2014. szeptember 18., csütörtök

Kedvenc gyerekkönyveink

Majdnem egy év eltelt azóta, hogy írtam az aktuális kedvenc gyerekkönyveinkről - nem maradhat ez így, különösen most, hogy már két iskolásunk is van itthon.
Szerencsére az elmúlt évben több olyan felfedezettünk is volt, amelyek nemcsak a gyerekeknek okoznak örömet, hanem én is szívesen olvasom. Jó hír, hogy fiús, azaz uniszex témák is vannak köztük, ráadásul túl a dinoszaurusz, starwars, titkosügynök tematikán.

Először németül láttam meg a Torzonborz-sorozatot, amelynek eredeti címe Räuber Hotzenpotz - régi kultkönyv, kábé annyira, mint mondjuk a Lázár Ervin mesék Magyarországon.
Trilógiáról van szó, melynek első két részét olvastuk már, s alig várom, hogy legközelebb Budapesten járva megvegyem a frissen megjelent harmadik részt, amelyben Torzonborz megjavul. Egyelőre el nem tudjuk képzelni, hogyan állhat be ilyen gyökeres változás egy ember jellemében, mert amiket Torzonborz csinál, az igazán minden képzeletet felülmúl, például megeszik egy egész családi adag sült kolbászt egy fazéknyi savanyúkáposztával, ellopja Nagymama zenélő kávédarálóját, csalással megszökik a börtönként szolgáló tűzoltószertárból, ilyenek. Szerencsére végül mindig elkapják a főszereplők, Paprika Jancsi és Vitéz László, a bűnüldözést főfoglalkozásként űző Üstöllési Főtőrzsőrmester meg csak néz, hogy a gyerekek kicselezik azt, akit ő hiába keres mióta.
Izgalmas cselekmény, igényes nyelvezet, jó képek - mi más kell, hogy egy könyvet többször is lelkesen olvasson fel egy szülő. Bár igazából már nincs is rám mindig szükség, Do is szívesen olvassa fel Kristófnak.

És hogy a lányos-bájos vonalat se hanyagoljuk el, ajánlom ezt a csodaszép könyvet:
A címből is kiderül, hogy a főhősnek, a királykisasszonynak nincs birodalma. Hogy találjon egyet, összes holmijával együtt egy szekéren járja a világot. Ide is betér, oda is betér, s közben találkozik valódi királyokkal, királynőkkel és királykisasszonyokkal - olyanokkal, akiknek van birodalma. Ő is gyorsan birodalomhoz juthatna, mert elég szép ahhoz, hogy bőven legyen királyi udvarlója, de ő egy nagyon emancipált királykisasszony, ezért nem házasodik érdekből. Persze, ha jön a szerelem, akkor mindjárt más a helyzet. Hogy ki lesz a szerencsés és rátalál-e végül a birodalmára, azt nem árulom el. A sztori is szép, de a legszebbek az illusztrációk. Ha valakinek tetszett ez a bejegyzés Zelnice-Timinél, annak a könyv is kedvence lesz, hiszen tele van részletgazdag, finom árnyképekkel a könyv - sok a fekete, mégsem komor a hangulat.

Mondanám tovább, de itt az esti mese ideje, megyek olvasni. Ha van jó gyerekkönyv-tippetek 6-8 éves korosztálynak, írjátok meg kommentben, nagyon hálás vagyok minden ötletért.


10 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ajánlót. Nálunk ugyan még kisebbek a gyerekek, de szívesen olvasunk kortárs gyerekirodalmat kedvtelésből is, magunk kedvére.
    Lehet, hogy nem mondok újdonságokat az ajánlásokkal, de eddig mi ezeket olvastuk, és tartottuk meg: Bátky András Pipogyás könyvei és Berg Judit Lengemeséi. És külön köszönöm a német nyelvű ajánlást, mert kétnyelvűek a gyerekeink, de magyar szülőkkel, és nagyon jól jönnek a kultkönyvek eredeteijei németül, nincs saját élményünk róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom a tippeket. Pipogyabol egyet olvastunk, tok jo, ha van tobb resz, keresni fogom. A Lengeket is, az teljesen ismeretlen nekem. Nemet dolgokat szivesen ajanlok, irj mailt, ha gondolod!

      Törlés
  2. Kicsit kisebbek a gyerekek de magam is jol szórakoztam es alig vártam hogy a következő es a következő fejezetet is elolvassuk Titi a toronyház tetején könyvből. Mar a könyv közepén lattam itt gyorsan cselekedni kell es be kell szerezni a következő részeket! Nem kis feladat 11000 kmrol, de sikerült es pillanatok alatt kiolvastuk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi, Cili, ezt a Titit sem ismertem. Mennyi jo dologrol nem tudok.

      Törlés
    2. én köszönöm a sok tippet ami mindig jön sok felől, már csak egy kis könyvesbolt kéne ide hozzánk :D

      Törlés
  3. Betyárból nálunk Rumcájsz volt a kedvenc, na meg az ő Mankája. Van a Diótörőnek egy nagyon igényes, klassz feldolgozása, amit ebben a korban többször olvastunk, és a gyerekeim imádták Zöldség Anna történetét is. A legújabb kedvencük Rév Fülöp, de ezt én nem ismerem, mert már önállóan olvasnak, lehet, hogy jó kisebbeknek is, talán érdemes megnézned.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak benne linkek is, csak nem nagyon látszik. :)

      Törlés
  4. Én egy pillanat alatt Torzonborz rajongó lettem. :) A harmadik rész reklámját Barnus látta meg a Nyugati aluljáróban és utána együtt örömködtünk mások nagy megrökönyödésére. :) És persze már mentünk is a könyvesboltba. Pipogya, a Lengék és Titi is volt a nyáron. Már csak azt sajnálom, hogy lassan nem kell nekik mesélnem, mert már maguk akarnak olvasni. Nagy törés lesz ez nekem, érzem... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nalunk ez ugy van, hogy ha osszeveszunk, demonstrative maguknak olvasnak, ezzel buntetnek engem :-)

      Törlés
  5. Nálunk a Pettson és Findusz mindent vitt. A 16 évesek most meglátták, hogy megjelent egy újabb kötet és puncsoltak érte.

    VálaszTörlés