2012. június 21., csütörtök

Mangójoghurt hőség ellen (1.)





Budapest persze több okból hiányzik - az egyik elég prózai ok például az Andrássy úti indiaiban készített mangólassi meg mangóhab. Próbáltam már utánozni, idáig teljesen hiába, biztos kellene meditálnom pár hónapot, hogy olyan tökéletesen sikerüljön. Azért az ötlet, hogy az ember hőség ellen mangós joghurtot egyen reggelire, mégiscsak jó. S mert igazán komoly ételt ilyenkor a gyerekek sem tudnak lenyelni, kivételesen szabad volt kizárólag magvakkal jóllakni.

A mangójoghurt 5 evőkanál natúr joghurtból, két marék mangóhúsból (ez kb. a gyümölcs fele volt) és két kiskanál tejszínből készült turmixgéppel, a végén pedig aszalt vörösáfonyával szórtam meg. Ez volt a mai recept, semmi bonyolult. Mangó hiányában almából is remek frissítő ételt szoktunk készíteni az utóbbi időben - recept itt található.

Nem véletlen egyébként, hogy hőségben jól csúszik a mangólassi. A kínai "öt elem" konyha az élelmiszereket két szempontból is csoportosítja. Egyrészt hozzárendeli a dolgokat az öt elem egyikéhez (fa, tűz, föld, fém, víz), másrészt mindegyiket besorolja a termikus hatás alapján (forró, meleg, semleges, frissítő, hideg). A hidegbe tartoznak például a paradicsom, uborka, citrom, rebarbara, kivi, mangó, ananász, görögdinnye, a joghurt, algák, a só és az ásványvíz is. Mind tipikus nyári étel. Meglepő, hogy a banán is itt van, de szerintem csak azért fura nekem, mert télen más gyümölcs hiányában esszük sokat. Végül is ott, ahol terem, nem lenne szükség átmelegítő ételekre.

A frissítő hatású ételek közé ilyenek tartoznak, mint az eper, a narancs, a meggy, a fehérbor (ld. nyári fröccs), a friss sajt, túró, tejföl, kefír, olivabogyó, húsok közül a kacsa, pulyka, halak közül a tintahal és a polip, zöldségek közül a cikória (hm, pedig ennek télen van szezonja), az articsóka, brokkoli, paprika, zeller, spenót, cukkini, jégsaláta és még sok más.

A semleges, meleg és forró hatású alapanyagok felsorolásától ma eltekintek, talán nem haragszotok meg. Eljön majd ennek is az ideje, de most pont nem siettetem. Kellemes kánikulai aszalódást nekünk!




4 megjegyzés:

  1. jaj te! muszáj kipróbálnotok a Mariahifernél levő Rani étteremben a mangolassit! Nekem az az abszolút favorit, ha az Andrássyn ugyanarról a helyről beszálünk, akkor egy 6x jobb!!

    http://www.restauranttester.at/rani.html

    VálaszTörlés
  2. a park szelen ittam es nagyon nem ertettem a felhajtas, aztan a heten Londonban egy indiai etteremben is beprobaltam... na azota ertem:-)
    en most smootie-val kiserleztezem. abba jeget is tesz az ember es a fagyi es turmix kozti allag a cel:-)

    VálaszTörlés
  3. igazán megértelek, mangó imádatban, s mangó shake nélkül a nyár nem is igazi. Egy tipp, ha találsz mangót de nem érett csomagold be néhány napra egy újságpapírba és tedd hűvös helyre (nem hűtőbe!) finom érett és puha lesz! (Maláj tudomány :) )

    VálaszTörlés