2012. április 28., szombat

Horgolós könyvtár: Beyond The Square

Ha erről a könyvről nem írnék mást, csak belinkelném Barbara-t a K-town-ból, már az is elég jó ajánló lenne. Ő ugyanis azt a célt tűzte ki maga elég, hogy az év során minél több, de legalább 100 motívumot elkészít a könyvből, és ezt szorgalmasan  teszi és mutatja is a blogjában. Szóval böngésszétek, ha kíváncsiak vagytok, pontosan milyen mintákat tartalmaz a gyűjtemény.

Ami miatt ötöst kap nálam ez az alapmű:
- nemcsak hogy a nagyinégyzettől lép tovább a nagyikör, nagyiháromszög, nagyisokszög felé, hanem kilép a térbe is. Fodrok, átszövések, ilyen-olyan apró, látványos, de könnyen megtanulható trükkök teszik tényleg különlegessé ezt a könyvet.
- Angol nyelvű könyv, de a szöveges leírás mellett van rajzos is. Sokszor a kettőre együtt van szükség - legalábbis nekem, amikor a technikailag új dolgokat próbálgatom.
- Nemcsak a motívumok leírását adja, hanem kreativitásra ösztönöz - és ezt ki is mondja. Bevezet lépésről lépésre abba a gondolkodásba, ami az önálló minták kitalálásához szükséges. Felbontja a projektet részekre (sarokeldolgozás, szélmegoldások), ezekhez különböző lehetőségeket mutat fényképpel. A könyv végén pedig van egy kis bianco mintacsontváz, ami az önálló tervezésben segít, ha valaki idáig is elmerészkedik. Ha idáig is eljutok, feltétlen eldicsekszem majd. :)
- A lehetséges hibákat sem hallgatja el, és kijavításukban, megelőzésükben is fényképes segítséget nyújt.
- A legelső lapokon pár vicces ötlet található, hogy mihez kezdjen az ember az elkészített motívumokkal, ha mondjuk nincs kedve 350 darabból franciaágytakarót horgolni.

Kinek való ez a könyv? Ha valaki ismeri az alappálcákat, már bátran nekiülhet sok mintának. A haladók és nagyon haladók pedig böngészgessenek, és szerintem ők is elégedettek lesznek. Amikor tavaly megvettem a könyvet, legalább 20 olyan minta volt benne, amit nem tudtam volna fejből kitalálva, kész darabból "lenézve" meghorgolni vagy legalábbis nem jutott volna eszembe, hogy ilyet is lehet.

Nem sokat mutattam eddig a meghorgolt motívumokból, de ez változni fog, ugyanis épp múlt héten tettem szert egy csomó fülbevalóakasztóra. (Ha úgy tűnik, hogy a mondat két fele között nincs összefüggés, az csak várjon néhány napot!)

Kapható az amazonon és az 1001 fonalnál is - szerintem különösen vizuális típusú horgolóknak alapmű és megéri az árát.

2 megjegyzés:

  1. Jól jön ez nekem, a nyuggerség új tudománya számomra a horgolás lesz /többek között/.

    VálaszTörlés
  2. Jajj, ez nekem is megvan, nagyon szeretem. A színei pedig pláne inspirálóak, nagyon szép kiadás.

    VálaszTörlés