben az összeset gyakoroltam volna egy ideig, de nem túl sokáig. Meg hibáztam is, de bontani nem akartam a sok munkával összehozott centiket. Így aztán a végeredmény egy meglehetősen amorf, fonalakat, mintákat váltogató üreges valami lett, amit én a legszebbnek gondoltam a világon (és még hordtam is). Tehát mondhatjuk, ha valaki tud pár öltéstípust és van pár különböző egymás mellett jól mutató fonala, akkor már jó eséllyel próbálkozhat freeform horgolással. Ha valaki a neten talált freeform költeményeket szeretné utánozni, akkor azért nem árt kicsit több tapasztalat. Jó, ha automatizálódtak már az öltések és tud olyan gyorsan horgolni az ember, amilyen gyorsan jönnek az ötletei. Jó, ha horgolt már 8-10 különböző mintát, köztük csipkéket is, és ezek benne vannak a kezében. Jó, ha már rontott el pár mintát életében, és tudja, hogy ilyen hibák segítségével milyen különböző hatásokat lehet elérni. (Pl. ha csak a szem első vagy hátsó szálába ölt). Nagyon hatásosak a reliefpálcák, jó, ha valaki ezt is horgolta már korábban. De igazából nincs kikötés, kevés technikából is lehet izgalmas minta, ha jó a fonalválasztás, illetve a szimplább fonalakat is lehet izgalmassá tenni, ha izgalmasak a mintát.

2. Mindent mindennel lehet keverni? Mi illik egymáshoz?

Ha a fonalakat nézzük, azt tapasztaltam, hogy az akril, akril-gyapjú, gyapjú fonalak jól keverhetők egy projekten belül. Ezekhez a fonalakhoz viszont a pamut nem annyira illik, illetve nagyon másképp öregszik a pamut és az összes többi. Így én vagy csupa pamut fonalat használok egy projekten belül, és a színekkel játszom, vagy az összes többit és akkor nagyobb a játéktér a textúrákat illetően. A csupa pamutra példa a mostani, majdnem kész freeform felsőm.


A színeknél is többféle lehetőség van. Az egyik, hogy kitalálunk egy témát, mondjuk tenger, nézegetünk tengeres képeket és azokról nézünk ki színárnyalatokat. Nemcsak kékek vannak ilyenkor játékban, hiszen zöldek, fehérek, akár sárgák is szerepelhetnek. Persze más lesz a sárga aránya egy sivatagi ihletésű képen, mint egy tenger témájún. Persze a rendelkezésünkre álló fonalak mindig behatárolnak, ezért a fantáziatervezgetés után (néha helyett) mindig elő szoktam venni a fonalaimat és rakosgatom, mi mutat jól egymás mellett, mi harmonikus. Választhatunk olyan színt is, ami kontrasztos, de okosan. Ami fonalkorában nem mutat jól együtt, az a kész művön sem fog. Fontos, hogy mindig nappali fényben is leellenőrizzük, működnek-e a választott színek együtt. Velem elő szokott fordulni az is, hogy már munka közben érzem, még nagyon hiányzik egy bizonyos árnyalat - akkor ezzel még kiegészítem. Éljen a spontaneitás!

3. Honnan szedjek ennyi különböző fonalat úgy, hogy ne kelljen bankot robbantanom?

Aki legalább egy éve horgol, bizonyára őrizget néhány maradék gombolyagot, ez jó kiindulási alap. Tapasztalatom szerint, ha az ismerősök között elterjed, hogy fonalazik valaki, akkor egy idő után különféle nagymamáktól, hagyatékokból és egyéb forrásokból kezdenek áramolni a fonalak. Sokaknak kacat, és szívesen megszabadulnak tőlük, freeformozóknak viszont még a maradékok is kincsek. A másik lehetőség a fonalboltok turkálós részlege: szezonvégi kiárusítások, ahol az utolsó gombolyagokat gyakran féláron vagy még kevesebbért lehet megkapni. Az Aldiban és egyéb hasonló helyeken időnként van effektfonalakból kínálat, ezek ára is általában elfogadható. További lehetőség a cserebere: egy-egy szőrös vagy egyéb fura fonalból sokszor nem kell egy egész gombóc, lehet felezni valakivel, aki szintén ad a saját készleteiből cserébe.


4. Mennyire tartós a freeform horgolás? És mit tegyek, ha kibomlik egy szál?

Mindig félek a kibomló szálaktól, de ha egyszer valamit szándékosan vissza akarok bontani elvarrás után, akkor rájövök, hogy még szándékosan visszabontani sem egyszerű. Tehát no para, még ha sokat is csomózgatunk a technika sajátossága miatt, sem nagy a bomlásveszély. Ha mégis bomlik, mert beleakadt valamibe vagy ilyesmi, akkor könnyű a dolgunk: senki nem fogja észrevenni, hogy nem épp az adott mintába illik a "foltozás". Kössünk egy fonalat a felbomlott fonal végére, csináljunk egy fantáziavirágot vagy egyéb mintát. Bármi lehet, végülis freeformozunk. Majd a másik szál végéhez is erősítsük ezt a mintát illetve fonalvéget. Csak mi fogjuk tudni, hogy baleset történt :)

5. A kész darab tisztítható egyáltalán?

Pont a sok fonalvég miatt élhet bennünk az a kép, hogy nagyon mimóza ruhadarabbal állunk szemben. Ez azonban az előző pontban leírtak miatt nem igaz. Én egyébként szinte minden kézi horgolt-kötött holmit kézzel mosok, a freeformokat is általában. De azon kívül, hogy nem dörzsöljük, nem csavarjuk, és fektetve szárítjuk, tulajdonképpen nem igényel más faksznit. Ha mosógépben mosható az alapanyag (például a csupa pamut), akkor egy kispárnahuzatba gombolva lehet gépben is mosni szerintem. A vegyes alapanyagú holmiknál az alapelv: a legérzékenyebb fonal kezelési útmutatóját vegyük figyelembe.

 6. Komolyan el kell varrni 1000 szálvéget?

Igen, ez egy kényes pont. Én is utálok száleldolgozni, úgyhogy megértem, ha valakit ez tart vissza a freeformozástól. A szabadon lógó szálakat el kell dolgozni, nincs menekvés. Viszont van egy mód, hogy csökkentsük ezek számát. A kipattintható szemjelölők jók arra, hogy ha egy fonalat pillanatnyilag nem használunk, de hamarosan újra fogunk, akkor a szemjelölővel biztosíthatjuk. Így nem kell elvarrni, hanem amikor legközelebb szükség lesz arra a szálra, akkor a darab visszáján vezetve vagy akár a színén is, ha akarjuk, elvisszük például láncszemekkel arra a pontra a fonalat, ahol folytatni szeretnénk. Így megspóroltunk egy fonallevágást és elvarrást is. A freeform pamut topnál, aminek a részletképei ebben a bejegyzésben láthatók, egyszerre általában 3-4 szemjelölő is volt játékban. És még így is maradt annyi fonalvég, hogy egy estényi elvarrás után se vagyok a felénél. De a végeredmény minden vesződséget megér.

7. Mit lehet horgolni freeform technikával, ha nem vagyok öltözködésben túl bevállalós?

Különféle tokokat (tablet, kindle, telefon), sminktáskát mindenképp. Gyerekruhára is nagyon klassz a technika, párnahuzatra is lett egy gyönyörű példa a FB-csoportban. Faliképre nagyon jó találatok vannak a pinteresten, érdemes böngészni. És egy sál, stóla még szerintem a kevésbé bátraknak is beleférhet.

Na, ki kapott kedvet freeform horgoláshoz?

1 megjegyzés:

  1. Én nem is tudtam, hogy létezik ilyen csoport.
    Nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés