2012. január 24., kedd

A 10 legjobb hangulatjavító

Eldöntöttem, hogy nem hagyom magam bedarálni és azért is jól leszek. Tavalyelőtt beszélgettünk egy társaságban arról, hogy a boldogság ajándék-e vagy döntés kérdése. Hajlok rá, hogy ez utóbbi. Mert majdnem minden eseménynek van előnye és hátránya is - hogy ebből a kettőből melyiket erősítjük, az már bennünk dől el. Vagy nem? Na jó, még majd gondolkozom. Addig is az ádventi időtöltések folytatásaként íme egy kis lista a 10 legjobb hangulatjavítóról. Garantáltan mellékhatásmentes és otthon lévő alapanyagokból elkészíthető.



1. Írj sikerlistát!
A to do listák hasznosak is tudnak lenni, ha az ember attól fél, elfelejti, mi mindent is kellene tennie. De ha a nap végére nem pipáltunk ki mindent, és ez már így megy egy hete, hónapja, akkor igazán nyomasztóvá válnak. Ezért írok esténként sikerlistát. Mit csináltam ma (pl. házimunkát)? Mit olvastam? Mit horgoltam? Mit csináltunk a gyerekekkel? Mit főztem? Kit hívtam fel privát illetve kivel találkoztam? Nem a lista hossza a lényeg, és biztos mindenkinél más elemekből áll attól függően, hogy mik az aktuális céljai. A lényeg, hogy a napi apró sikereknek éppúgy legyen nyoma, mint a feladatoknak és kötelességeknek.

 2. Ajándékozz valamit!
Ha találkozol valakivel, vigyél valami apróságot! Nálam januárban a saját készítésű lekvár volt a szokásos ajándék: már a főzését is élveztem, később pedig azt, hogy valaki örült neki. (Mostanra elfogyott, itt az ideje egy új főzésnek.)

3. Írj meg egy rég halogatott mailt!

Akár kör e-mail is lehet a barátaidnak. (címek bcc-be természetesen) Év elején - és január vége még határeset ebből a szempontból - esetleg egy Ez történt 2011-ben tematikájú levél is mehet azoknak, akikkel csak ritkán tartod a kapcsolatot, pedig de jó lenne többet találkozni. Nézd át a címlistádat, ki örülne, ha jelentkeznél nála! Én egy hasonló mailből kiindulva két emberrel is találkoztam az elmúlt napokban, és megbeszéltem két későbbi találkozót. Pedig egyik barát/rokon sem lakik közelebb, mint 5 óra vonatút.

4. Nézelődj a könyvespolcodon vagy a CD-id, DVD-id között!
Szinte biztos, hogy van olyan könyv, amit még nem olvastál, pedig érdekel vagy olyan film, amit még nem láttál. Vagy ha igen, simán jó lenne másodszorra is. Oké, drága a kultúra, de nem is mindig kell újat venni, ha új impulzusra vágysz.

5. Tedd azt, amire nincs időd!
Amikor elsóhajtom magam, hogy hú, mennyire nincs időm erre meg erre, pedig másra sem vágynék, s pláne, ha ezt mondjuk még egy blogbejegyzésbe is beleírom, szinte automatikusan elkezd azon járni az agyam, hogy mégis megvalósítsam. Biztos van ebben egy adag dac is - nehogy már a körülmények győzzenek. És legtöbbször egy héten belül meg is találom a kiskaput. Vagy mondjuk legalább egy kis utánzatot. Decemberben például másra se vágytam, mint egy hétvégére egy termálfürdőben. Naná, hogy nem voltam azóta sem - viszont egy fürdőgolyós kádfürdő szombat délután egész jó kompromisszum. Sokkal kevesebb előkészületet igényel és kevesebbe kerül, mint egy wellnesshétvége.

6. Locsold a virágokat!
Van, akinek ezt mondani sem kell - nekem sajnos igen. Az elmúlt hónapban azt a furcsaságot tapasztalatam, hogy a gondozott virágok nemhogy nem száradnak el, de még új leveleket is hoznak. Csak az első néhányig kellett racionális érvekkel meggyőzni magam, azután már vitt a lendület. És a virágok nőnek és nőnek. Így egész kibírható a tél is.

7. Pipálj ki egy tételt a halogatólistádon!
Halogatólistám volt, van és lesz. Időnként megszáll az ihlet és kész vagyok egy-egy tételt elintézni és kipipálni. Hihetetlen megkönnyebbülés. Januárban például a hivatalos papírjaimat csoportosítottam át és helyeztem el részben új mappákba - a régi már kezelhetetlenségig tele volt. Az érzés egyszerűen felülmúlhatatlan.

8. Szabadulj meg valamitől!
Naponta vagy szinte naponta jönnek új és új tárgyak a háztartásba. (És most az élelmiszereket nem számoltam ide.) Óvodából hazahozott kincsek, utcáról felszedett akármik (gyerekesek előnyben), újság, mindenféle. A bevásárlás ott van a napi teendők között, a kidobás sokszor hiányzik. Pedig igen, vannak tárgyak, amiktől egyszerűen meg kell szabadulni. Mert csúnyák. Mert elromlottak és nem lehet őket megjavítani. Vagy meg lehetne, de már hónapok óta nem tesszük, nyilván mert nincs szükség rá. Mert a gyerekek kinőtték.
A kidobásnak sok módja van. Nemcsak a kukába kerülhet a dolog, hanem új gazdához, bolhapiacra, akármi. Nem, egész biztos, hogy nem fogsz tudni mindent egymagad újrahasznosítani. Válaszd ki a legszebbeket, a többinek keress új helyet. Hogy ez a kuka-e vagy valami más, azt aktuálisan döntsd el és vidd! Napi egy vagy heti hét eltávolított tárgy egy hónap elteltével óriási megkönnyebbülést és felszabadult tárolóhelyeket jelent.

9. Írj fiktív bevásárlólistát!
Néha vannak az ember lányának vágyai, amiket épp nem tud megengedni magának. Vagy nincs ideje beszerezni. Vagy nem lehet kapni. Vagy vannak dolgok, amiket kellene venni, mert a gyerekeknek jó lenne (könyv például vagy egy szoknya, mert egyre merészebb a hossza)- de nem sürgős. Ezeket fel szoktam írni egy fiktív bevásárlólistára. Amikor épp elkap a női hangulat, miszerint most azonnal vennem kell valamit, akkor ezt a listát nézem át először. Először is kihúzom azt, amire már mégsem vágyom/ vágyik a célszemély vagy mégsem szükséges. De jó, hogy nem siettem el a vásárlást! - ez már az első hangulatjavító. Aztán átnézem a többit és összekötöm a kellemeset a hasznossal, nem egy hirtelen impulzusnak engedve veszek valamit, hanem olyat, amire amúgy is szükség van. A lista persze rövidebb, ez a bónusz.

10. Legyél olyan, mint 10 éve!
Vagy akkor, amikor kifejezetten jól érezted magad a bőröben! Miket csináltál akkoriban a szabadidődben? Miket ettél? Hol sétáltál? Miket hordtál? Van valami, ami megismételhető? Csak egy nap vagy délután erejéig próbáld ki. Szerintem páratlan érzés!

És nektek vannak bevált hangulatjavító tippjeitek?

9 megjegyzés:

  1. Szuper, a lényeg benne van. A szanáljunk rendszeresen nálam például abszolut favorit, szinte mázsás súlyoktól szabadulok meg minden felesleges cucc eltüntetésével.Óriási öröm ha valami jó helyre kerül. Nekem van mindig valami számomra nagyon szép és különleges holmi szem előtt, hogy ha csak ránézek elönt a jó érzés, és ha tehetem van legalább egy virágcsokor vázában. Ilyenkor télen tökéletes valami örökzöld is pl.szép szalaggal.Ajándékot is tudunk adni rengeteget egy mosollyal és öleléssel.És már ott is vagyunk a témánál, hogy a boldogságot mi magunk generáljuk, teremtjük,nem jön az csak úgy. Jó hogy ezt felvetetted, igenis ne hagyjuk magunkat bedarálni!!!!

    VálaszTörlés
  2. hát ezt köszi, ezt nagyon jó volt olvasni. és egyetértek, nagyrészt döntés kérdése is a boldogság. kérdés, h. az ember a lelke mélyén akar-e tényleg és mindig.
    az én egyik hangulatjavítóm a keressük meg és nézzük a dolog jó oldalát, a másik pedig a színes sálak és kötött kendők :-) elég nagy választék készült az elmúlt 2 évben, van mit variálni a szürke kabátomhoz. utáltam a telet. és egy ideje szeretem, mert imádom felvenni a nyakravalóimat, és a tudattól h. színesek, melegek és én kötöttem őket, már ettől nagyságrendekkel javul a kedvem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis lista és írás. Ami nálam új elem, és lehet hogy morbid. Kitaláltam hogy csinálok egy bakancs listát. 1. pont borzasztó hálás vagyok hogy nem azért kell mert gyógyíthatatlan beteg vagyok!!! Még nincs kész, de néha elgondolkozom rajta mi kerülne rá. pl. Meg akarok tanulni szájharmonikázni. Mikor kerül rá sor, nem tudom...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lista, tudat alatt nekem is ezek voltak meg eddig. Nagy kvzósként talán még a teafőzés áll a listámban. Mert az olyan kivételes.

    VálaszTörlés
  5. Köszi a sok hasznos tippet! Nagyon jó összefoglalás.

    Az én tippem is a kézimunkázáshoz kötődik: ha csak tíz perc varrás, pár megkötött vagy meghorgolt sor is a napi adag, máris alkottunk valami (viszonylag) maradandót. Ez a szellemi munka (aminek eredménye sokszor megfoghatatlan vagy jóval később látszik) és a véget nem érő házi teendők közepette felemelő érzés.

    VálaszTörlés
  6. De jó volt! Már értem, miért kaptam olyan szuoer vacsorát a múltkor :)
    Szerintem is döntés kérdése, bár én egész más vonalon jutottam el idáig. A lista meg szuper, bár olyan kis egyszerű vagyok, hogy engem a to do lista írása is elégedettséggel tölt el :)))

    VálaszTörlés
  7. az is jo, mikor egy kedves barat ir egy jot:-)

    azzal, hogy a jokedv dontes kerdese maximalisan egyetertek! nekem ami nagyon fontos, hogy szemelyes figyelmet forditani barmire, nem csak rutinbol lenyomni.

    VálaszTörlés
  8. Csatlakozom, Kriszta! Olyan pozitív erők jönnek az írásaidból, ebből most különösen! Köszönöm!

    Nekem még a kert... legyen az virág számlálgatás kora tavasszal, vagy gazolás a veteményben egy meleg nyári zápor után.

    Timi, a színes sálak gondolatkörrel igen könnyen azonosultam!;)

    VálaszTörlés
  9. Ó, igen, a legalapvetőbbeket ki is felejtettem, a színes horgolmányokat meg a hobbizást.

    Kriszta, vettem az adást :)

    NH-né: Egyszerűen csak jókor voltál jó helyen, vacsoraidőben nálunk :D

    VálaszTörlés