2009. november 6., péntek

Gyerekbetegségek

Ez a bejegyzés nem született volna meg, ha nincs az a fölöttébb agyament szabály, hogy az óvodai és bölcsődei hiányzások végén orvosi igazolást kell vinni.

Az orvosi látogatás ugyanis rizikós. Vannak azok a betegségek, amelyek nem túl komolyak, kis akármilyenszínű cucc az orrból, no láz, no köhögés, no gyengeség - mondjuk úgy, hogy nálunk ez elég általános egész télen. Nem is csinálnék belőle témát, ha nem lenne a közösség. Mert vannak napok, amikor tényleg kedvem lenne azt mondani, hogy a többi gyerek kedvéért maradjon otthon két napot, habár nem igazán beteg, de mégis. Ráadásul lenne hadra fogható nagymama, aki örömmel vigyázna rá. Na de semmi kedvem előtte és utána orvoshoz vinni, hogy ott a baromi hosszú várakozás közben összeszedjen valami tényleg komolyat. Papír nélkül viszont nem lehet hiányozni.

Na jó, a helyzet másrészt mégse olyan komoly, hiszen az orvos simán kiadja az egészséges igazolást a gyerek távollétében is. Hallottam olyan dokiról is, aki év elején bianko igazolásokat ad a szülőnek. (Mellesleg való igaz, egy anya legtöbbször pontosan tudja, hogy a gyereke beteg vagy egészséges.) De akkor kérdem én - mire ez az egész komédia? Minek plusz utakat, hosszú órás várakozásokat iktatni a napokba, amelyeken amúgy is szét kell szakadni és alig pár óra az, amit a családdal lehetne tölteni (és az is be van osztva az esti rutin feladataival)?

Így aztán marad az, hogy jár a gyerek oviba akkor is, ha taknyos, ahogy a többi gyerek is jár taknyosan - hiszen mindenki látja, hogy azzal semmi nem oldódik meg, ha csak az ő gyereke marad otthon. És adogatják egymásnak egész télen - az egyébként ártalmatlan - különböző bacikat. Otthon pedig akkor marad, ha lázas is és gyenge, nyűgös.

Mint például most. Azaz ilyenvolt szerdán este és csütörtökön, többek között 14 és 16 óra között is, amikor rendelt az orvos - naná, hogy alvásidőben, bár igaz, 15.30-r talán odaértünk volna, de akkor már nem szabad érkezni, ki is írják, hogy kérik a kedves Szülőket. Így hát csak telefonáltam az orvosnak, hogy jelentsem, a gyerek beteg és annyira gyenge, hogy nem kínoznám az elcipelésével (mert bár körzetes doki, de villamossal is fél óra odaérni, ami egy abszurd, különösen ha azt nézem, hogy 15 perc sétán belül két másik rendelőről tudok, ahol viszont nem vagyunk körzetesek.) Az orvos erre nagyban bólogatott, és megállapodtunk abban, hogy ma fogom elvinni a gyereket, amikor egyébként már elég jól van, majd hétfőn még egyszer az egészséges igazolásért. Ja igen, mert ha gyerek - mint nálunk szokás - szerda este betegszik meg, akkor leghamarabb hétfőn kérhetünk igazolást, pedig hétvégén már simán jól van. Vagy megtehetném, hogy reggel 8-ra elviszem igazolásért, amihez talán 9-re hozzá is jutnánk, akkor fénysebességgel elviszem oviba, ahova 9-ig kell érkezni, egyidejűleg pedig megjelenek 9-kor a munkahelyemen is. Ahonnan aztán fél 11-kor távozom, hogy megtartsam a hittanórámat, majd visszahúzok a munkahelyemre, délután pedig az oviba. A sors küklönös szeszélyéből ebből a négy helyszínből kettő-kettő egymás tőszomszédságábn van, így egy napon belül 3-szor tehetném meg oda-vissza a Szilágyi Erzsébet fasor-Deák tér útvonalat. A helyzet abszurditása magáért beszél, a munka hatékonyságáról nem is beszélek. (És arról, hogy eközben hányszor kell felmutatnom a bérletemet, de ez már egy másik történet.)

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy szabadságon vagyok, mert azt hittem, erőm határán vagyok, és MUSZÁJ pihennem és semmit tennem. Ha vallásos interpretációt keresnék, biztos azt mondanám, hogy Istennek vagy az a terve vele, hogy rövid távon beköltöztet a pszichiátriára, vagy az, hogy megmutatja, sokkal többet bírok, mint gondoltam. Hogy erre a tényre én nem vagyok kíváncsi, nyilván számára nem különösebben érdekes.

13 megjegyzés:

  1. Sokkal többet bírsz, mint gondolnád. Nálunk úgy tűnik, hogy én is itthon tarthatom a gyereket, ha úgy érzem. Ha nem jelentem be, hogy "beteg", hanem pl. azt mondom, hogy most egy hétig nem megy, akkor nem kell igazolás. Sokan el is utaznak pár napra, akkor se kell utána igazolás.

    VálaszTörlés
  2. Azt kell mondjam (írjam), mindennel egyetértek orvosügyben. Már előre félek a jövő tavasztól, amikor Viki elkezdi az ovit.
    Bár a mi háziorvosunk úgy szokta, ha nem lát ő maga se komolyat, hogy kiadja az igazolást x napra, de megbeszéljük, hogy ha mégis beteg marad, szóljunk vagy menjünk vissza.
    Ja, amúgy meg rengeteget kibírsz, de ezt te is tudod szerintem, csak néha annyira kiborul az ember lánya...
    Macus

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is úgy működik hogy betelefonálok, hogy most két napig nem megy a csemete. Nem is kérdik igazán hogy miért.

    VálaszTörlés
  4. haziorvost kell valtani, az, aki kulon berendel teged az egeszseges igazolasert, es nem ad egy szimpla betegsegnel elore igazolast, azt le kell cserelni, sajnos ez az igazsag, egy normalis haziorvos kiad neked elore egyet-kettot eppen a felesleges orvoshoz jaras okan

    VálaszTörlés
  5. amugy meg szorakoztato poszt, es ne remenykedj az elmegyogyintezetben, tobbet birsz sokkal, mint gondolod, ez a kemeny igazsag:)

    VálaszTörlés
  6. Az a jó hír, hogy most, hogy elvittem, mert elég jól lett ahhoz, hogy elvigyem, már gyakorlatilag egészségesnek nyilvánították.
    És még az is jó - vagy rossz -, hogy ezután az orvoslátogatás után tudnék még egy szórakoztató posztot írni. Az a sorszámról meg a vécékulcsról szólna. A főszereplő pedig az Első Pillanattól Ellenszenves Asszisztensnő lenne.
    Hm, orvosváltás. Ez most nagyon ciki lenne, mert ugyanő a kirendelt orvos a bölcsiben is, szóval mindenképp lenne közös ügyünk. Na de remélem, hamarosan innen is továbbköltözünk.

    VálaszTörlés
  7. Ja igen, és a mi ovinkban azért is kell kikérő - külön űrlap van - ha csak el akarom vinni a gyereket progizni egy délelőttre. Na de mert amúgy totál rendben van az ovi, ezt az apróságot elnézzük.

    VálaszTörlés
  8. Nekem is ugy tunik itt az orvossal van a gond, mar multkor is irtal valamit, amire ugyanez az erzesem volt;-)
    En betegen soha, egeszsegesen meg csak az egeszseges rendelesre viszem a gyereket. Majdnem minden telefonon megbeszelheto. Egyebkent nem csak 3 nap utan kell igazolas?
    De attol meg ertem... faradt vagy;-(
    Ja es en is azt a dokit valtottam le, aki az oviban az orvos. SOHA nem talalkoztunk es ha talalkoznank sem lenne erdekes;-)

    VálaszTörlés
  9. Nálunk sincs ilyen igazoltatás.

    5 éves korig nem is kötelező bölcsibe, oviba járni, akkor meg szerintem nem is kérhetik.

    Szerintem simán ints be nekik! :o)

    VálaszTörlés
  10. Gyere, tudnak neked is újat mondani... :o)))))))) Bár nem konkrétan az, amit te annak neveztél, de a szakértők azok. :o)))))

    VálaszTörlés
  11. Zazi: Hát, ha hgyják végigaludni az éjszakát, akkor meggondolandó! :D

    VálaszTörlés
  12. Éjszaka hagynak, nappal macerálnak. :o))))))

    VálaszTörlés
  13. te figy, mifele kozos dolgaitok vannak a bolcsis orvossal, en gyerekem 2 evig bolcsis volt, egyszer se volt kozos dolgunk, vagyis de, egyszer megkertem, h nezzen ra a gyerekre, amugy ha ez igaz, akkor meg nagyobb inkorrektseg, h nem ad ki elozetes igazolast, leven hogy o naponta kijar a bolcsibe, siman latna is a gyerek allapotat (tudom, az ovisnal mas a helyzet, es en amugy az egeszseges igazolas ellen nem vagyok, csak ertelmesen)
    es ne mar, hogy a koltozesre keszulsz, nemakarom:)

    VálaszTörlés