2015. május 17., vasárnap

Köret mungóbabból

Ha valaki azt mondaná, hogy a szárazbab eltarthatóság ideje 1-2 év, ne higgyetek neki. Ezt a zacskó mungóbot még Debrecenben vettem, ahonnan 2008-ban költöztünk el, azaz minimum 7 éve állt a szekrényben, és semmi baja. Hogy miért vettem olyan alapanyagot, amit ennyi ideig nem használtam fel? Mert tetszett a színe. Van még kérdés?

A most készített köret kevésbé leveses, mint egy normál főzelék, de készítése nem sokban különbözik szerintem egy átlagos babfőzelék készítésétől, csupán a fűszerezés más. Félve hagytam ki például a babérlevelet, de nem hiányzott végül. Így készül:
Először egy napra beáztattam a mungóbabot. Aztán egy csészényi mungóbabhoz másfél csésze vizet számítva puhára főztem a babot sóval és 1 kiskanál kurkumával. Mivel a mungóbab kisebb szemű, mint a legtöbb babfajta, így a főzési idő valamivel kevesebb. A végére a lé majdnem teljesen felszívódik.

Mikor már majdnem puha, egy serpenyőben vajat melegítettem, beledobtam fél fej apróra vágott vöröshagymát, egy teáskanálnyi felszeletelt friss gyömbért. Kicsit puhítottam-pirítottam ezeket, majd pár perc múlva a serpenyőbe szórtam még két kiskanál római köményt és két evőkanál fekete szezámmagot. Természetesen fehér szezámmal is működik, de a fekete különösen egészséges, szóval szerintem érdemes otthon tartani belőle. Ezt az egészet még néhányszor megkevergettem, hogy a fűszerek kinyíljanak, de azért ne égjenek oda. Ekkor a fűszeres serpenyő tartalmát belekevertem a mungóbabba, majd azonnal tálaltam. Mi most mindenféle mást is ettünk hozzá, de meleg salátának önmagában is tökéletes.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, biztos finom is volt! És igazi egzotikum a babfőzelékhez képest. (Ha befejeztem a diétát, kipróbálom.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, ízleni fog. Igazi fehérjebomba és nem annyira vészes a kalóriatartalma sem.

      Törlés