2012. november 22., csütörtök

Karácsonyi papírgirland készítése gyerekekkel


Ez a papírgirland több szempontból is tökéletes karácsonyi dekoráció. Egyrészt készülhet a tavalyi maradék csomagolópapírokból, így csökkenti az otthoni lomok mennyiségét. Másrészt ha új csomagolópapírt veszünk hozzá, akkor se kerül sokba. Én most nagyon extramenőcsilivili csomagolópapírokat vettem, három nagy ívet nem egészen 9 euro-ért és két hatalmas girlandhoz csak 30-30 centit használtam fel, a többibe még bőven lehet ajándékokat csomagolni. A harmadik és talán leglényegesebb szempont, hogy 4-5 éves gyerekek is már tudnak az elkészítésben segíteni (Legyen képes egyedül vágni nagyjából vonal mentén, de a nagyjából tényleg elég.)


1. A csomagolópapír visszáján ceruzával, vonalzóval olyan széles vonalat húztam, amilyen méretű háromszögekre vágytam. (10-12 centi volt nálunk.)
2. A vonal mentén levágjuk a csíkot - ez gyerekbarát feladat.Do már pontosan vág, K. még nem annyira, de ő is vágott azért és a végeredményen semmi hátrányát nem érzem annak, hogy nem teljesen egyforma méretűek a háromszögek. Szóval csak bátran!

 3. Ez már inkább felnőtt vagy nagyobb gyerekes feladat: A csíkot felszabdaljuk háromszögekre a képen látható logika szerint. Nem baj, ha nem teljesen szimmetrikusak a háromszögek.
Ezt megtesszük minden színnel. Mi hármat használtunk: egy csillogós-glitteres aranyat, egy zöldet és egy pirosan, mindkettőn voltak fényes díszítések. Nem vagyok egy glitterpárti úgy általában, de a gyerekek szeretik és úgy gondoltam, ennél a dísznél képes vagyok kompromisszumra anélkül, hogy csukott szemmel kelljen járkálnom a saját lakásunkban.
4. A három színt szépen elrendezzük, hogy egymás után ritmikusan következzenek: piros-arany-zöld. Ez egy remek okosjáték ovis korosztálynak.

5. Varrógéppel egyszerűen összevarrjuk a háromszögeket girlanddá. A csomagolópapír vastagsága elvileg nem okoz gondot. Vastagabb papírral nem próbáltam, de talán farmertűvel az is menne. Fontos, hogy az elején és a végén hagyjunk lelógó cérnát, hogy később fel tudjuk kötni egy szögre vagy egyéb tereptárgyra.

Ezek a csomagolópapírok a zöld kivételével egyoldalasak, így falra tettük fel a girlandot. Kétoldalas papírral a térbe is be lehet lógatni.

Egy kb. 4-5 méteres girland elkészítése gyerekekkel együtt nem volt több 20 percnél. Ki kapott kedvet a karácsonyi dekoráláshoz?

3 megjegyzés:

  1. már ezért meg kellene tanulni varrni:-) azt hiszem, lehetne első lecke!

    VálaszTörlés
  2. florentine: Tökéletes első lecke, mert az se baj, ha nem egyenes és még gombostűzni meg vasalni sem kell. Szóval hajrá :)

    Fidike: Örülök :)

    VálaszTörlés