2011. január 18., kedd

Pompomos villámsál

Sürgősen szükséged van egy sálra, de soha nincs fél óránál több nyugalmad a horgolásra, ráadásul még csak a láncszemet meg a hamispálcát tudod? Akkor ez a sál épp neked való!

Jó, jó, tényleg reklámszerű lett ez a szöveg, de higgyétek el, nincs benne semmi reklámokra jellemző túlzás. A legegyszerűbb és leggyorsabban elkészülő sál, amivel eddig találkoztam, emellett az egyik legblickfangosabb is.

Mi kell hozzá? Hossztól függően kb. 6-8 deka pompomos fonal és egy másik színben illeszkedő bármilyen fajta fonalból 3-4 deka. Hogy készül? A nempomponos fonalból készítettem egy kb. másfél méteres láncszemsort. A tűt vastagabbra cseréltem és elkezdtem a pompomos fonalat jó hézagosan hamispálcákkal felölteni a láncszemsorra. Eközben a láncszemsornak kb minden második vagy harmadik szemébe öltöttem, és a pompompos fonalból hurkokat hagytam lógni (3-5 pompom két öltés között). Ez így leírva zagyvaságnak tűnhet, de ha az ember kezében van a fonal, akkor adja magát. Mivel a pompom hurkolása nem könnyű, ezért nem is kell erőltetni, helyette inkább a két pompom közötti részből készítjük a hamispálcát. Így végigmegyünk az egész soron, elvarrjuk és elvágjuk a fonalat.

A harmadik sorhoz ismét a hagyományos fonalat vesszük elő. Ráhurkoljuk a sál egyik végén, majd készítünk egy öt-nyolc centis láncszemsort. Most hamispálcával hozzáöltjük a sálhoz úgy, hogy hurkos legyen, tehát mondjuk 3-4 centire a kezdő huroktól. Újra láncszemsor, újra lazán hamispálcával hozzáöltjük a sálhoz figyelve, hogy hurok képeződjön - és ez így megy a sor végéig.

Tényleg csak ennyi az egész, fél óra alatt készült el, simán lehetett volna közben tévézni, mert képtelenség elrontani. Ha rossz helyre ölt az ember, se történik semmi, hiszen nincs az egész sálban semmi szabályosság, csak a színek játszanak, meg a pompomok táncolnak. És így végre lett színben harmonizáló sálam a tavaly készült sapkához. A lila blézer persze szintén illik hozzá, de bevallom, majd szétfagytam benne, szóval valószínű nem fogom egyidőben hordani a sál-sapkával.

Ha valaki elkészítené, de jól jönne a képes leírás, akkor csak szóljatok, még van itthon pompomos fonal!

4 megjegyzés:

  1. Engem nagyon érdekelne, mert van még itthon pompomos fonalam, de simán unalmas. Ez viszont nagyon szuper!

    VálaszTörlés
  2. Húú, nahyon jó a reklámszöveg, de nekem most még kínai, én is szeretném a leírást

    VálaszTörlés
  3. Rendben, amint tudom, fényképezem és felrakom!

    VálaszTörlés