2011. augusztus 15., hétfő

7 ötlet freeform horgoláshoz

Feltűnő, dekoratív, ezért nagy dolognak tűnhet. Pedig a freeform horgolás technikailag nem nehezebb, mint egy bármilyen csipke meghorgolása. Sőt, mivel itt nem tűnik fel, ha az ember valamit félreszámol-félreszúr, még könnyebb is. Csak hozzákezdeni nehéz. Néhány ötlet, hogy könnyebben menjen:

1. Ha épp dolgozol valamilyen mintán, próbáld meg ugyanazt soronként különböző fonalból, a szükségesnél vastagabb horgolótűvel! Ki hinné, hogy ez a részlet ugyanaz, mint ennek a terítőnek a motívumai?

2. Vedd elő a kallódó horgolásaid, és nézd meg, van-e, amit fel tudnál használni belőle. Ez a motívum a 200 horgolt blokk című könyv egyik próbadarabja. Színben passzolt, de túl nagy volt, így visszabontottam majdnem a közepéig. De mert így túl jókislányos benyomást keltett, körbehorgoltam effektfonallal. Máris sokkal izgalmasabb lett.

3. Néha az is elég, ha összefogsz két kontrasztos színű fonalat. Mondjuk soronként más kettő-kettőt. Így még az egyráhajtásos pálcák is viccesebbek.

4. Lépj ki a síkból! Ha bátran szaporítasz egy láncszemsorba, máris fodrokat kapsz. Mindezt úgy is elérheted, ha a már meghorgolt alapon, s nem egy különálló láncszemsoron teszed.

5. Azt sem kell szégyellni, ha valamit elrontottál. Ez a háromszög az egyik első horgolási próbálkozásom. Abból az időből való, amikor még nem tudtam, hogy a szem mindkét szálába kell ölteni - nem is értettem, miért lesz más a végeredmény, mint a képen látható. Takarónak ugyan nem lett volna szép, de egy freeform sálba még külön érdekes is ez a szokatlan felület.
Pláne, ha aztán bekeretezed valamilyen érdekes fonalból készült fodorral. (itt épp mohair került a kezembe, de szőrös vagy plüssszerű is szép lett volna.)
6. Bátran tegyél egymás mellé különböző anyagú fonalakat! Itt békésen eljátszik egymással a len, a gyapjú, a műszálas, a mohair, a fényes pamut-műszál. Mivel a freeform darabokat úgyis kézzel mossuk - értelemszerűen langyos vízben - nagy gond a mosáskor sem történhet az anyagmix miatt.

7. Ki mondta, hogy csak horgolhatunk? Egy reménybeli kötött pulcsi darabját is beledolgoztam ebbe a sálba, s hogy ne legyen túl szimpla, a felületére még horgoltam ezzel-azzal.
További részletképeket itt találtok, ezeket nem ismételem. A végeredmény pedig egy kellően széles sál. 


11 megjegyzés:

  1. Ilyen rózsaszíneset? Rád se ismerek! ;)

    VálaszTörlés
  2. Aha, szóval ezután ne bontsak fel mindent azonnal (semmit), majd egy idő után horgoljam össze a kukát? :-))

    VálaszTörlés
  3. Így van :) Egyébként én részben azért is szoktam meghagyni a sikertelen darabokat, hogy lássam később, mit rontottam el. Bónusz, hogy azt is látom, mennyit fejlődtem.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon egyedi lett. Valahogy ez a technika engem eddig még nem hozott lázba, mindenesetre Neked egyre jobban megy.

    VálaszTörlés
  5. Ez a bejegyzés most nagyon jól jött, ugyanis eredetileg pont a freeform horgolás miatt szerettem volna megtanulni horgolni, ehhez képest maximum addig merészkedtem, hogy nem kész minta alapján akarok sálat készíteni. ;-)

    VálaszTörlés
  6. Örülök és remélem, most tényleg belevágsz. A kész minták horgolása szerintem előfeltétele a freeformnak, hiszen csak olyat tudsz szabadon kombinálni, ami már az ujjadban van - tehát eddig tökéletesen haladsz! Korábban is írtam már tippeket, ha jól emlékszem, bár gőzöm nincs, mikor - talán a google segít. Meg angolul is vannak jó kis bevezetők. Csak beszélek a levegőbe, mert persze, hogy nincsenek ezek elmentve. Mindegy, a lényeg, hogy kevés kereséssel akadtam rájuk anno, úgyhogy biztos neked is menni fog.

    VálaszTörlés
  7. Ez zseniális összefoglaló, azt hiszem azt már kinyilatkoztattam, hogy a körökön túl:-) ez az ami a horgolásban izgat.
    Köszönjük.

    VálaszTörlés
  8. NAgyon köszönöm a segítséget!Nem nyugszom, míg bele nem jövök. Sokat keresgéltem, de végül nálas találtam válszt :)

    VálaszTörlés